Messziről nézve: Valami Amerika

2011.09.20. | CéCé | 32 komment

 

Az Obama- és az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának összehasonlítása 

 
Magyarország miniszterelnöke hétfőn bejelentett „országvédelmi” akciótervében Obama elnök szinte párhuzamosan bejelentett munkahelyteremtő programjára hivatkozott, mintegy önigazolásként: „Lám, mások is ezt csinálják.”
 
Amikor a miniszterelnök gazdasági területre téved, mindig felmerül a kétség: vajon azért beszél butaságokat, mert nem ért hozzá, vagy azért mert (már megint) manipulálni akar? Az ő pozíciójában azonban egyik magyarázat sem ad feloldozást.
 
Nézzük meg, van–e hasonlóság a közgazdaságtan között tengeren túl és innen!
 
Mindkét program a munkát terhelő adókra koncentrál.
 
Obama a munkavállalók járulékterheit csökkenti (felére), ezzel a legalacsonyabb keresetűek zsebébe is több pénz pumpál, amit azok várhatóan azonnal elfogyasztanak, növelve ezzel a belföldi keresletet, piacot teremtve a vállalkozásoknak.
 
Orbán a munkavállalók döntő többségének (a foglalkoztatásból amúgy is egyre inkább kimaradó alacsony képzettségűeknek) a terheit jelentősen növeli (adójóváírás kivezetése, egészségügyi járulékemelés), amelynek az eredménye idén és jövő januárban is a bérből élők bő kétharmadának csökkenő fizetése és kereslete, ami a gazdasági növekedést, már most is jól láthatóan visszafogja. A tőlük elvett pénzt átcsoportosítja az aktív, jól kereső egyharmad-egynegyed számára, akik ezt nem költik el, hanem érthető, de gazdaságot nem élénkítő módon tartalékolják, hiteltörlesztésre fordítják vagy külföldön költik el.
 
Obama második intézkedése a munkaadók által fizetett bérköltség csökkentése a kisvállalkozásokra és az újonnan teremtett munkahelyekre koncentrálóan, így ha van kereslet, megéri új embert felvenni, de legalábbis kevésbé sürgető a meglévő munkaerőt elbocsátani.
 
Orbán a kisvállalkozások foglalkoztatással kapcsolatos terheit növeli (járulék, minimálbéremelés és bérkommandó), cserébe nyereségadó-csökkentést kínál.
 
De nyereség ma a válság miatt (is) kevés vállalkozónál képződik, főleg, ha a bérköltség növelése elviszi a profitot. („A legkisebb rossznak az tűnik, ha minél kevesebb embert foglalkoztatunk, így kevesebb a pluszköltség és még a bérkommandót sem küldik ránk…”)
 
Obama az alacsony képzettségűeket foglalkoztató építőipari vállalkozásoknak teremt keresletet infrastruktúraépítési programjával, modernizálja az gazdasági infrastruktúrát, iskolákat újít fel.
 
Orbán a kormányváltást követően lényegében egy évre leállította a – magyar szempontból egyetlen szóba jöhető – direkt gazdaságélénkítő eszközt, az EU fejlesztési pénzeket, hogy aztán barátok és üzletfelek a korábbinál átláthatatlanabb feltételek (ez így…khm…EUfémizmus) között megszerezhessék azokat.
 
Mindkét vezető programja sok pénzbe kerül.
 
Obama azt ajánlja, hogy a program fedezete részben érdemi kiadáscsökkentés legyen (ezen még sok vita lesz a demokratáknál), másrészt a legmagasabb keresetűek adókedvezményeit vágná vissza, hogy az ebből fakadó bevétellel pótolja a foglalkoztatás-élénkítő program terheit (ez pedig a kongresszus republikánus többségén bukhat el, hiszen ez az ő szavazói bázisukat érinti).
 
Orbán ezzel szemben a tavasszal piaci nyomásra bejelentett, számszerűleg helyes, de intézkedési oldalról megalapozatlan Széll Kálmán-tervet lényegében feladva, döntően adónövelésből fedezi az adócsökkentést: a szegényemberek adójának tekinthető ÁFA-t, valamint jövedéki adót és munkát terhelő járulékot emel, ezzel tartósan rontva a gazdaság növekedési képességét.
 
A két terv tehát távolról sem ugyanaz: Obama programja közgazdaságilag logikus, a nagy amerikai belső piac élénkítésére alapoz, és ez egybeesik politikai céljával, a hagyományos demokrata szavazóbázis (alacsony képzettségű es jövedelmű rétegek) erősítésével. Obama programjának legfőbb akadálya jelenleg a republikánus ellenzék kongresszusi többsége, amely a választásokra készülve az elnök politikai kudarcában, és saját felső-középosztálybeli szavazói védelmében érdekelt – akár az Egyesült Államok átmeneti stagnálása árán is.
 
Az Orbán-kormánynak kétharmados többség birtokában nem az ellenzék a legnagyobb probléma, hanem a könyörtelen valóság. Orbán programja közgazdaságilag nem logikus, hiszen szinte minden elemében a foglalkoztatás bővülése és a növekedés ellen hat.
 
De politikai szempontból egyre világosabban rajzolódik ki a sok politikai frázis, akció és retorikai paraván mögül a valódi, kurzusépítő, elitváltó szándék: a gazdasági- politikai értelemben aktív közép- és felső középrétegekre alapozó, a többieket le- és a politikából – akár egy „ügyes” választójogi átszervezéssel - kiszorító tartós hatalmi szerkezet kialakítása.
 
Akár Magyarország tartós leszakadása árán is.

Címkék: orbán usa obama messzirőlnézve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr723240661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakmailag teljesen hibás összehasonlítani a nagy belső piaccal rendelkező USA-t és a kicsi exportorientált Magyarországot.
Hát még a "haldokló nyugattal", nem de?
"September 19, 2011
The White House will propose a new tax rate for people earning more than $1 million a year to ensure that they pay at least the same percentage of their earnings in taxes as middle-income Americans, administration and White House officials told CNN on Sunday."

És tényleg, az 1 milliónál többet keresők, legalább annyit fizessenek, mint a többiek.

És az keveset keresőket is támogatja:

"An additional $480 billion would be saved from Medicare, which provides health care principally to 33 million seniors, and from Medicaid, a state-federal program that covers lower-income families and is ticketed for a huge expansion under the health care program Obama signed into law last year."
@Matróz Kommandó:
ja ezt mindenki tudja, de a cikk is arról szól , hogy orbán összekötötte a kettőt, másrész a matolcsyzmus alaja a belső fogyasztás, tegnapig (:-)) még orbánnál is ez volt a az első helyen, aztán egy parlamenti riposzt miatt ennek az ellentét mondta.
"a munkavállalók döntő többségének"

Ennek azért olvass utána: www.ksh.hu
@Matróz Kommandó: Lehet, hogy hibás szaklmailag az USA és Mo összehasonlítása, de ettől még mindig szart sem ér Orbán munkája.
nekünk meg lett mondva mekkora lehet a költségvetési hiány (tudod akkor még azon pörögtetek h mennyire nagyon hülye a viktor, hogy feljebb akarja nyomni) most meg annak tapsoltok hogy az obama leszarja a 10% felettit és az orbán meg mennyire hülye tartja azt a 3%ot? mertha ezeket csinálták volna meg, nálunk is felmegy a hiány...
Válság van, az államnak minden fillérre szüksége van. Teljesen logikus, hogy nekem adót csökkentenek. Nem fogom elkölteni, berakom a bankba. Az berakja az MNB-be, mert hitelezni nem mer. Az MNB kamatot fizet rá, így veszteséget termel, amit az állam fog kipótolni.

Másrészt teljesen logikus, hogy Józsi, aki valóban fogyasztásra költené a pénzét (támogatná a magyar termelőket), kevesebbet vihet haza, mert neki pedig megemeljük az adóját.

Teljesen logikus. Unortodox gazdaságpolitika, ugye.
azért az ötletek jók odaát... azt tanultam töriből rég, hogy ha rossz a gazdaság akkor nonproduktív munka kell..építés,háború..
az építés nálunk működne...
Igazság szerint Obama programja sem egészen megalapozott. Klasszikus keresletélénkítési kísérlet, némi redisztribúció növeléssel.
Súlyos kiadásoldali csökkentésekre lenne szüksége, de ehhez nincs bátorsága.

Orbán programja már nem a kereslet élénkítésre épít, hanem a kapkodva megszorításra (újbeszélül:megújításra). Nem mintha egyébként nem lenne szükség megszorításokra. Az ÁFA emelése pl. egyébként teljesen védhető (csak épp nagyon kevés).
Itt is súlyos kiadásoldali csökkentésekre lenne szükség, és itt sincs hozzá bátorság.
@Matróz Kommandó: Alapvetően igazad van.Csak hát ez az akármi amit orbáni gazdaságpolitikának(???) neveznek az export mennyiségére és milyenségére is káros (kéretik a multikat nem ide számítani,nekik zömében csak összeszerelünk, hozzáadott értékben nem mi profítálunk).Hacsak nem lesz export cikk a nyomorba döntöttek által felajánlott szervek a párosakból (vese,szarúhártya stb.)
@benkoo:
Rosszul tanultad. Illetve nem egészen.
A nonproduktív munka a szociális problémákra jó, a gazdaságiakra nem. Arra csak látszatmegoldást ad.
liberatorium.blog.hu/2011/03/18/a_torott_ablak
Nyugtával dicsérd a napot. Nézzük meg, hova jut mondjuk 3 év múlva Obama és hova Orbán. Ezzel együtt, nem lehet a két országot összehasonlítani - azzal együtt, hogy egy eléggé eladósodott USA-ban belső fogyasztásra alapozni szintén nem jó ötlet. De hajrá Obama - ha nő az amcsi belső fogyasztás, az erősödő német exportot jelent, ami jobb német életszínvonalat hoz, márpedig a mi egyik legfontosabb export piacunk Németország.

Másrészt viszont a jelen gazdasági helyzetben, tökig eladósodva nálunk nem biztos hogy szerencsés ötlet lenne a belső fogyasztásra alapozva növekedni.
@mendson: A multik igencsak fontosak egy olyan országnak akinek alig van saját gazdasága.
Nem fair Obamához mérni Orbánt, mert Obama kezét nem köti, hogy paranoiájánál fogva csak kontraszelektált, nálánál garantáltan jóval hülyébb embereket (lsd. szentjobb) tűr el maga körül.
@midnight coder: "Másrészt viszont a jelen gazdasági helyzetben, tökig eladósodva nálunk nem biztos hogy szerencsés ötlet lenne a belső fogyasztásra alapozva növekedni."

Lassan kéne szólni a szentjobbnak, meg a munkáltatójának.
Okostónik!

Minden azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e csökkenteni a szénhidrogén-behozatalt. Annyi pénz megy el erre, hogy csak!

Ha nem kéne a ruszkiktól gázt venni, illetve tőlük is és másoktól is kőolajat, tejben-vajban fürödhetnénk.

Ezen gondolkozzatok, ne Orbán miatt törjön tikteket a nyavalya.
@KaPé: koszi a KSH linket de nem ertem mi a problema a "donto tobbseggel". Ugyebar a jelenlegi atlagos brutto jovedelem egy leheletnyivel van 200E forint felett, es ennel az osszegnel meg csokkenni fog a netto a valtoztatasok hatasara.

Tekintve hogy a kiugroan magas jovedelmek sokkal tavolabb vannak az atlagtol mint a kiugroan alacsonyak, az atlag felfele torzit a medianhoz kepest. A median pedig az a ber aminel a populacio fele kevesebbet a masik fele tobbet keres. Ezt a gondolatmenetet folytatva, az atlagber folott keresok kevesebben vannak mint az atlagber alattiak. Nekem ez igy boven eleg a "donto tobbseghez" ...
Tényleg elkeseredett ember lehet az akinek már Obama programja a mérvadó.
@Kara kán: A problémát az adósságszolgálat okozza. Ha nem lenne, nyereséges lenne az államháztartás.
@burokrata: A magyar fizetések mediánja 200ezer Ft. Nincs messze az átlagtól (214e Ft)
Idézem a posztírót:
"Amikor a miniszterelnök gazdasági területre téved, mindig felmerül a kétség: vajon azért beszél butaságokat, mert nem ért hozzá, vagy azért mert (már megint) manipulálni akar?"

Ezt a kérdést én inkább a poszt írójának tenném fel. "Vajon azért beszél butaságokat, mert nem ért hozzá, vagy azért mert manipulálni akar?"

Az Amerikai és a Magyar nemzetgazdaság enyhén szólva nem egy súlycsoportba esik. Az értékpapír piacok egészen másként reagálnának az Obama féle tervre Amerika esetében, mint Magyarország esetében. Miért ? Mert egy ilyen döntés az amúgy is gyenge lábon álló Magyar költségvetést nehéz helyzetbe hozhatná, lévén, hogy ez nem erősítené kellő mértékben a belső piacot, élénkítő hatása bizonytalan.
@turulpina: Valóban nem fair, tökéletesen egyetértek.
Csak azt nem értem, hogy vajon Viki miért hozza fel őket példának saját maga... :S
@midnight coder:
"A problémát az adósságszolgálat okozza. Ha nem lenne, nyereséges lenne az államháztartás."

Pontosan. Ezért van prioritása az adósságállomány csökkentésének, mert amíg a kamatterhek ilyen magasak, addig csak spekulálhatunk, a húzd meg ereszd meg stratégiákon.
Én sem értem, hogyan lehet összehasonlítani a két országot. Ráadásul a FED dollármilliárdokat nyomtat ingyen (ezt hívják a közgazdászok úgy, hogy a "jegybankok likviditással öntik el a piacokat), és pl. saját anyaállama kötvényeit vásárolja fel az ingyen nyomott papírpénzekkel - így könnyű növekedni és gazdaságot fejleszteni. Mi lenne, ha az MNB hirtelen nyomtatna 1000 milliárd forintot és felvásárolna rengeteg államkötvényt? Kapásból lenne pénz adócsökkentésre meg gazdaságfejlesztésre.
@midnight coder: Ebben igazad van.Én csak azért akartam, hogy az exportból a multikat emeljük ki,mert akkor látható lesz a lényeg.Vagyis az, hogy a pucér seggünkön kivül semmink sincs ami komparatív elönyt jelent a "külvilággal" szemben.
A baj ott van hogy Orban olyan helyzetbe lavirozta magat hogy se a gazdagok adojat nem novelheti se valodi kiadascsokkentest (elsosorban nyugdij csokkentes pld korhatar-emeles) nem tehet mert ezzel a meg mellette allo biztos szavazokat is elvesztitene.
Igy nincs mibol finanszirozni a gazdasagelenkitest.
De ezt is a maga hasznara fordithatja megfelelo propagandaval - szar a helyzet mert "elmultnyolcev" meg "a bankok a hibasak" - tehat bunbakkeresessel (ez sem ujdonsag se a politikaban se Orban reszerol).
@nemsiker_s: Az adonoveles hatasai viszont biztosak: visszaeses.
@midnight coder:

Ezt egy levlistára tettem fel ma reggel, csak be kell ide másolnom.

Én írtam:

„...és hogy tovább fűzzem gondolataim fonalát:

Magyarország legnagyobb baja a külső eladósodottság. Gyakorlatilag minden megkeresett 100 ft-ból kb. 75 ft. megy a külföldi hitelezők zsebébe. Nekünk meg marad kb. 25 ft. Ebből kell működtetni az államot, kórházakat, iskolákat stb. fizetni a nyugdíjakat is. 2002-ben, amikor a Fidesz kormány leköszönt nekünk kb. 46 ft maradt.
Köszönjük meg az országrontó MSZP-SZDSZ koalíciónak, hogy ide süllyesztett minket. És még nekik jár a szájuk!

A jelenlegi jobboldali koalíció nagyon jól látja, hogy ki kell kecmeregni az adósságcsapdából. Ehhez elengedhetetlen az ország függetlenítése energetikai szempontból, főleg az orosz szénhidrogénektől. Mert az az abszurd helyzet alakult ki, hogy semmi szükség szovjet csapatok itteni állomásoztatására, mindenféle NATO- meg EU-tagság ellenére, Magyarország függő viszonyban van Oroszországtól. Ezért kell felépíteni Paks 2-őt, hogy amíg az alternatív energiatermelő ketyerék kinövik magukat, 30 évig biztosítva legyen az ország ellátása villamosenergiával, és közben természetesen minden alternatív, környezetbarát energiaforrást (nap, szél, föld) meg kell próbálni kihasználni, az új lakásokat már csak úgy szabad építeni, hogy energetikai szempontból passzívak legyenek.

Nos, ilyen kihívások vannak; az MSZP-féléket meg hagyni kell, hogy károgjanak, mint a fekete varjak.”
Én már azon is örülök, hogy Orbán Obamaval példálózik, és nem Mao Ce Tung-gal.
@Kara kán:
Kicsit off, de zöldségeket beszélsz.

Nem 75 az, hanem kb. 10. Az is nagyon sok, félreértés ne essék.

Paks 2-vel nem vagyunk kint a vízből, mert egyrészről az uránt is tőlük vennénk, másrészről (az LMP-nek ebben kivételesen igaza van), de nem alaperőmű kapacitásra van szükségünk, hanem kiegyenlítő erőművekre. Arra az atom nem jó.

A passzív ház nagyon drága.
A baj ott is van, hogy a cikkíró egy szóval nem mondta, hogy ennek a szerencsétlennek az amerikai elnököt kellene követni, csak cáfolta a hasonlatot. Szövegértelmezés?

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) e.on (1) E.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) Egyiptom (1) egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) EU (3) eu (9) EU-csúcs (2) euró (1) euro (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) Izrael (1) izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) Messziről nézve (1) messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) MOL (1) mol (2) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) MVM (1) mvm (2) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) olaszország (1) Olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) usa (3) USA (1) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása