Megszorítás – hitelre!

2012.10.06. | Dr. Heil Péter | 41 komment

Manapság az Európai Unió rengeteg kritikát kap azért, hogy bajba jutott tagországainak nem nyújt kellően hathatós támogatást. A mi kormánypárti politikusaink is előszeretettel használják lábtörlőnek a csillagos kék zászlót. „Brüsszel nem Moszkva, nem diktálhat nekünk” – harsogják büszkén. A bőkezű anyagi támogatást közben persze csendben elfogadják. Sőt, mint Matolcsy György pénteki sajtótájékoztatóján a sorok között kiderült: még a kormány legújabb megszorító csomagját is az Európai Unióval társfinanszíroztatják…

 

Az újabb Matolcsy-csomag tíz pontos intézkedési tervének egyik elemeként a kormány 15%-ról 5%-ra csökkenti az uniós pályázatok hazai társfinanszírozását. Az intézkedéstől 55 milliárdos megtakarítást várnak – méghozzá úgy, hogy „beruházás emiatt nem marad el”. Túl szép, hogy igaz legyen? Nos, a bejelentés ezúttal igaz, de szépnek azért nem mondható.

 

Ahogy az közismert, az Európai Unió 2007-2013 között mintegy harminc milliárd euró – mai árfolyamon kb. 8500 milliárd forint – vissza nem térítendő támogatást nyújt hazánknak. Ebből 6500 milliárdot az EU felzárkóztatási politikája keretében kapunk, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) – vagy, ahogy mostanság emlegetik, az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) – keretében. Ehhez hazánknak saját forrásként legalább további 1150 milliárd forintot kell hozzátennie. A mai bejelentés ezt az utóbbi összeget érinti, melynek egy részét – ahogy a kormány ígéri – ezen túl uniós forrásból fedezik majd.

 

A lépést az EU felzárkóztatási politikáját szabályozó 1083/2006-os rendelet egy tavalyi módosítása teszi lehetővé, melynek értelmében egyes, a válság hatásainak különösen kitett államok – Görögország, Írország, Lettország, Magyarország, Portugália és Románia – a fejlesztési programjaik támogatására megítélt EU-forrásokat az eredetileg tervezett ütemezésnél gyorsabban hívhatják le.

 

Amiről Matolcsy György nem számolt be, az egyrészt az, hogy valójában nem a kormány intézkedett, hanem az Európai Unió. Másrészt pedig az, hogy a csomag ezen pontjánál szó sincs takarékosságról, horribile dictu fenntartható kiadáscsökkentésről. A gyorsított lehívás ugyanis nem érinti – nem is érintheti – az ÚMFT/ÚSzT költségvetésének főösszegét, tehát az EU támogatás végső nagyságát sem. Valójában a kormány újabb hitelt vesz fel Brüsszeltől. A gyorsított lehívást a jogszabály csak 2013 decemberéig teszi lehetővé, és az imígyen átmenetileg megspórolt költségvetési kiadást a későbbiekben vissza kell majd pótolnunk. 2014-2015-ben ezért az uniós fejlesztésekhez teljesítendő állami társfinanszírozás az eddigi 15%-nál is magasabb lesz. Igaz, emiatt már egy másik kormány feje fog fájni.

 

Matolcsy Györgynek és az ő düledező költségvetésének egyébként ezen túlmenően is tényleg hihetetlen mázlija van az Európai Unióval. A 6500 milliárdos ajándék mintegy 10%-át ugyanis az EU – előfinanszírozásként – folyamatosan a Magyar Államkincstárban tartja, és ha a kormány abból az uniós projektekre kifizetést teljesít, Brüsszel azt két hónapon belül visszapótolja. Így aztán még az operatív programok cash-flow menedzsmentjére sincs gond. Ráadásul – úgy hírlik – a költségvetés az előírt kormányzati társfinanszírozást már eddig is az EU házibankjától, az EIB-től felvett hitelből biztosította. Magyarán az ÚSzT zöld lufiját teljes egészében Brüsszel pénzéből fújták fel.

 

A legmegdöbbentőbb „részlet” azonban még hátravan. A költségvetés számára az ÚSzT keretében kifizetett minden egyes forint nettó profitot hoz. Ha ugyanis egy beruházást a kedvezményezett által vissza nem igényelhető ÁFA terhel, maga az operatív programok keretében maga az ÁFA is elismerhető költségelemmé válik, és azt így 85%-ban közvetlenül Brüsszel fizeti. Amiből egyetlen dolog következik: minden takarékosságnál többet érne, ha a Kormány végre kellő sebességre tudná gyorsítani az uniós programok végrehajtását. Pusztán a számokat nézve valószínű, hogy akkor semmilyen megszorításra nem is lenne szükség.

· 6 trackback

Címkék: megszorítás Matolcsy USzt

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr864822564

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mire számíthatunk? 2012.10.06. 14:50:40

Mikor jön a feketeleves? Kérdezi sok gazdasági szakember, válasz egyelőre sehol. A kormány vetít - a költségvetési lyukakat betömő valódi megszorító intézkedéseknek még körvonala sem látszódik, helyette réteg-intézkedéseket hoz - például kedvezőbb lesz...

Trackback: Mire számíthatunk? 2012.10.06. 14:50:37

Mikor jön a feketeleves? Kérdezi sok gazdasági szakember, válasz egyelőre sehol. A kormány vetít - a költségvetési lyukakat betömő valódi megszorító intézkedéseknek még körvonala sem látszódik, helyette réteg-intézkedéseket hoz - például kedvezőbb lesz...

Trackback: Mire számíthatunk? 2012.10.06. 14:50:27

Mikor jön a feketeleves? Kérdezi sok gazdasági szakember, válasz egyelőre sehol. A kormány vetít - a költségvetési lyukakat betömő valódi megszorító intézkedéseknek még körvonala sem látszódik, helyette réteg-intézkedéseket hoz - például kedvezőbb lesz...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.06. 12:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.10.06. 12:13:34

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.10.06. 12:11:26

Fülkeforradalom, gyorsnaszád, alaptörvény, manyup, békemenet, választási regisztráció… Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Manapság az Európai Unió rengeteg kritikát kap azért, hogy bajba jutott tagországainak nem nyújt kellően hathatós támogatást." - Ez nagyjából így is van. Az, hogy zömmel munkahelyet alig teremtő presztízsberuházásokra (főtér díszburkolása, épületek felújítása, stb.) ad pénzt, nem hathatós segítség. Hathatós mondjuk az lenne, ha a pályázatok nagy részét munkahelyteremtő termelő beruházásokra lehetne fordítani, a fel nem használt összegből meg mondjuk államadósságot törleszteni.

"A bőkezű anyagi támogatást közben persze csendben elfogadják." - Szeretem az ilyen mondatokat. Aki leírta, bizonyára nem tudja, hogy pl. Magyarország nem csak kap pénzt az Unió közös kasszájából, de fizet is be rendesen, ráadásul ezért cserébe átadtuk majdnem a teljes piacunkat is.

Ennyit egyelőre...
Annyira húzzák már mint a rétestésztát.Azonnal abba kellene hagyni mindenféle támogatást minden országban és azonnal megoldódna mind a hiányok mind az euro gyengélkedése.
Mivel kénytelen lennének az országok MEGOLDANI A PROBLÉMÁT.
De jó, akkor ez olyasmi mint az mnb tervezett megadóztatása (amiről állítólag egyenlőre lemondtak).
Azért két dolgot megjegyeznék ehhez az EU ezeket a pénzeket nem ajándékba adja, nagyon megéri nekik a támogatás az ún keleti blokknak. Egy lengyel pénzügyminisztériumi és más kutatások is megmutatták, hogy például a német állam minden támogatásként elutalt 1Euro után, 2Eurot keres közvetett módon.
A második pedig, hogy nagy divat ellenzéki körökben gusztustalan módon beszélni Matolcsyról, lehülyézni, de tény ami tény már több mint 2.000milliárd forintot állított be úgy a költségvetésben az elmúlt 2évben úgy, hogy érdemi, lakosságot húsba vágó megszorítás nem történt. Sőt emellett jó néhány a munkát terhelő adó csökkent (SZJA 34->16, társasági adó 19->10, osztalék 25->16).
Lényegében most is 400milliárdod állított be úgy a költségvetésben, hogy az a munkából élő, középosztálybeli embereket és családokat abszolút nem terheli. Jelenleg pedig nem lehet fontosabb cél mint a középosztály megvédése a válság hullámaitól. Ez szerintem inkább több sikerrel pedig megvalósul, persze hiba mindig becsúszhat, amit ember végez az nem lehet hiba nélkül.
tudnak-e ajánlani olvasnivalót arra nézvést, hogy hogyan akadályozza meg a támogatási rendszer, hogy ne a lemaradásunkat nem csökkentő projektekre ("pesztízsberuházás")jusson támogatás?
mert nekem az a "háztartási" szintű megfigyelésem, hogy marhaságokra bármennyi pénzt el lehet verni, de attól még nem leszünk beljebb...
Indul Bajnai vagy sem? A többi hablatynak a részetekről annyi a jelentősége mint amikor Matolcsi élteti a sikereit.
@atti.atti: "már több mint 2.000milliárd forintot állított be úgy a költségvetésben az elmúlt 2évben úgy, hogy érdemi, lakosságot húsba vágó megszorítás nem történt"

3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítás államosításával 2000 milliárd forintot sikerült beállítani. Melyik államosítás lesz a következő, aminek tapsolsz majd?

"Lényegében most is 400milliárdod állított be úgy a költségvetésben, hogy az a munkából élő, középosztálybeli embereket és családokat abszolút nem terheli."

Kivéve, ha nem tekintjük a pedagógus-életpálya modell lenullázását, 73 md ft - Hoffmann Rózsának, gondolom, első dolga lesz hétfő reggel lemondani -, meg az ATM adót. Nyilván sem a pedagógusok nem munkából élnek, sem az ATM-et használók.

Meg a pénztárgépek összekötését a NAV-val (95 md), aminek a kiépítése nyilván a vállalkozókra (szintén nem középosztály, nyilván tesz terhet. Vagy az állam fizeti. És persze jó üzlet lesz valakinek. (Emellett értelmetlen, hiszen amit nem ütnek be, azt nem lehet továbbítani a NAV-nak - hacsak nincs benne kamera, de inkább nem adok ötleteket)

A járulékplafon eltörlésével nincs baj, legalább kicsit enyhíti az értelmetlen, de legalább igazságtalan egykulcsos szja-t.

Maradt még valami?
@atti.atti: Figyuszka te ezt komolyan mondtad?(idézet)"hogy érdemi, lakosságot húsba vágó megszorítás nem történt. Sőt emellett jó néhány a munkát terhelő adó csökkent"
Bocsesz de vállalkozóként és alkalmazottként egyszerre mondhatom , EZ SAJNA NEM IGAZ ,
Én egyébként inkább a reklámokra és hirdetésekre vetnék ki újabb adót a segélyek maximálása helyett.
Egyúttal bevezetném a szabad tv csatorna választást a kábeltévés csomagok helyett. A közvetlen egyedi csatornaválasztással jobban lehetne ösztönözni a jobb műsorokra, új filmekre a tv csatornákat, mert a film ismétlésekből már nagyon elegem van.
@atti.atti: "Ez szerintem inkább több sikerrel pedig megvalósul, persze hiba mindig becsúszhat, amit ember végez az nem lehet hiba nélkül. "
Arról nem is beszélve, hogy inkább a tervezési fázisban derüljön ki a hiba és korrigáljon, mint az elfogadás után, például februárban.
MAGYARORSZÁG - on ma nincs megszorítás , nem kell hazudni .
@Sir Galahad:
Aha, szóval az EU a hibás, amiért a magyarok nem használják fel rendesen a ez EU-s támogatást. Értem, ez fideszes logikával biztosan teljesen normális gondolkodás.

Arról egyébként tudsz, hogy állításoddal ellentétben szó sincs arról, hogy a pénz java presztízsberuházásokra menne el? Hazudsz vagy csak simán nem tudsz semmit de szórod az észt?

És azzal tisztában vagy hogy Magyarország a töredékét fizeti be az EU-ba, mint amennyit visszakap onnan? Tehát bőven nettó haszonélvezők vagyunk? Van sejtelmed tavaly mennyi volt a nettó bevételünk? Leírjam vagy megtalálod magadtól is? És bizony a politika miközben szidja az EU-t, meg Moszkvával mossa összes Brüsszelt, szép csendben valóban zsebre vágja a pénzt?

És hol és mikor is "adtuk át" a majdnem teljes piacunkat? Érted amit leírsz? A szavak jelentése megy neked? Fel tudod fogni mit jelent a "közös piac" kifejezés? Tényleg nem érted, hogy nem adtuk át sem a fél sem az egész piacunkat, ami egyébként kb. annyit ér mint egy nagyobb német város piaca? Azt érted, hogy a közös piac azt is jelenti, hogy számunkra, magyarok számára egy több száz milliós piac nyílt meg, olyan, amekkorához sehol a világon máshol nem férnénk hozzá vámmentesen? Amivel ha élni tudnánk, hatalmas előnyöket szerezhetnénk belőle?

Ennyit egyelőre... neked a fideszes agitprop konkrétan kisikálta a fejed.
@Sir Galahad: The darkness in your head is frightening.
@atti.atti:

"400milliárdod állított be úgy a költségvetésben, hogy az a munkából élő, középosztálybeli embereket és családokat abszolút nem terheli"

Mármint kinyilatkoztatott pár dolgot, és mondott pár számot hasból, mivel ugye kutatás és hatástanulmány szokás szerint nem előzte meg a dolgot, semmit nem lehet arról tudni, melyik intézkedés mennyibe fog kerülni, mennyit fog hozni és mennyire fogja terhelni az ún. 'átlagháztartásokat'. Mert talán nem csak a 'csipcsipet rakunk a pénztárgépbe' röhejes.

De persze mindig van, aki büszkén áll a gyorsnaszád orrában és áhítattal függeszti szemét a Vezér képére a kezében, esetleg a horizonton túlra. Máshova tilos. :)
@atti.atti:

"de tény ami tény már több mint 2.000milliárd forintot állított be úgy a költségvetésben az elmúlt 2évben úgy, hogy érdemi, lakosságot húsba vágó megszorítás nem történt."

Nem tudom mimit jelent, hogy 2000 milliárdot állított be a költségvetésbe, de vélhetően arra gondolsz, hogy ezt nemazemberekkelfizettettékmeg.

Tény ami tény, húsbavágó megszorítás nem történt? Erről azért kérdezd meg a 4 millió létminimum alatt élőt, akik már nosztalgiával gondolnak Horthy hárommillió koldusos Magyarországára. A reálbérek brutális csökkenése - ami persze átlag, amiben benne van a legjobban kereső 10% jelentős reálbéremelkedése - vajon micsoda? Nemazemberekkelfizettettékmeg? Hát kivel? Az állatokkal vagy a növényekkel? És mi az amit nemazemberekkelfizettettek meg, mire az általános nyomor és elszegényedés? A jövedelmek átcsoportosítása, átmeneti áldozatok árán, a fogyasztás visszafogásával a beruházások, a jövőbeni növekedés érdekében? Lófaszt. Csökkenő fogyasztás mellett zuhanó beruházások, növekedésre még csak kilátás sincs. Hát ennyi a siker, ami szerinted megvalósult.
Nem lehetne megszüntetni mondjuk az egyházak adómentességét? Vagy az egyházak anyagi támogatását?
A kommenteket hermetikusan el kéne zárni a blogban megjelent cikkektől, mert bennem néha ki akar nyílni a bicska a kommentek közt megbúvó hazugságoktól.

Miközben a színvonalas bejegyzések többet érdemelnek. Ezt közgazdászok írják közgazdasági témáktól. A magyar költségvetést viszont ügyvédek írják. De kérdem én, ki az a buta aki könyvelőt visz egy bírósági tárgyalásra?
@Sir Galahad: Az édes szar is keserű,idegenszívű?
Az uniós pályázatok hazai társfinanszírozásának mértékét a mostani csökkentés után, további lépésekkel 5%-ról, mínusz 5%-ra változtatják. Azaz a nyertes az elnyert összeg egy részét visszafizetheti, a kormánypárt kasszájában

Így 55 MRD Ft-tal csökkenhet az éves költségvetési kiadás, mivel a pártfinanszírozás is megszűnhet a támogatások mellett.

A távlati cél a mínusz 100% elérése. :))))
@Sir Galahad: te vagy 12 éves vagy, vagy fogyatékos, ebben az esetben valahol ezt tüntesd fel, hogy mások is értsék miért írsz ekkora baromságokat
@Sir Galahad: a vasutak, közutak felújítása, géppark cseréje ha nem hathatós támogatás, akkor mi az? Hogy a minden bokorba gyógyfürdőt elvet lehet csak követni, vagy másra is fordítani az nem EU-s döntés, azt a hazai okosok basszák el.

@atti.atti: nem volt húsba vágó? Egykulcsozás a kivezetett adójóváírással a munkabért kapók igen nagy hányadánál jelentett elvonásnövekedést. ÁFA változás nem volt érezhető?
"úgy hírlik – a költségvetés az előírt kormányzati társfinanszírozást már eddig is az EU házibankjától, az EIB-től felvett hitelből biztosította"

Ez tény, Matolcsy írta alá a hitelfelvételt...

Az a borzalmas, hogy gyk ingyen fejleszthetjük az országot és nem jutunk sehova, mert a projektjeink RoI-je a béka segge alatt van...
@atti.atti: Akkor szerinted ki fizeti meg a: bankadót, a csekkadót, az automata adót, a telefonadót, a cigaretta adóját, a benzin adóját? A rendszerbe akárhány szintet beépíthetsz, és akármennyikre kivethetsz adókat, a végén úgyis a lakkosság fizeti meg. Nincs olyan adó, amit idővel ne mi fizetnénk.
Ha olyan TÁMOP-kiírások vannak, amelyek egy nap alatt bedőlnek (lásd az eheti iskola-fiaskót), el kellene gondolkodnia az illetékeseknek, jól működik-e a rendszer, megfelelő emberek ülnek-e a posztjukon és sikerül-e valaha lehívniuk a kívánt összeget ...
@atti.atti: tiszteletet érdemel, aki a minisztériumban szombaton is dolgozik...

majd akkor beszélj, kérlek, a középosztály tehermentesítéséről (pontosabban arról, hogy nem nőnek tovább a terheik), ha a terhek igazságosabban lesznek szétterítve, például bevezetésre kerül az ingatlanadó

éppen itt az ideje, hogy az elmúlt 22 évben komoly ingatlanvagyonokkal gazdagodók a "pénztárhoz" fáradjanak
engem érdekelne a HH konkrét, megvalósítható programja, ami kivezeti az országot/világot a válságból, és elhozza a kánaánt

van ilyen?
vagy itt is csak ugatják a semmit, mint a többi index címlapos blogon?
@Sir Galahad: "ráadásul ezért cserébe átadtuk majdnem a teljes piacunkat is."

Facepalm . Hogy szépen magyarosan fejezzem ki magam. Először a korábbiakra reagálnék mondjuk, hogy M.o. mennyi, de mennyi pénzt fizet be az EU-ba: mi nettó pénznyelők vagyunk, tehát fizetünk be, de messze kevesebbet, mint amennyit kiveszünk, tehát innentől kezdve ez olyan, mint a cég életében a marketing, befizetsz 1 000 Ft-ot, hogy aztán keress 10 000 Ft-ot. Kb. Te meg lennél a buta új cégvezető, hogy "na, akkor marketing részleg mi hasznosat is csinál? Felesleges, szüntessük be" :D

És hogy reagáljak a másik egetverő szűklátókörűségedre: Ember, ez itt M.o., egy porszem a térképen, annyira kicsi és jelentéktelen piacokkal, olyan kis pórbafingók vagyunk nem csak egy egész földet ábrázoló térképen, hanem a gazdasági jelentőségünket is figyelembe véve, hogy az már-már elszomorító. New York-ban, ami egy város, ott nagyságrendekkel több pénz forog, mint amennyi itt, arról nem is beszélve, hogy egy német, francia, brit, holland, belga, norvég, finn, lengyel piac mennyivel nagyobb potenciált jelent, mint a mienk. Beszélgess üzleti angyalokkal vagy hazai befektetőkkel. Ha jön egy vállalkozási ötlettel vki, és abban csak M.o. szerepel, mint piac, el sem olvassák, mert egyszerűen nem éri meg vele foglalkozni! Nem csak ŐK kapták meg a mi piacainkat, de mi is megkaptuk az övéket! Nyithatsz boltot Párizsban, Bécsben, Berlinben, Münchenben, nem csak versenytársakat kaptál, hanem új ügyfélkört is! Az, hogy a magyar vállalkozók nagy része nem is ért a vállalkozáshoz, és nekiáll keseregni, hogy megnyíltak a piacok, az az ő hibája, az értelmes és hozzáértő vállalkozó pedig vigyorog és már rég jelen van az EU többi országában, esetleg éppen le is nyomta a külföldi termékeket a saját piacán.

Nem rinyálni kell és könyörögni, mint a magyar himnuszban, hanem tenni, alkotni vmi versenyképeset és NYERNI! Most kb mint ha azon siránkoznál, hogy az Nemzetközi Olimpiára beléptünk, és juj, mivel most már külföldiekkel is versenyezni kell, ezért nem mindig a magyarok nyernek, és ez milyen gáz már... Tényleg, ne lépjünk ki? Legyenek csak hazai versenyek, olcsóbban is megússzuk, és mindig a magyar himnusz szólhat, utaztatni sem kell annyit, sikeresek lehetnénk minden sportban, végre fociban is.

Igen, ha alkotni tudsz vmi jót, akkor azzal ki kell lépni a nemzetközi színtérre, és az EU-val rögtön lett több száz millió, könnyen elérhető új ügyfeled. Ha meg szart csináltál, akkor fel fog kopni az állad. Ez van. Ha téged ez zavar, mehetsz Kínába vagy Kubába, a versenyt meg hagyd meg a profiknak.

Szánalom, hogy egy egyértelműen, számunkra előnyös lépésben, ami sokkal többet hozott, mint amennyit vitt, még képes vki belemagyarázni, hogy tulajdonképpen ez szar. Határainkat ne kerítsük körbe, és legyünk önfenntartók? Arról nem is beszélve, hogy megszívná az EU, ha mi kilépnénk, azonnal összeroskadna, csak úgy recsegne, mi meg azonnal megtáltosodnánk és még a foglalkoztatás is 110%-ra ugrana, mert végre kirúgnánk azt a sok német és francia vendégmunkást, akik elveszik a munkát a magyaroktól, mi? Ja, nem, bocsi, keverem, még mi megyünk oda munkát keresni és nem fordítva. Ennyit a nagy és gonosz EU-tól, aki jól elvette a piacainkat és azóta is sanyargat minket.
@Caaroy:

Egyetértek, a cikk tényleg remek.

Nagyon sokan visznek buta könyvelőt, tárgyalni, vagy bíznak rá munkát. A nagy részük képtelen az értő olvasásra.
A jogászok pedig nem hajlandóak számolni. Ritka aki mindkét módon tud gondolkodni.
Tegnap például kiderült, hogy a cégnél egy ideje azon pörögtek a könyvelők, hogy az Unió egyik szervének hogyan állítsanak ki áfás számlát.

Ez már nem oda, csak általánosságban:
Először én is kamu hírnek véltem, de ez a cikk gyújtott némi világosságot :-). A lényegen sajnos nem változtat, a mostani "ingyen ebédet" később drágán megfizetjük majd. Persze addig még lesz némi kapkodás.

Egy dolog azonban ezzel kapcsolatosan:
"Ha ugyanis egy beruházást a kedvezményezett által vissza nem igényelhető ÁFA terhel, maga az operatív programok keretében maga az ÁFA is elismerhető költségelemmé válik, és azt így 85%-ban közvetlenül Brüsszel fizeti."
Pont a héten hozott a Törvényszék ítéletet Magyarországgal szemben. Ott pedig leszögezik azt, hogy nemcsak a visszaigénylés, hanem az egyéb módon való megtérülés esetén sem számolható el az ÁFA. Gondolom ez még fog problémát okozni.
@fchris82: Azért ezzel vitatkoznék. Amikor bejöttek a külföldi cégek, simán tönkretettek minket, mert olcsóbban adták az árut. Egyszerűen nem bírtunk lépést tartani. De a nagy hal megette a kis halat.
@wmiki: Viktorék is jobban tennék, ha nem csinálnának semmit. Talán kevesebbet ártanának.
@wmiki: te tényleg úgy képzeled, hogy egy blogposztba bele kéne férjen a program? vagy hogy az valami olyasmi, hogy nesze itt van 400 oldal, és akkor majd 5 év múlva, amikor kormányra kerülök, ezt fogom csinálni?
mert szerintem így nem lehet országot vezetni. a kormányzás, és a program kialakítása folyamatos és aprólékos munkát igényel, külön-külön minden területen, azokat természetesen összehangolva.
a HH ezt csinálja: elemzéseket ír, javaslatokat fogalmaz meg különböző témákban. ha a HH programját keresed, azok részletei itt vannak szétszórva a blogon. nem egy átfogó munka, nincs rendszerbe szedve, és nem fedi le a kormányzás minden területét, de nem is az a lényeg. a kormányzás célja nem a világmegváltás (kéne, hogy legyen), hanem a fokozatos javítás, problémák megoldása.
ahhoz pedig nem kell átfogó program, hogy javítsunk a helyzeten.

itt van egy részletes elemzés az eu-s pénzek szétosztásáról: hazaeshaladas.blog.hu/2012/07/09/unios_forrasok_ujratervezes
a konklúzió pedig az, hogy nem szabadna hanyagolni a dolgot, magas prioritással kéne kezelni, mert borzasztó sokat lehet rajta nyerni, ha jól csinálja az ember. és ez nem egy nagy ördöngősség, csak kormányzati akarat és támogatás kell hozzá (pályázatokat kell hirdetni és elbírálni..).
de volt elemzés a romakérdésről, oktatásról, költségvetésről (külföldi példák vizsgálatával) vagy pl. konkrétan az útdíjakról, vagy gázvezetékekről is.
@megvalaszolok: "Egyszerűen nem bírtunk lépést tartani. De a nagy hal megette a kis halat."

Igen, ez a kapitalizmus lényege. Esetleg szeretnél visszamenni a rendszerváltás előtti időkbe, amikor 1 piaci szereplő volt, az állam, nulla innovációval és versennyel? Az elmúlt időszakban kinőtt pár garázscég a semmiből a világ túloldalán, amiből látszik, hogy a kicsi is naggyá válhat. Google, Facebook, Amazon, Zinga. De az Apple és a HP is garázsból indult kb. Ha van jó ötleted és üzleti terved, tudsz rá pénzt szerezni. Ott a Jeremi program pl. Az EU nagyon is támogatja a kicsiket. Egyszerűen nálunk a szocializmusban toltuk ki a silány termékeket, mert hiánygazdaság volt. Most meg versenyezni kellene, viszont bővült a piac. Nem csak a piaci szereplők száma nőtt és a minősége változott meg, hanem a fogyasztók száma is megnőtt! Csak egyszerűen a kesergők nagy része erre nem is gondol, mert mindig a másik, egy külső ok a hibás, sosem az ő képzetlenségük és bénaságuk, mindig a külső ok.

Beszélgess néhány üzleti angyallal, esetleg a Jeremi programban résztvevő befektetővel. El fogják neked mondani, hogy a magyar vállalkozók nagy rész iszonyatosan nincs tisztában azzal, hogyan kellene egy vállalkozást nemhogy felépíteni, üzemeltetni sem tudják. Pénz és támogatás lenne dögivel, de a jó ötletekből nagyon kevés van. Egyszerűen ez még nálunk gyerek cipőben jár. Nem kell messzire menni, menj be egy magyar faluba, aztán meg nézz meg egy osztrák falut, mekkora a különbség gépesítésben, rendben és hozzáállásban, a dánokat nem is említve! Ez van, a vevők döntenek. Ha vmi olcsóbban hozza ugyanazt vagy jobb minőséget, akkor igen, tönkre fog menni. A kommunizmusban ilyen nem fordul elő, ez tény, de azt az illúziót már kipróbáltuk, és ami elméletben szépen hangzik, azt láttuk a gyakorlatban csődöt mondani.
@emhem: :x
www.youtube.com/watch?v=lZ74SZg32vM

igen, tényleg úgy gondolom, hogy kéne konkrétumokat mondani a jövőre nézve
bocsi...
@wmiki: nem értem, miről beszélsz, vannak konkrétumok, a kommentem második fele erről szólt. szóval ha a konkrétumokat érted program alatt, akkor az is van.

de azt ugye jól értem, abban megegyezhetünk, hogy katasztrófa, amit a fidesz művel? és hogy a konkrét esetben azon kellene ügyködni (_konkrétan_), hogy minél több pályázatot kiírjanak, hogy minél jobban ki lehessen használni az EU-s pénzeket?
@Dr. Furia: Magadra nézve is hasznosnak tartanád, ha a valós életben barátaid, rokonaid nem segítenének, mikor éppen szorult helyzetbe kerülsz?
@wiener: Az megfelel válaszként, hogy anyád a kerek perec? Mert látom, kb. ez aszinted.
@Kopi3.14: Az is segítség, de sokkal hathatósabb lenne a munkahelyteremtéssel járó termelő beruházások támogatása.
@sárkányfő: 1. Az, hogy nem használjuk fel a teljes támogatási keretet, természetesen nem az EU hibája, hanem a miénk. Az, hogy a fel nem használt keret elvész és nem fordíthatjuk mondjuk államadósság-törlesztésre, azt jelzi, hogy kaphatnánk hathatósabb segítséget is.

2. Tisztában vagyok azzal, hogy több támogatás érkezik,mint amennyit befizetünk, de összességében az uniós tagsággal nem mi járunk jól (értve alatta nem csak Magyarországot). Olvasd el atti.atti hozzászólását, akkor érteni fogod, miről beszéltem.

3. Lehet, hogy én élek rossz helyen, de nálunk elvétve olvasni csak új munkahelyeket hozó termelő beruházásokról, amelyeket az Unió támogatott. Ellenben rengeteg olyat olvasni, hogy városközpont-rehabilitációt, kerékpárút-építést, sportcsarnok- és fürdőfelújítást, vagy mondjuk óvodapedagógusok továbbképzését finanszírozták uniós pénzből. Ha neked vannak ennél konkrétabb adataid arról, milyen arányban támogat Brüsszel munkahelyteremtő termelő beruházásokat és milyen arányban egyebeket, megköszönném.

4. A piacok megnyitásáról egyszer már vitáztunk, akkor sem győztél meg.
@Lencsés István: Szia Pista! Az anonim szót, a "fáj az igaz?" kérdést és a "nekem tényem van" kifejezést is kihagytad. Biztos hogy te az igazi vagy?
@Miazmás: Minthogy az egyházak jelentős részben a tagjaik adományaiból élnek, az adómentességük indokolt, másképpen kétszer lenne adó fizetve ugyanazon összeg után.
Az egyházak első sorban a közszolgálati feladatok ellátásához kapnak állami támogatást (oktatás, egészségügyi és szociális gondozás, közgyűjtemények). Még a műemlékek karbantartására is csak pályázati úton van pénz, pedig a műemlékek a nemzeti vagyon részét képezik. Az egyházak minimális állami támogatást kapnak akkor, amikor a javukra a SZJA-ból felajánlott összegeket kiegészítik. Állami pénz jön be még az elkobzott épületvagyon utáni járadékból, de az még a műemlékek karbantartására sem elég. Csekélységem az egyik -régen történelminek nevezett - egyház országos szintű költségvetésének és egy helyi gyülekezetének költségvetése több évre visszamenő, alapos ismerete birtokában írta meg ezt a szösszenetet. Hagyd békén az egyházakat, jóval többet adnak, mint amennyit kapnak.

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) E.on (1) e.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) egyiptom (1) Egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) EU (3) eu (9) EU-csúcs (2) euró (1) euro (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) Izrael (1) izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) Messziről nézve (1) messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) MOL (1) mol (2) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) mvm (2) MVM (1) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) Olaszország (1) olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) USA (1) usa (3) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása