Privát sarok: 2011, ahogy mi láttuk

2011.12.31. | Haza és haladás | 3 komment

 

Amikor úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt,  ezt a közjóra törekvő, a haladó kormányzás felelős és szakszerű gyakorlatát nyilvános szakmai javaslatokkal, elemzésekkel támogató társadalmi szervezetet, nem áltattuk magunkat azzal, hogy nem lesz elegendő munkánk. Talán ennyire nem is számítottunk. Most már biztosnak tűnik, hogy azt az utat, melyet oly sok szempontból elemeztünk és kritizáltunk az elmúlt esztendőben, az ország vezetői végig akarják járni. Mi természetesen figyelni fogjuk a döntéseiket és önök jövőre is számíthatnak a Haza és Haladás elemzéseire. Olyanokra, melyek közül néhányat most ismét a figyelmükbe ajánlunk.
 
A lassan mögöttünk hagyott év legfontosabb politikai eseménye az új magyar alaptörvény elfogadása volt, melyet szenvedélyes, indulatos politikai vita előzött meg. Érthető módon, mert az új alkotmányt politikai értelemben láthatóan csak az ország egyik fele érzi, érezheti magáénak, a másik fele elutasítja azt, annak gyökeres átalakítását fogalmazta meg politikai céljaként. Szerzőnk és alapítványunk kuratóriumának tagja, Tordai Csaba alkotmányjogász blogunk első írásában, elkerülendő a permanens alkotmányozás közjogilag és politikailag is rendkívül veszélyes folyamatát, amellett érvel, hogy miért is kellene, és milyen kompromisszumok megkötésével lehetne együtt élni az új alkotmánnyal.
 
A kormány politikájának egyik megváltoztathatatlan fundamentuma az egykulcsos, akár söralátéten is elférő személyi jövedelemadó bevezetése. Sokat írtunk a jelenlegi gazdaságpolitika fenntarthatatlanságáról, köztük kiemelten az elhibázott adórendszerről is. Alapítvány felügyelőbizottsági elnökének, Oszkó Péternek az írásából kiderül: milyen lehetne egy, a jelenleginél sokkal optimálisabb adórendszer és ahhoz milyen változtatásokat kellene elvégezni a mostani, a közterhek szélsőségesen aránytalan elosztását eredményező és a gazdaság versenyképességét romboló szabályozáson.
 

Az ország stabilitásának, a társadalmi békének, és természetesen a szakszerű és felelős kormányzásnak is elengedhetetlen feltétele, hogy a politikai élet szereplőinek versenyét és tevékenységét meghatározó szabályok igazságosak és demokratikusak legyenek. Ezért tartottuk fontosnak, hogy már a kezdetektől folyamatosan elemezzük a választási rendszer átalakítását, meghatározva azokat a tilalomfákat, melyekre figyelemmel kell lennie a törvényhozásnak és írtunk többek között a határontúli magyarok szavazati jogának biztosításáról is. Alapítványunk kuratóriumának tagja, Szigetvári Viktor és társai, Vető Balázs illetve Tordai Csaba hónapról hónapra követték a fejleményeket, mígnem végül, az utolsó írásban levonták a következtetést: az egyoldalúan manipulált EVK határok és más részletszabályok együttes hatására a törvényjavaslatban foglalt választási rendszer érdemben korlátozza a jelenlegi kormány leválthatóságát, hiszen szinte kizárólag döntő ellenzéki győzelem esetén tudna érvényesülni ez a társadalmi támogatottság a képviselői mandátumok szintjén. Ez így egy nem demokratikus választási rendszer.” 

 

Az eurózóna válságának alakulásáról a válságkezelés történéseiről folyamatosan értesülhettek Messziről nézve rovatunk írásaiból. Természetesen lehetetlen ezekből egyetleen egyet kiemelni, hiszen a történtek beszámolóján túl a nemzetközi sajtószemlékben jelentős szerepet kaptak a legtekintélyesebb elemzők és politikusok aktuális véleménye, álláspontja is. Ezek sorába illeszkedik az is, melyet Bajnai Gordon volt miniszterelnök írt arról a négy alapkérdésről, melyek helyes megválaszolása képessé teheti az uniót a jelenlegi válság megoldására. A Haza és Haladás Alapítvány alapítója szerint ez az út is hosszú és fájdalmas lesz. de a politikusok felelőssége az, hogy az ezért hozott áldozat végül megérje majd.

 

A nagy társadalmi alrendszereket érintő változások értékeléséhez az ország legkiválóbb szakértőit kértük fel. Azért esett Herczog Mária szociológus írására a választásunk, mert úgy látjuk, hogy a közoktatás átalakítása a lehető legközvetlenebb módon határozza majd meg a magyar családok mindennapjai és a gyerekeink, a jövő generációjának életét. Ahogy szerzőnk írja:a gyerekek tanításába, fejlesztésébe fektetett pénz nem csak gyermekjogi, hanem közgazdasági, nemzetgazdasági értelemben is a legtisztességesebb és legjobb döntés. A most tervezett, oktatást és szociális ellátásokat érintő intézkedések hosszabb távon rettenetesen sokba kerülnek majd mindannyiunknak.”

 

Végül jöjjön egy írás, mely nem az aktuális kormányzati döntésekről, hanem a múltunkról, történelmi hagyományainkhoz való viszonyunkról szól. Úgy gondoljuk, nem csak a haladás ügyével kell foglalkoznunk, mert ha haza régi, megoldatlan gondjai és traumái továbbra is kezeletlenül maradnak mindennapjainkban, az hosszabb távon ellehetetleníti a haladás ügyét is. A Szembenézni Trianonnal című írás vállaltan azzal az igénnyel íródott, hogy nem a jobboldalról közelítve, de a jobboldal hagyományos Trianon-értékelése iránt is empatikusan fogalmazza meg a magyarság huszadik század eleji történelmi traumájának lényegét és kezelésének, meghaladásának lehetőségeit.
 

Köszönjük, hogy figyeltek ránk!

 
Szerzőink, Bajnai Gordon, Balázs Péter, Bojár Gábor, „Boldog Adorján” „BudgetMaker”, prof. Deák István, „deVeloper”, Felcsuti Péter, Ficsor Ádám, Charles Gáti, Herczog László, Herczog Mária, „kozmalevente”, Lakner Zoltán, Leideni Hauser Pál, „Lucius Raetinus”, Mester Zoltán, Oszkó Péter, Pauler Tamás, Polónyi István, „PublicBroadcastHun”, Sz. Bíró Zoltán, Szemelyácz János, Szigetvári Viktor, dr. Szüdi János, „tiglatpil”, Tordai Csaba, Vető Balázs valamint a felelős szerkesztő, Pikó András kíván Önöknek boldog új évet!

Címkék: összefoglaló 2011 privátsarok

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr563508732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Szerzők! A Magyar közélet legjózanabb és talán leginkább konstruktív honlapját hoztátok létre. Mindig élvezet volt olvasni a cikkeiteket. Remélem lesz erő és kitartás a következő évhez is, és talán egyre többen veszik észre, hogy vannak hozzáértők is ebben az országban.
Az új alkotmánnyal kapcsolatos kompromisszumos elv alapvetően elhibázott és jól mutatja a baloldali, liberális értelmiség komoly hiányosságait (pl. a naivitást).

A mai jobboldal stratégiája, már amennyiben kompromisszumra kényszerül: elmenni a legszélére, erőszakoskodni, agresszívkodni, tudván, hogy az ellenfél gyenge (és szereti magát nagyvonalúnak, megértőnek bemutatni, érezni), és megállapodni egy virtigli jobboldali (mármint magyar jobboldali, magyar konzervatív) "kompromisszumos" kimenetelben.

Vagyis minden esetben győz. Visszacsinálta a baloldali kormány a királyi korona Parlamentbe vitelét stb.? Nem. Az ideológiai és szimbolikus építkezés (nemzeti színház, most múzeumok stb.) teljes egészében a létező jobboldal kezében vannak. Míg a jobboldal mindent visszacsinál (Roosvelt tér, Moszkva tér) stb. állítom, hogy bárki jön ezeket már nem bolygatja majd. (Vatikáni szerződés tökéletes példa, kompromisszum az egyházzal amiért cserébe mit kapott a baloldal?). (Most tehát nem a 2/3-os dolgokra utalok, hanem arra, amit 50%-al is meg lehet csinálni).

Miért? Mert a baloldal - a világon mindenhol - naív, gyenge és barátsásos és kompromisszumképes, mert olyan nyitott és európai.

Ez azonban azzal jár, hogy átgázolnak rajta és óriási területeket ad át defualtból a jobboldalnak. Ezen változtatni kell, de ez részben a személyiségektől is függ. Tordai Csabát stb. nem ismerem de feltételem, hogy "jó fejek". De képesek egy Orbánnal, Kubatovval, Lázással, Szíjjártóval, Szájerrel, Deutch-csal felvenni a versenyt?

A baloldal a kompromisszumaival soha nem nyert semmit - viszont felad egy csomó dolgot, többek között a nem megvalósult-jobboldal támogatóinak érdekképviseletét.

Tehát ezzel a mentalitással kicsit nehéz felvenni a kesztyűt a fidesz-gépezettel. Ha volt is az ilyen év eleji kompromisszumos, kéznyújtásos megközelítésnek alapja, az LB elnök leváltása, Szájerné beválasztása, az AB ledarálása, a médiahelyzet stb. egyértelművé kellett, hogy tegye: ez nem érvényes megközelítés.

Teljesen új, nyugat-európai alapú minták kellenek. Persze lehet, hogy ez csak 25%-os szövegszerű változtatással meg lehet tenni, de ebbe benne kell legyen az oldalnyi hosszúságú preambulumok kivétele is. (Ugyanis ez nem is választó igény, íitosz, hogy a közép ez kívánná vagy neki tetszene).

A mostani rendszert nem lehet kompromisszumokkal megváltoztatni a betonozás olyan mértékű minden szinten (és nem említettem a Közgép megbízásokból stb. meglévő elképesztő választási warchestet), hogy más, reálisabb megközelítés kell.

Ha egy nem jobboldali kormány akit véletlenül megválasztanak nem tud kormányozni, akkor nyugodtan lehet hivatkozni a betonozott alkotmányra és új választásokat kiírni vagy egy új alkotmány igényét előrevetíteni. A választók akkor (ha amúgy sem jobboldali kormányt akarnak) meg fogják érteni és a kormánynak adnak majd igaza.
Beszélgetve az utca embereivel, látnunk kell, hogy az átlagnak minimális közjogi, közpolitikai ismerete sincs, nincs tisztában alapvető fogalmakkal, ezért fogadnak el vakon mindent egy-egy karizmatikus politikustól.
Talán hasznos lenne ezen a honlapon kialakítani egy állandó közpolitikai-államjogi kisszótárt: rákattintva találjanak rövid definíciót arra, hogy pl. mi a politika, a pártpolitika, a közpolitika és a szakmapolitika, vagy hogy mi a törvényalkotás jogilag normális menete, mi a joghierarchia (nemzetközi vonatkozásban is), mi a demokratikus jogok gyakorlása, mi a helyi és az országos választás és azok tétje, stb.

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) E.on (1) e.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) Egyiptom (1) egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) eu (9) EU (3) EU-csúcs (2) euro (1) euró (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) izrael (1) Izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) Kína (1) kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) Messziről nézve (1) messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) mol (2) MOL (1) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) mvm (2) MVM (1) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) Olaszország (1) olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) USA (1) usa (3) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása