Bajnai Gordon előadása a nemzetpolitikáról

2013.04.07. | Bajnai G | 23 komment

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Felelős politikusnak mindig szem előtt kell tartania: mi szolgálja legjobban annak a közösségnek az érdekét, amelyet képvisel. Felelős politikus tehát éppen ezért soha nem cselekszik a nemzet érdeke ellen. A nemzeti érdek nem olyan, hogy egyszer kőbe véssük és aztán azt évtizedekig, évszázadokig makacsul kell követnünk. Ahogy Márai is mondta: „magyarnak lenni nem állapot, hanem feladat és hivatás.” Változik a világ, amelyben a nemzeti érdeket mindenkor érvényesítenünk kell. A nemzet magasztos fogalom, de érdekeit az szolgálja, aki realista módon a mához igazítva keresi, miben lehet leginkább a nemzet javára tenni. Bölcsen és okosan mondta Martonyi külügyminiszter úr a napokban egy interjújában, hogy a schengeni övezet romániai kiterjesztése elemi magyar érdek. Magyar érdek, mert lehetővé teszi a magyarok szabad mozgását Európában. Ezért ezt támogatnunk kell. Ugyanúgy, ahogy támogattuk annak idején Románia csatlakozását az Európai Unióhoz.

 

De nemzeti érdek az is. hogy eredményesen képviseljük Magyarország érdekeit az Európai Unióban. Az a kardcsörtetés, amelyet az Orbán-kormány művel, egyelőre annyit ért el, hogy a következő hétéves periódusban Magyarországnak közel ötmilliárd euróval kevesebb jut majd nemzeti érdekei hazai fejlesztésére és érvényesítésére. Pedig ez is a nemzet érdeke. Az is nemzeti érdek, hogy ne legyen olyan közigazgatási átalakítás, se Magyarországon, de se például Romániában, amely az ott tömbben élő magyarság hosszú távú érdekérvényesítését tönkreteszi, ellehetetleníti. Ebben az ügyben is ki kell állnunk, mert ez is nemzeti érdek. Persze a legfontosabb érdek az, hogy jó legyen magyarnak lenni, bárhol is él az ember a Kárpát-medencében vagy a világon. Ha most magyarok százezrei menekülnek el az országból, arra nem a röghöz kötés a válasz, hanem az, hogy építsünk egy jó hazát. Olyat, ahonnan nem elmenni érdemes, hanem ahova jó visszajönni, ahova jó átjönni.

 

Korszakváltás kell tehát Magyarországon a nemzetpolitikában is! Ennek a korszakváltásnak pedig van egy nagyon világos – a politikai közösségem már jó ideje ezt képviseli – elve: „semmit róluk nélkülük”. Az elmúlt húsz év politikai gyakorlatát tekintve még ez az egyetlen mondat is jól kifejezi azt, hogy korszakváltásra van szükségünk. Ez az elv az elmúlt években nem érvényesült a magyar politikában, mert rendre róluk született döntés, de nélkülük; itt, az anyaországban. Rendre rájuk hivatkozva politizáltak, rájuk hivatkozva igyekeznek befogadni, vagy éppen kirekeszteni a nemzetből valakiket. Bárkit, aki másként gondolkodik, mint a kormányzó politikai erő. De rájuk hivatkozva igyekeztek 2004-ben szociális irigységet kelteni az anyaországi választókban, hogy a határon túl élőkkel szembeni önzés vagy irigység érvrendszere kerekedjék felül a tragikusan rosszul feltett kérdéssel meghirdetett népszavazáson. Mind a két hozzáállás egy olyan politikai korszakot fémjelez, amelyet le kell zárnunk itt és most, de legkésőbb 2014 után. Ezért dolgozott ki az általam képviselt politikai közösség olyan elveket, amelyek ezt a korszakváltást, ezt az új korszakot jellemezhetik. Ezek közül az első, hogy az egyébként szükséges új alkotmányozás során sem okozhatunk újabb jogfosztást, nem vehetünk el szerzett jogokat. Nem vehetjük el az elszakított országrészeken élő magyarság újabban megszerzett jogait. Nem nyithatjuk újra fel azokat a sebeket, amelyek hosszú ideje megosztják Magyarországot. Tiszteletben kell tartanunk a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, tiszteletben kell tartanunk a megszerzett szavazati jogukat is. Jogot vissza nem veszünk!

 

Ám az ádáz belpolitikai küzdelemben óriási a csábítás, hogy a határon túli magyarok szavazataival, mivel azok nehezebben kontrollálhatók, valamifajta manipulációt kövessen el a hatalom. Erre, mintha az elmúlt hetekben kísérlet látszott volna a magyar parlamentben. Ez valós, és óriási veszély, ezért a határon túli nemzettársaink szavazati jogával kapcsolatban széles körű átláthatósági szabályokra van szükség. Több százezren veszik fel most a kettős állampolgárságot azokban az országokban, ahol ez jogilag lehetséges - de sok százezren nem veszik föl. Az ő döntésüket is tiszteletben kell tartani. Nagyon nagy lesz ugyanis késztetés, hogy a mindenkori magyar kormány jobban akarjon udvarolni azoknak, akiknek a szavazatától függ, mint akikért „csak” közjogi felelősséget visel, de nem remél tőlük szavazatot. Félő, és minden körülmények között elkerülendő, hogy valami külön, „B-kategóriás” határon túli magyar kategória jön létre, ha az állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező határon túli magyarokat és az állampolgárságot fel nem vett, de egyébként magukat magyarnak vallókat külön kezdi kezelni a mindenkori magyar politika és kormányzat. Ezért biztosítékok, világos elvek és közös politikai föllépés, megegyezés kell ahhoz, hogy mindenkiért, aki a határon túl magyarnak vallja magát, a mindenkori magyar kormány egyformán felelősséget viseljen. Az, hogy körülük ki az, aki a szavazati jogával élni akar, nem lehet sem látens-, sem valós ok semmilyen megkülönböztetésre.

 

A határon túl élő magyarokkal kapcsolatban a második elv annak kimondása legyen, hogy a belpolitika exportja a határon túli közösségekbe súlyosan káros és a nemzeti érdekeinkkel ellentétes! Valójában a belpolitikai megosztottság exportja a határon túl élő magyarok érdekérvényesítő képességét rombolja. Ezt tapasztaltuk az elmúlt években és most is, nem is egy szomszédos országban. Ezért a mindenkori magyar kormány küldetése és feladata az, hogy támogassa a határon túl élő magyarok képviselőinek legitim képviselőit az ő akaratuk szerint, és ne az aktuális és változó budapesti akaratot próbálja érvényesíteni a határon túliak közösségében. Így szülessen minden döntés, világos, átlátható és normatív elvek alapján, az ottani legitimáció szerint.

 

A harmadik fontos elv, hogy a mindenkor magyar kormánynak nem csak az országot, de tágabb, kulturális és nemzetpolitikai értelemben az egész nemzetért kell felelősséget vállalnia, és képviselnie azt. Ezért mondjuk ki, tegyük világos elvvé, hogy a mindenkori magyar kormány alkotmányos kötelességének – annak, hogy védje, támogassa a határon túl élő magyar kisebbséget – egyetlen mércéje van, eredményét egyetlen dolog minősíti: az, hogy a mindenkori magyar kormány tevékenységének eredményeként a határon túl élőknek jobb, vagy rosszabb a lehetőségük lesz magyarként megmaradni és boldogulni. Csakis ez lehet a minősítő tényező és nem az, hogy itthon ki milyen hangosan, milyen zászlókat lobogtatva, milyen harcias szólamokkal lép föl! Való igaz, a határon túl élő magyarság megmaradásának és boldogulásának, segítése időnként kardcsörtetést is kíván a mindenkori magyar kormánytól. Ám ennél sokkal gyakrabban kíván higgadt diplomáciát! Ha a magyarság legitim képviselőinek lehetősége van a saját érdekeik ottani képviseletére, akkor ez elsősorban aktív és erős háttértámogatást igényel. A kardcsörtetésnek, a hangos felszólalásnak, a nemzetközi figyelemfelhívásnak, az erős diplomáciának csak akkor van helye, ha a határon túl élő magyar közösségnek csorbítják az esélyét, hogy a számára fontos ügyekben képviselje az érdekeit. De amikor a határon túli magyarok közössége képes legitim szervezetein keresztül kiállni saját érdekeiért, akkor a magyar kormánynak a háttérben kell maradnia, onnan kell támogatást nyújtania, ahelyett, hogy rájuk kényszerítené a budapesti akaratot.

 

A következő elv az, hogy minél szervezettebb, rendezettebb és konstruktívabb a kapcsolat Magyarország és egy-egy szomszédja között, annál jobb az esélye a határon túl élő közösségnek, hogy kisebbségként az adott országban érvényesítse az érdekeit. Ezért tehát a magyar kormánynak jól felfogott érdeke, hogy rendezett és konstruktív kapcsolatokat alakítson ki a szomszéd országokkal. Ez egy nagyon fontos elv, de tudjuk, az éremnek két oldala van. A másik oldalról: ezen elv soha nem lehet hivatkozás, ürügy arra, hogy amennyiben sérül a magyar közösség érdeke, a jó szomszédi kapcsolatokra hivatkozva ne lépjen fel a kormány. A prioritásainkat mindenkor tartani kell. A magyar kormánynak talán sok más országhoz képest is határozottabb mindenkori küldetése, hogy a határon túl élő, a határon túlra került magyar kisebbségek, közösségek érdekeit képviselje, amikor csak az szükséges. Azt is látnunk kell, hogy a legfontosabb területe a magyarként való megmaradásnak és boldogulásnak az oktatás, a nyelv gyakorlása és a kapcsolattartás különböző területeken élő magyar közösségek között. Ezért ezekre a területekre kell összpontosítania a mindenkori magyar kormány aktív támogatáspolitikájának. Ehhez kell intézményeket építeni, s ezeknek az intézményeknek – ez fontos elv – az adott országban létező legitim magyar képviseleteket kell csatornául használni és tekinteni. Nem kell újakat létrehozni és különösen nem szabad ezen intézményeket bevonni a budapesti függési rendszerbe.

 

Végül egy általános, de nagyon fontos elv: magyar az, aki annak érzi, annak vallja magát. Mondhatnám máshogy is: magyar az, aki az olimpián a magyaroknak szurkol. Nekünk – mint fogyatkozó nemzetnek – elemi érdekünk, hogy minél többen legyünk, nem pedig az, hogy minél kevesebben legyünk. Ezért nekünk ma az a nemzeti érdekünk, hogy egy befogadó nemzetpolitikát folytassunk, ne egy kizárót, egy szelektívet és szűkítőt. Befogadó, nemzetegyesítő politikát a határokon belül és a határokon túl. Magyarságunk összeköt, és nem elválaszt. Ez a legfontosabb elv, amelyet a korszakváltás jegyében ki kell mondanunk.

 

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

(Elhangzott Budapesten, a Haza és Haladás Alapítvány és a CEU/ENS által szervezett konferencián, 2013. április 4-én.)

Címkék: határon túli magyarok nemzetpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr555205280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ááásít

Határon túli magyarként valahogy nem hiszem egyetlen szavatokat sem, bármilyen szépen van megfogalmazva.

Mi a túrót váltottatok valóra a rizsából 2010 előtt? He? Én is így gondoltam, aluljáró, szevasz.
Nehéz komolyan venni, hogy a határokon kívül élők szavazatukkal befolyásolják a választás eredményét és adott esetben eldönthessék, ki legyen Magyarország vezetője.
Az országban élő magyarok soha nem fogják ezt elfogadni.
Hmm. Nemzet politika Bajnai szájából aki bevallotta, hogy el se ment szavazni a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra 2004.-ben....
"Magyarságunk összeköt, és nem elválaszt." Igen. Sajnos a politika azonban közbeszól. Lassan nem lesznek magyarok, csak fideszesek, emeszpések, jobbikosok, elempések ésatöbbi. Apró darabokra törni egy népet, ami ilyen magányos és ilyen nehéz helyzetben van, nagyon veszélyes dolog. A politikai elit felelőssége hatalmas. Kérem, érezzék a nyomást és tegyenek valamit, hogy unokáiknak legyen majd hol és kiknek politizálnia. Zárásul egy rövid mese arról, hova tartunk most: copywrite.blog.hu/2013/04/07/nemzeti_egyseg_310
December 9.-én, hogyan szavaztál?
Mire bíztattad a honfitársaidat a nemzeted ellen?
Mit műveltél velünk itt Magyarországon?
Miért nem vonulsz vissza?
Látszik, hogy nem érted, mennyire nem kell a te jövőd nekünk.
Nézz meg pár időközi választást. Köszönjük a bárány mosolyodat és egyúttal üdvözöljük a pártfogóidat az USA-ban.
Itt nem lesz Government Sachs.
2014 sem a ti évetek lesz.
Szerencsére. Magyarország jobbat érdemel.
@BenFranklin: Szinte minden szavával egyet lehet érteni, nem?. A józan hangot támogatni kéne....
Teljesen egyetértek vele. Kitűnő beszéd. De ezt a zemberek nem értik. Le kellene menni a szintükre és egyszerűbben fogalmazni, szájukba rágni az igazságot, mert összetett mondatokkal nem fog menni.
@BenFranklin:
Jól vetted észre, nem neked szólt.
Oda beszél ahova majd akkor fogsz állni amikor megjött az eszed.
Nem rossz stratégia, illeszkedik az eddigiekbe.
Gordon van középen, gordon a szakértő, gordon a jövő.

Még puffoghatsz egy évet, aztán úgyis beikszeled.
@mitmiért?: csak szavak! De nincs mögöttük igaz szándék. A hiteles hangot szokás elfogadni és támogatni! De ez az ember nem hiteles... Csak szavak és szavak, de a tettek! Nem a fogalmazással van a baj.

@miketbeszéltek: ld. fentebb!
hány olyan debil lehet, aki beveszi ezt a béna nemzeti dumát?
hányan olvassák el ezt a rizsát?

nemzetpolitika, nemzeti érdek, a nemzet magasztos fogalom
bla-bla-bla

ha más nem lenne, akkor is ez a hülye nemzetieskedés (álnacionalista retorika - ha netán mégse álnacionalista, hanem komolyan gondolják, az még rosszabb) elég arra, hogy ne szavazzak a bajnaiékra. maradjon akkor inkább a diktátor orbán.

amúgy is: haza és haladás? ugyan már! a hazám a föld és európa, a mesterséges határral körülvett kis ország a korrupt arrogáns, agresszív, mocskolódó, elnyomó politikusaival nem nagyon tud érdekelni.
a nemzet - különösen, ha politikus használja - nem magasztos fogalom. aljasság amivel lehet kábítani és hergelni a népet, megosztani a társadalmat.
lám, a fölöttem hozzászóló is egy olyan megvezetett, beidomult alak, hogy határon túli magyarként határozza meg magát.

"Köszönöm, hogy meghallgattak!"

hallgasson meg a rosseb! a begyepesedett patrióták. (csak nekik ott van a jobbik meg a fidesz.)
Én pedig határon innen élő magyarként nem hiszem el ennek a bagázsnak egy szavát sem! Hazugságok és képmutatás...
Nem elsősorban azért, mert a bajnai egy hiteltelen és hazug személy, nem is a politikai tevékenysége miatt, hanem azok miatt, akik az első sorokban ülnek a rendezvényein, azok miatt, akik szinte az első pillanatban odacsapódtak hozzá és azok miatt, akik a 'régi és jól bevált' levitézlett megélhetésiként már épp eleget pusztították ezt az országot! Embert barátjáról!
De ha ezek az 'elemek' eltűnnének a színpadukról, akkor még mindig ott lenne ez a bajnai... Mindig csak a szavak... De a tettek valahogy mégis egy hungarofób szolgalelket láttatnak, akinek minden előbrrevaló, mint a magyar és minden érdek előbbrevaló, mint a szavazópolgáré! Ez nem egy nemzet politikusa, ez a tőke szolgalelke, egy pénzember. Sok ilyet ismer már a magyar politika (gyurcsány, oszkó, kóka, veres stb.) és valahogy sosem sikerült jól menedzselniük a közpénzeket!
Remélem, hogy soha többé nem kerülnek a hatalomhoz ezek a pofák! Attól még nem lesz ez a banda egy hiteles és jó választás, mert az orbán szar...! Az orbánék ámokfutása nem legitimálhatja és nem igazolja ennek az oldalnak a pofátlanságát és szemét arroganciáját! A magyarellenességüket szintén nem! A bajnai-kuncze-suchmann tengely és gyurcsány csapata és társai egy alom ivadékai! Tűnjenek el végleg a politikából! Maguknak is csak jót tennének vele!
Kamp
Világ Proletárjai Egyesüljetek!

Előre! Ma a baloldalt az proletárok ellenségei irányítják! Farkasok vannak a Bárányok közt!

Még nincs minden veszve! Meg lehet tisztítani a szocialista pártokat az oda alantas módon, hazugságokkal beszivárgó nagytőkés kapitalista burzsóá elemektől, akik a dolgos munkásnépet félrevezetve, imperialista abszoéutista terror egyeduralomra törnek, az emberek vad nacionalista érzelmeit felkorbácsolva és egymás ellen uszítva az elvtársakat!

Ki a szoci pártokból a gyártulajdonosokat, a bankárokat a kereskedő élősködőket! Ma ezeket a pártokat a dekadencia és protekcionizmus posványos mételye fertőzi! A tisztességes dolgos verejtékből élő munkásembernek érdekeit elnyomó népirtó terroristák, foglalják el az őket megillető helyeket a parlamentben(gulágban)!

Világ Proletárjai egyesüljetek! Ne hagyjátok, hogy az érdek-képviseleti egyesületeitekbe olyanok szivárogjanak be, akiknek az az érdeke, hogy minél jobban kihasználjanak benneteket!

Előre! Rendületlenül! Elő a sarlót és kalapácsot!

Munkásököl vasököl, oda csap, ahova köll!

Ezek az anti szociális elemek, társadalmunkra bomlasztóan hatnak! A politikai hulliganizmus biztosítja a korrupció melegágyát és az erkölcstelenség elharapózását!

Nincs más megoldás! Fel kell számolni az imperialista törekvésekre törő fasiszta nézeteket valló szubcensziákat a szocialista életben!

Társadalmunk szociális létbiztonságának megőrzése érdekében, érvényesíteni kell a proletár testvériség szellemét, a társadalmi egyenlőséget!

Bolsevik nép! Egyesüljetek a mensevik burzsoá elnyomók ellen!

Idézem dicső nagy vezetőinket! Ez a harc lesz a végsőőő!

Mindenkinek joga van a munkához! Ezért a kapitalista szempontú automatizációt ellensúlyozni kell, tehát a társadalmi létbiztonságú munkaelosztást ki kell eszközölni!

A szükségletek állandóak, de a munka mennyisége lecsökkent a termelés automatizációjával és annak felgyorsulásával!

Újra internacionálé kell! Már nem elég a 3x8 óra! Mától proletár testvéreim, a 4x6 órát kell bevezetni, hogy a munka szétosztódjon és eltűnjenek az éhező munkanélküli naplopó tömegek!

Testvéreim! A megoldás a kezetekben van! Munkás ököl vas ököl, oda sújt ahova köll! Nincs más megoldás jövőnk és jogaink biztosítása érdekében, mint a munkás osztály hatalmát visszaállítani!

Előre! Rendületlenül és rettenthetetlenül!

Pomegájcse libás, van még Ludas Matyi...
Huh, de sok fidesznyik keveredett ide. És még mindig nem látják fától az erdőt.
Nem értek egyet a nem Magyarországon élő magyarok szavazati jogának megadásával. A következmények őt nem fogják érinteni. Viszont bármely politikai erő, aki a már megadott szavazati jog ellen beszél, azt kockáztatja, hogy a határon túli magyarok ellene fognak szavazni, így ilyen gondolatokat nem lehet kimondani. Nem azt mondom, hogy ne kaphassanak állampolgársogot, hanem azt, hogy aki tartósan külföldön él, az ne szavazzon.
Bajnai: még a kérdésedet se hiszem el, nem hogy a kijelentő mondataidat!
"Bölcsen és okosan mondta Martonyi külügyminiszter úr a napokban egy interjújában, hogy a schengeni övezet romániai kiterjesztése elemi magyar érdek."

Elbűvölő az a lelki nemesség ahogyan Bajnai Gordon felülemelkedik azon a sajnálatos tényen, hogy a fideszesek őt minden elképzelhető módon anyázzák és gyalázzák.
Szép is ez..!
Itt az ellenzéki oldalon mindig is ilyen bátor és karakán férfiúra vágytunk aki halált megvető bátorsággal, hitelesen és meggyőzően alakítja a Fidesz lábtörlőjét.

".. rájuk hivatkozva igyekeztek 2004-ben szociális irigységet kelteni az anyaországi választókban, hogy a határon túl élőkkel szembeni önzés vagy irigység érvrendszere kerekedjék felül a tragikusan rosszul feltett kérdéssel meghirdetett népszavazáson. Mind a két hozzáállás egy olyan politikai korszakot fémjelez, amelyet le kell zárnunk itt és most, de legkésőbb 2014 után."

A 'szociális irígység' kategóriájába tartozik az a vélemény (pl. az enyém), hogy ingyenes orvosi ellátást és nyugdíjat ott kapjon mindenki ahol adót, TB-ét és nyugdíjjárulékot fizetett.
Ezt nem az elemi igazságérzet és a gazdasági realitások diktálják hanem a szociális irígység...
Bajnai Gordon szerint az rendben van, hogy a magát magyarnak érző illetők a román államkasszának fizessenek és a magyar szolgáltatásokat és juttatásokat vegyék igénybe.

És az is rendben van, hogy olyanok döntsenek a magyarországi parlamenti választás kimeneteléről akik nem itt születtek, nem itt éltek, nem itt élnek, de az ő döntésük következménye a magyarországi magyarok nyakába szakad.
@igenember: Jövőre lehet szavazni az Együtt 2014-re is. Tedd meg, agitálj, szervezkedj, adj egy kisebb, sőt nagyobb összegű támogatást, stb., de addig /és utána se/ berzenkedj az ellenvélemények miatt. Ez a demokrácia megnyilvánulásának egy sajátos formája. Ezen a blogon még működik, nol.hu-ra már csak a nekik szimpatikus véleményeket engedik...
@SpockCooper: Mi legyen a külföldön élő ( ergo, ott is adózó ) magyarországi magyarokkal?
progressziv.blog.hu/2013/04/10/polgarjog

"Kívülálló pedig nem jogosult beleszólni azon közösség ügyeibe, amelyben ő gyakorlatilag és szándékai szerint nincsen benne."

"...döntse el mindenki, akinek jelenleg van beleszólási-szavazati joga, hogy mely közösségnek akar stratégiai távlatokban is cselekvő tagja lenni – és annak a közösségnek a dolgaiba avatkozzák bele! Ne akarjon olyanok dolgaiba beavatkozni, akikkel nem vállal cselekvő sorsközösséget: azt ugyanis, aki egy vele nem sorsközösségben élő népre akarja ráerőltetni a saját elképzeléseit agresszornak nevezik – és mégiscsak furcsa lenne, ha a mai Magyarország politikai agresszorai épp a nem benne élő magyarok lennének!"

Pontosan.
Ezt mi, alsóbb néprétegek értjük és ezzel egyet is értünk.
Már csak a mélyhumanista, a lelki szépségek iránt fogékony, az erkölcsi magaslatokon szarnya....szárnyaló spirituális és materiális értelemben vett vezetőnknek - Sir Bajnainak - kéne a tudomására hozni.

Esetleg azzal az érdekességgel egyetemen, hogy a Viktortól és a Fidesztől való félelem nem okvetlenül azonos a politikai ellenfél iránt tanusított nagyvonalúsággal és toleranciával. Azt, hogy a gyávaságát megpróbálja lelki emelkedettségként tálalni értjük, de nem szeretjük.
bajnai - feltéve, hogy megnyeri a választást - magyarország európai biztosi helyét felajánlhatná a székely nemzetiségnek. ez nyilván egyszeri alkalom lenne, ami célzottan az önrendelkezés kivívását segíthetné.
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/bajnai-gordon-a-rezsicsokkentes-igazsagtalan-402761

Na, ilyenkor mászok tőled a falra, Gordon!

Miért nem vagy némi megértéssel a szerencsétlen, szűkölködő honpolgár iránt aki persze, hogy örül a kisebb összegű csekknek?
Az emberi természet már csak ilyen.
De te ahelyett, hogy ezt megértéssel vennéd tudomásul és csak ezt követően jegyeznéd meg halkan, hogy a gazdaság teljesítőképessége aligha bírja el az efféle örömteli eseményeket hosszútávon, ehelyett mondasz amit mondasz, amit a kutya sem érez kézzelfoghatónak és nem is bízik benne.

Hihetetlen vagy, Gordon!

Egy kis fantáziával mondhatnál igazat is és mégsem utálna meg téged a lakosság óriási hányada.

Na, ami nincs az a fantázia, a kreativitás, a humor, a talpraesettség, az irónia, a bátorság és még hosszan sorolhatnám, hogy milyen tulajdonságok hiányoznak fájón az egész ellenzéki bagázsból.

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) e.on (1) E.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) egyiptom (1) Egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) EU (3) eu (9) EU-csúcs (2) euró (1) euro (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) Izrael (1) izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) messziről nézve (1) Messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) MOL (1) mol (2) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) mvm (2) MVM (1) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) olaszország (1) Olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) usa (3) USA (1) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása