A melegfelvonulás elé

2012.07.06. | Haza és haladás | 39 komment

Szombat délután lesz a Budapest Pride 2012 egyik programjaként az Andrássy úti felvonulás. A világ szerencsésebb országaiban felszabadult karneválhoz hasonlít egy ilyen rendezvény, nálunk pedig annak is örülni kell majd, ha atrocitások nélkül véget ér a felvonulás. A tüntetés ugyanakkor alkalmat ad arra, hogy áttekintsük: meddig jutott el a meleg jogegyenlőségi mozgalom a rendszerváltás óta, és mik a közeljövő kilátásai.

 

Meleg polgártársaink jogi helyzete össze sem hasonlítható a húsz évvel ezelőttivel. Előbb az élettársi kapcsolat lehetősége nyílt meg a számukra 1995-ben, majd az eltérő beleegyezési korhatárt semmisítette meg az Alkotmánybíróság 2002-ben, ezt követően az Országgyűlés általános antidiszkriminációs törvényt alkotott 2003-ban, végül pedig a házassággal majdnem azonos joghatásokat biztosító bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét biztosította 2009-ben a parlament. Ezzel Magyarország hozza a kötelező európai minimumot a meleg jogegyenlőséget illetően: nem élharcosa az LMBT (leszbikus-meleg-biszexuális-transznemű) jogoknak, de nincs is lemaradva az európai átlagtól.


Az igazi változás azonban nem ebben érhető tetten; a jogi szabályozás jellemzően csak leképzése egy politikai közösség világképének. Ami igazán változóban van, az a többségi társadalom hozzáállása. Húsz évvel ezelőtt az eltérő szexuális orientáció nyílt vállalása csak szűk szubkultúrákban fordult elő. Mára több ezren keresik a társukat magukat fényképpel is vállalva a meleg internetes oldalakon. A harmincöt alatti melegek számára az alibiházasság egyre inkább értelmezhetetlen fogalommá válik. Egyre szélesebb társadalmi rétegekben fordul elő, hogy az élettársát teljes természetességgel felvállalva érkezik heteroszexuálisok által dominált társaságba egy-egy meleg ember.

lesbianflag.jpg


A tendencia egyértelmű: nem túl nagy sebességgel ugyan, megtorpanásokkal tarkítva, de a társadalom nagy többsége lépésről lépésre közelebb jut a meleg emberek megismeréséhez és elfogadásához. Igenis eredmény az, hogy az "utálom a buzikat" felfogás a szélsőjobb marginalitásába szorult. Az "otthon csináljanak amit akarnak" állapota már a passzív tudomásulvétel jele, amit a melegekkel való élő, mindennapi találkozások előbb-utóbb aktív elfogadássá fognak formálni. Éppen ezért fontos a pride, ezért fontosak a mikroközösségekben a coming outok, ezért fontos az, hogy minél több polgártársunk szembesüljön azzal, hogy az együtt élő meleg párok is normális emberek. Mert ez fogja végképp áttörni az előítélet és a kirekesztés falát. Mindehhez képest a házasság alaptörvénybeli definíciója, a melegek kizárása a család fogalmából vagy a rendőrség betiltó határozata múló epizód lesz csupán. Nincs az az alkotmány, ami gátat tudna szabni a társadalom többségi értékei változásának.

 
De figyelemmel kell lenni a társadalmi alkalmazkodás sebességére az LMBT jogok kiterjesztésének jövőbeli lépéseinél is. Bár a végcél kétségkívül a teljes jogegyenlőség biztosítása, vagyis a házasság intézményének megnyitása az azonos nemű párok számára is, ezt a változtatást csak akkor lehet majd meglépni, ha a mögött (a spanyol, portugál, dán vagy finn példa szerint) már többségi társadalmi támogatottság van, mert különben a jogkiterjesztés csak időleges lesz és gyenge lábakon fog állni. Addig is azonban folytatni kell a kis lépések politikáját, ezen belül is a tartósan fennálló bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számára meg kell nyitni az egyikük biológiai gyermekének a másik általi örökbefogadásának lehetőségét, illetve el kell törölni a bejegyzett élettársak vonatkozásában a mesterséges megtermékenyítést kizáró törvényi szabályokat.

 

A szombati felvonulást a rendőrség félelemből vagy megfelelési kényszertől hajtva, mondvacsinált okokból először betiltotta, a bíróság azután példátlanul kemény szavakkal semmisítette meg a tiltó határozatot. Rajtunk, a többségi társadalmon múlik, hogy az Oroszországot idéző tiltás vagy az európai értékeket felmutató bírósági döntés lesz-e hívebb képe Magyarországnak.



· 3 trackback

Címkék: melegjogok Budapest Pride

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr694629599

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A melegfelvonulás elé 2012.07.06. 10:00:01

Igenis eredmény az, hogy az „utálom a buzikat”-felfogás a szélsőjobb marginalitásába szorult. Az „otthon csináljanak amit akarnak” állapota már a passzív tudomásulvétel jele.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.06. 09:18:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.06. 09:18:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem nyugodtan másoljuk ide a tavalyi melegfelvonulás hozzászólásait és zárjuk le a topikot.
Szerintem sem az nem jó, amit az oroszok csinálnak, sem pedig az, ami "a nagy Európában" folyik. Miért nem marad mindenki otthon a seggén, vagy csinálja azt, amit egyébként is szokott hétvégén?
Ha bele akarnak olvadni a társadalomba, akkor csinálják azt, amit minden más ember, és senki sem fogja őket bántani. Nem értem minek kell ez a felhajtás hozzá, ezzel csak az ellenkezőjét érik el - szerintem.
mi értelme van a felvonulásnak? semmiféle negatív diszkrimináció sem éri őket
Ez az.Kell nekünk,mint egy falat kenyér.
Pont ez a magamutogatás nem tetszik az embereknek és sok melegnek!
Amúgy pont ebből van elegük az embereknek,hogy mindenkinek jogai vannak csak a normális hetero fehérnek nincsenek.
Persze két szép kislány esetén én is könyörögnék,hogy legalább nézőnek vegyenek be de az más tészta.:))
Nagyon jó ez a cikk! :-)
További sok sikert a mozgalomnak!
"Addig is azonban folytatni kell a kis lépések politikáját, ezen belül is a tartósan fennálló bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számára meg kell nyitni az egyikük biológiai gyermekének a másik általi örökbefogadásának lehetőségét, illetve el kell törölni a bejegyzett élettársak vonatkozásában a mesterséges megtermékenyítést kizáró törvényi szabályokat."

mivel ez természetellenes, épp ez előtt kéne megállni és meghúzni a határt. gyereke hím és nőnemű egyednek lehet, akár ember, akár állat, a liberalizmusnak nem kéne felülírnia a természet rendjét.
Sok ellentmondást, kérdést látok ennél a problémánál. Megpróbálom
rendezve felsorolni:
1.) Talán nem tévedek nagyot, ha úgy vélem, hogy a homoszekszualitás genetikai kód hiba, embernél ill. állatoknál.
Ebből értékcsökkenés nem következik, mert természetes állapota az
embernek, de nem normális. Ezt úgy értem, hogy ha minden ivarosan
szaporodó élőlény a földön egyik percről a másikra szigorúan homo-vá lenne az élet veszélybe kerülne. Tehát, ez nem normális,de
természetes állapot. Egyenrangú lehet, de nem egyenlő.
2.)A meleg büszkeséget nem tudom értelmezni, ahogy a heterót sem. Arra sem lehet büszke az ember, hogy okos vagy szép, csak
arra, amit elért. Hasonlóan a csúnyaságot, vagy gyengébb képességet sem kell szégyellni, mert természetes. Ha már felvonulás, akkor ez az emberi méltóság napja lehetne.
Arról hallottam, hogy óvodákban nem szabadna nemiség alapú
különbséget tenni. Ennek az a hátulütője, hogy sokszor nem
igazi indíttatás, hanem minta szerint is alakul a hozzáállás.
Itt arra gondolok,hogy gyerek valakit mintának választva csinál,
vagy viselkedik úgy, mintha heteró/homó lenne. Talán az óvónőknek/férfiaknak kéne figyelni természetes inklinációra és
akkor lehetne "átsorolni" a meleg pozicióba.
3.) A mesterséges megtermékenyítést nem is értem
Arra gondoltok, hogy egy férfi meleg pár egyik tagjának béranya
szül gyereket, ill. női pár esetében bérapa -dugódani- tesz szívességet. Ez a gyerek jogát sérti. Németországban egy liberális bírósági határozat kimondta, hogy a zsidó, ill.
muszlim gyerekek jogait sérti a körülmetélés. Ezzel -amúgy zsidóként - egyetértek. Ennél sokszorta nagyobb sérelem, amit
proponáltok.
Lenne még mit mondanom, de egyelőre elég ennyi.
Tisztelettel. fidzsi, droid de Magóg.
P.S. Csak du. leszek újra gépnél, ha netán megszólíttatnám.
Tudod tavaly ott fotóztam és volt az ellenzők oldala (ezek véleményét ismerjük), meg volt a melegek oldala ahol olyan dumák voltak, hogy "a melegek meghódították a médiát, most jön az utca", hogy "meleg vagyok szarok rád" meg ilyesmi. Nem tette őket szimpatikussá. persze szélsőség mindenütt van, de miért kell a szexuális hovatartozással büszkélkedni? Ahogy mondtad, ez mindenki magánügye. Én sem kiabálom, hogy hetero vagyok. Aztán itt a megkülönböztetés. A TV2, RTL Klub-nál pl. ha nem vagy meleg, fel sem vesznek vagy kutyába sem néznek - nincs előrehaladás, csak ha más vagy. Mindegy, maradjon csak a passzív elfogadás, legyen ez továbbra is magánügy - azt csinál otthon amit akar. Ne legyen üzleti kérdés, utcai megjelenés stb.
Mr. Ray véleményével értek egyet. Ez a felvonulás egyfajta küzdelem a társadalmi elfogadottságért - de pont az ellenkező hatást váltja ki. Vagy az IQ szintje túl alacsony a szervezőknek, vagy a provokációs szándékuk túl magas.
Komolytalan hülyeség. A homoszexualitás genetikai alapú betegség. Büszkének lenni rá olyan, mintha valaki cukorbetegségére lenne büszke.

Persze, a jogtalan diszkrimináció ellen helyes fellépni, ez rendben van. De azt látjuk, hogy minden joguk megvan, azaz nincs miért küzdeni. Amit most akarnak, azok jogtalan pluszjogok.
Egy normális homo szerintem nem akar mást csak beleolvadni az átlag emberek világába. Nem akar kitűnni csak élni akar. Bánom is én otthon mit csinálnak. Ha rendesen él szerintem senkiben nem merül fel, hogy "baszogassa" őket. Amennyiben ez átfordul egy "csakazértis mézd a seggem", magamutogatós provokációba az állítólagos jogokért az mindig is viszatetszést kelt és kelteni is fog. Tőlem házasodjanak éljenek boldogan együtt, de nem kell ehhez krémes popsiban csókokat dobálni és dörmögő hangon a falloszt isteníteni.... Azt pedig önzőségnek tartom, ha 2 bácsi vagy néni gyereket akar nevelgetni. Totálisan nem nézik azt, hogy a kicsi emberkének miket okoznak majd az oviban, suliban vagy bárhol ahová elmennek. Szimplán egoisták csak nekik legyen jó, hogy eljátszhassák a család fogalmát. Soha nem lesz az.
Elfogadom, hatalmas lelki teher, de nem lehet úgy tenni mintha semmi gáz nem volna.
Mi a fenének kell felvonúlni??? ha egyszer buzinak született akkor legyen buzi! de miért kell ezt mutogatni miért nem bujnak el, úgy mint a hetero- emberek? ezek után kellene egy hetero- felvonulást is rendezni! nem értem ezeket az embereket! szinte provokálják a másik embert! és csodálkoznak ha útálják őket
nem vagyok szélső jobbos,de marginalitásba vonulok
@...elmúlik...:

Szerintem a szervezők már lázasan szervezik az ellentüntetést is. Ha ugyanis túl gyenge az ellentüntetés, az egész nem éri el a célját. Az egész nem más, mint gusztustalan provokáció.
Majd ha nem az lesz a lakosság jó részének legnagyobb gondja, hogy miből tartja el a családját, akkor ráérünk a buzikkal foglalkozni...

És nem mellesleg, kicsit kulturáltabban - valóban büszkén - viselkedve, lehet tényleg lenne hatása. Jelen formájában meg majomparádé.
Szerintem ha valaki azt akarja, hogy a másságát elfogadják, ne nézzék ki a tömegbôl, akkor azt nem kellene kihangsúlyozni mondjuk egy felvonulással.

Én Star Wars rajongóként sem öltöznék Darth Vadernek a munkahelyemen, de a külföldi országban, ahol dolgozom, sem járok magyar népviseletben, vagy beszélek magyarul az irodában, de a magyar zászlót sem teszem ki az ablakba. Beilleszkedek, nem feltünôsködök, a magyarságom igyekszem a saját lakásomban kiélni, vagy ha el is megyek magyarokkal nyilvános helyre, akkor sem kiabálom túl a tömeget, hogy mindenki hallja/lássa, én bizony magyar vagyok. Nem is szóltak még meg érte sosem.

A melegeknek is be kellene illeszkedni, mert ha egyenlôséget akarnak (a jogokat illetôen), akkor azt nem a másság kihangúlyozásával fogják elérni, hanem az azonosságok kiemelésével. Szerintem legalábbis.
@Disintegrator Rising: "mivel ez természetellenes, épp ez előtt kéne megállni és meghúzni a határt."

A termeszetben ev milliok ota megtalalhato a homoszexualitas, minden allatfajnal vannak homoszexualis egyedek, igy az embernel is. Elkepeszto idiotasag, ahogy modern ember tiltakozik, az egyik termeszetes tulajdonsaga ellen. Olyan ez, mintha egyszer csak kijelentenenk, hogy a ket karunk az termeszetellenes, vagjuk le az egyiket.
Hát! Ja! Most elég meleg van. Az biztos, ha más nem is. :)
Totálisan elitélem, ha rajtam múlna!, már mint a felvunulás támogatása, engedélyezése.
Biztosan nem vonulgatnának! Pontositok) Vonulgassanak, csak otthon.
Szerintem.
Ez egy picit vérszegény lett. Tudom, hogy a HÉH.blog. igyekszik PC és szakmai maradni, de a téma ennél azért töbet érdemelne, különösen a jogalkalmazás hazai gyakorlatának fényében.
A diszkrimináció tilalama, a véleménynyilvánítás szabadásga mint olyan alapvető jogok, amelynek biztosítása az állam kötelessége. A meleg egyenjogúság egyik korlátjaként a házassághoz való jogot az állam intézményvédelmi kötelezettségére való hivatkozással korlátozták az európai felfogású jogalkotók. Magyarán: a házasságkötés, a családi élethez való jog alkotmányos korlátja volt a házasság mint intézmény - férfi és nő utódok létrehozására irányuló kapcsolata - védelme. Ebbe beletartozik tehát az is, hogy az utódok létrehozásának korlátja - biológiailag az azonosneműség, jogilag az örökbefogadás és a maesterséges megtermékenyítés korlátozása - a jogalkotói gondolkozás egyenes következménye. Ezen jogpolitikai hozzáállás korlátozása nélkül nincs tovább "kis lépések politikája", leaglábbis jogilag. Ez alkotmányozási mélységig ható probléma, mióta az alaptörvénybe került hogy a férfi és nő egymással kötött köteléke a házasság - lásd korábbi OVB vitában dr. Fazekas Marianna álláspontját, amely szerint a Csjt. nem mondta ki, hogy férfinak nővel kötött köteléke, ez alapján tehát értelmezhető volt a férfinak férfival és a nőnek nőnvel felállás is, nyilván az egyéb tényezők - nagykorúság, cselekvőképesség - fennállása esetén és figyelembevételével.
A tiltás és a felvonulás joggyakorlásának alapjogi értelmezése is megérne egy misét természetesen - pl. Garamvölygi úr tisztázhatná, hogy milyen "provokáció" korlátozhatná mások alkotmányos alapjogát, illetve milyen "provokáció" az, amellyel bűncselekményt lehet megvalósítani - pl.: tiltott önkényuralmi jelképek használata, közösség elleni izgatás, zászlóégetés, garázdaság (a horogkereszt/vöröscsillag nem gyakori jelenség egy melegfelvonuláson).
Politikailag számos kérdés maradt "karcolatlanul" a cikkben... szóval sovány lett egy kicsit. Sajnálom.
vonulgassanak otthon = a hajléktalanok menjenek haza!
Okos... inkább tőzsdézzetek :)
@Max, A Gondolkodó Birca: Ezt is opcióként vetettem fel. Van egy pár a "körhöz" tartozó ismerősöm, egytől-egyig mélyen szánalmasnak titulálták ezen megmozdulást.
Kifordított nagyanyó: Miért lenne más tészta? Ők is homoszexuálisok, akiktől itt mindenki undorodik. Vagy ez szimplán hímsovinizmus, hogy nehogy már egy ffit is s*gbe toljon valaki, olyan megalázó helyzetbe kerüljön, amibe a nőket taszítják a heteró ffiak minden nap? Nehogy úgy kezeljen minket, heteró ffiakat egy b*zi, mint ahogy mi a nőket kezeljük.

KÉREK Mindenkit, hogy ezt olvassa el:
A melegfelvonuláson résztvevők NEM viselkednek kirívóan, amit ti láttok a kereskedelmi tévék riportjaiban, azok külföldről összevágott képek. Illetve 2007-ben volt egy balhés résztvevő, akik miatt most mindenki ráaggasztja a bélyegét a világon élő ÖSSZES melegre. NINCS semmi különleges a felvonulásban. A biztosítás NEM a melegek miatt kell, hanem a gyáva, buta, erőszakos ellentüntetők miatt. NINcs semmi provokáció, táncolnak, integetnek,ENNYI! Aki meg ezt a sületlenséget szajkózza, hogy magamutogatás, nézzen ki egyre. A kordon mögül. Mo-n korlátozva vannak a melegek jogai, ez ellen teszünk. Gondoljunk a nők jogaira, több ezer évig csendben maradtak, másodrendűek voltak, aztán kivonultak az utcára, felhívták a figyelmet arra, hogy még többet szenvednek, dolgoznak mint a fffiak. És még most sem egyenlő mindenhol a nő és a ffi. Nem maradhatunk csendben, mert akkor elveszünk
Kedves HaHa!
1)A melegek jogai nem függhetnek a többségi társadalom kénye kedvétől. a jogokat ugyanis azért hívjuk jogoknak, mert azok alapból járnak, nempedig azért, mert marika néni a szomszédból nem óhajtja megengedni számára totálisan ismeretlen emberek számára hogy a négy fal közt azt csináljon amit akar, és küzdeni kell értük. A jognak pont azért kell legyen törvénybe iktatva lennie, hogy olykor a többségi társadalom kicsit visszavegyen az arcából, és szélsebesen a fejéhez kapjon hogy már bocs de mi közöm két ember magánéletéhez.
2)a gay pride arról szól, hogy megmutassák hogy a melegek ugyanolyanok mint mi? tehát mi mind feltűnően hivalkodunk az utcán nemi életünkkel? félmeztelenül vonaglunk egy bibliával a lábunk közt? szerintem nem. és az a baj, hogy még a melegek sem. így pedig a gay pride éppenhogy kontraproduktív, csak amíg kívülről tiltani akarják erre belülről sohasem fognak rájönni.
Én inkább egy hidegfelvonulásra vágyom már nagyon.
@Disintegrator Rising:
"a liberalizmusnak nem kéne felülírnia a természet rendjét."
A homoszexualitas nem termeszetellenes. Az allatvilagban is rengeteg pelda van ra, himek es nostenyek kozott egyarant.
@dukeekud:-val ertek egyet! ;o)

@icus52:
"ezek után kellene egy hetero- felvonulást is rendezni!"
Rengeteg hetero felvonulas, karneval letezik!!!

@ColT:
"kicsit kulturáltabban - valóban büszkén - viselkedve, lehet tényleg lenne hatása. Jelen formájában meg majomparádé."
Mar evek ota nem az!!!!
@hipszi: "Nehogy úgy kezeljen minket, heteró ffiakat egy b*zi, mint ahogy mi a nőket kezeljük."

Azért vicces, hogy szerinted az emberek a külföldi összevágott képek és egy-két balhés alak miatt általánosít a homoszexuálisokkal kapcsolatban, pedig ez alapján nem szabadna, eközben te ugyanezt teszed a heteroszexuális férfiak közül a nôket lekezelô/bántó egyénekkel, és kivetíted ezt minden hetero férfire.

A felvonulásnak semmi más igazi értelmét nem látom, mint a saját másságuk kihangsúlyozását. A homoszexuálisoknak ugyanis pont ugyanannyi joguk van, mint a heteroszexuálisoknak: Egy homoszexuális férfi is elvehet egy nôt Magyarországon, gyereke is lehet tôle, egy hetero meg ugyanúgy nem köthet házasságot egy ugyanolyan nemûvel, mint egy homo. Mindkét fél tanulhat, lehet jogosítványa, munkája, háza, autója. Nincsen egyik fél sem kitíltva sehonnan.

De mondok mást: ha annyira fontosnak és szükségesnek érzik egyesek (mindegy melyik tábort erôsítik), hogy azonos nemûek is köthessenek házasságot, akkor nem a városon kell végigmasíroznia egy marék homoszexuálisnak, hanem mondjuk aláírást kellene gyûjteni egy népszavazáshoz, ahol mindenki kifejtheti a véleményét. Ott kiderülhetne, hogy tényleg ennyire fontos-e egy ilyen jog bevezetése mind a hetero-, mind a homoszexuálisoknak, mert ugye az tiszta, hogy ezt a jogot mindkét fél megkapná, mindkettôt érinti.
@Amundsen73:
"önzőségnek tartom, ha 2 bácsi vagy néni gyereket akar nevelgetni. Totálisan nem nézik azt, hogy a kicsi emberkének miket okoznak majd az oviban, suliban vagy bárhol ahová elmennek. Szimplán egoisták csak nekik legyen jó"
Pedig egy jo csaladban felnoni sokkal jobb, mint arvahazban sinylodni, ahonnan kitesznek 18 eves korodban. Ha a melegek csalad iranti vagya onzoseg, akkor a heteroke miert nem az? Miert gondolod, hogy a melegek azt akarjak, hogy csak nekik legyen jo? Es miert rosszabb egy ilyen alternativ csalad, mint pl. egy csonka vagy abuziv csalad? Mas orszagokban sok pelda van arra, hogy a homoszexualisok nagyon is jo szulok. Talan eppen azert, mert a tarsadalmi helyzetukbol kifolyolag ok nagyon odafigyelnek, sokat foglalkoznak a gyerekekkel, nekik jobban kell "bizonyitaniuk".
A cikk objektíven összefoglalja a problémákat. Ha belegondolnátok az ott leírtakba, mi lenne, ha Veletek történne mindaz, ami velük, akkor több empátia lenne a hozzászólásokban.
Addig kell a melegfelvonulás, amíg csak úgy tudtok rájuk nézni, hogy mit csinálnak az ágyban. Nem ezen van a hangsúly. Nem az a probléma, hogy az ágyban megtehetik-e, amit megtesznek, hanem hogy élhetnek-e valós emberi vágyakkal és igényekkel, korlátok nélkül. :-\
@hipszi: "A melegfelvonuláson résztvevők NEM viselkednek kirívóan, amit ti láttok a kereskedelmi tévék riportjaiban, azok külföldről összevágott képek. Illetve 2007-ben volt egy balhés résztvevő, akik miatt most mindenki ráaggasztja a bélyegét a világon élő ÖSSZES melegre. "

A külföldről összevágott képeken persze az Andrássy út tereptárgyai láthatóak a TV-ben.
Engem csak az érdekelne,mibe kerül s ki fizeti?!KB.2000 rendőr/5000ft.,ellátmány,védőital,szállítás,kordonozás,kamerázás,stb.A Főkefe még a locsolót is sajnálta a mozgássérült demonstrálóktól(vagy megtiltották nekik).Erre van pénz.....
Bár senki sem kért rá, folytatom.
A posztban említett megtermékenyítési ügyön kívül, amit gyermekjogi okból találok aggályosnak, a házasság ügyében is vannak fenntartásaim. Gondolom, a házasság vonatkozásában az a
melegek /ember/jogi érve, hogy két jogképes személy kapcsolatát,
amennyiben nem sérti mások-pl. 3.személy - személyiségi jogait, el
kell ismernie a társadalomnak, hivatalosan is. Amennyiben
eltekintünk a vallási, ill. más, történelmileg kialakult nézetektől, urambocsá előítéletektől, akkor egy tiszta álláspont
érvényesül. A fenti emberjogi érv viszont abszurdumhoz vezet.
Elnézést a következőkért, de szerintem a logikai sor tiszta.
Mivel a jogképesség fennáll, mi az akadálya pl. 3 ember hivatalos házasságának? Ha minden kényszer nélkül, saját akaratukból vállalják, nem lehet a fenti jogelv alapján elutasítani. Hasonlóképpen, négy vagy több ember házasságát sem
lehet elutasítani, házastársak lehetnek. Továbbá a genetika közeljövőbeni fejlődésével a károsodottságok bekövetkezésének
kivédésével, nem lehet majd megakadályozni legközelebbi rokonok
házasságát, gondoljunk bármilyen vérségi viszonyra közöttük.
Ezt, a köztük egyébként is meglévő szeretet még tartósabbá is
tenné. Mielőtt gúnyolódással vádolna valaki, gondolja meg, milyen ellenérve lenne ezzel a sorral szemben a fenti jogkiterjesztési elv alapján?
Ezért gondolom:a költő, "szabadság. te szülj nekem rendet" mondata alapján, a szabadság, ill. az ezt szolgáló jog nem vezethet anarchiába. A fenti, végül is szimpatikus, jogelvet
nem lehet felelősség nélkül kiterjesztgetni.
Az más kérdés, hogy egyéb, célirányos formában lehet jogbiztonságot nyújtani meleg pároknak.
Tisztelettel. fidzsi, droid de Magóg.
Van akinek meg a kőrmenetek tetszenek vagy nem.
Vajon mennyi nem hétköznapi hajlamú ember ölt magára csuhát vagy más hacukát?
Na. Igen. Most minden téren meleg lesz az a bizonyos felvonulás.

Már csak ezért is.

"Homoszexuális parádé: a szélsőjobb is melegít

Szombat délután lesz a melegfelvonulás Budapest belvárosában. A rendőrség több mint kétezer rendőrrel készül Budapest Pride biztosítására, az esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd. Az esemény idejére több ellendemonstrációt is szerveznek, ezért a rendőrök nemcsak a felvonulást, hanem utána a résztvevők elvonulását is biztosítani fogják."

A Szivárvány Misszió Alapítvány közleménye emlékeztet arra, hogy "a rendőrség nem először próbálja ízlésrendőrséget játszva, előzetesen előírni a felvonuláson részt vevők számára, hogyan viselkedjenek a felvonulás alatt".

atv.hu/cikk/20120706_homoszexualis_parade_a_szelsojobb_is_melegit

Bocsánat! Nehogy megsértsek már valakit/valakiket, tehát) parádé. Baromi jó.
"Izlésrendőrség" hm Ez még jobb. Mondjuk a parádézók esetleges ízléstelen viselkedésére a társadalom többsége nem is kíváncsi.

Ebben az ínséges világban" több mint kétezer rendőr". Hát nem semmi, még költségben sem.

Egyébként nincs abban semmi különös, hogy készülődik a szélsőjobb (is). Készülődtek már máskor (is). Meg mások (is).
hm?
Ez nekem nagyon új, hogy Budapesten óhajtanak rendezni "melegolimpiát" is.
"Budapest belvárosában vonulgatnak, a melegek. Zseniális. Miből gondolják a "parádézók", hogy ez természetes.

Vannak az országban olyan területek, külterületek, ahol nyugodtan parádézhatnának.
:((
A blog címe ugye az, hogy; haza és haladás.
Teccikérteni!
Ez egy jó szándékú írás, de van benne ténybeli tévedés és téves helyzetértékelés is.

Egyrészt, melegnek lenni Magyarországon ma is csak a szubkultúra része, nincsenek gyakori és nagy jelentőségű coming outok, és az sem igaz, hogy a társadalom jelentősen toleránsabbá vált volna - sőt, a tendencia fordított: legitimációt nyert a nyílt színi (pl. parlamenti) buzizás, homofób megjegyzések tömkelegét ontja magából a jobboldali média, amely a kormányzat ideológiai támogatását is bírja. A helyzet ehhez képest még csak pár éve is jobb volt - már legalábbis , ami a közbeszédet illeti. Finoman szólva is elképesztően naivnak érzem azt az érvelést, hogy ehhez képest az alkotmányos tiltása a házasságnak "csak múló epizód".

Ami pedig a ténybeli tévedést illeti: nem igaz, hogy csak akkor vezették be máshol a melegházasságot és örökbefogadást, amikor az már többségi támogatást élvezett. Spanyolországban a házasság törvényi elfogadása előtt 30% körüli volt az ügy támogatottsága, ma pesig már bőven 80% körül van, pusztán azért, mert létező intézményeket az emberek jobban elfogadnak.
Nekem meg totálisan az a véleményem, hogy a "társadalmi jelentősége "nulla" lenne. Senki sem foglalkozik a melegekkel, ha normálisan" viselkednek.
De Ők mintegy figyelem felhivásként, ellenszenv kivivásaként? minden évben feltűnősködnek, vonulgatnak. Pardon) Parádéznak, s nem is akárhol, Budapest belvárosában. Mondjuk, nem semmi.
Egyébként joga van a társadalom azon csoportjának, kik látni sem birják Őket, hogy elitéljék, és nyomatékosan hangot is adjanak ennek.
Én ezt a fajta életvitelt, ezt a "másságnak" nevezett valamit, soha sem fogom elfogadni.
(Most nagyon finoman fogalmaztam).
Ennyi.
De figyelemmel kell lenni a társadalmi alkalmazkodás sebességére az LMBT jogok kiterjesztésének jövőbeli lépéseinél is"

Nahát! Ebben" a témában az én "társadalmi alkalmazkodási sebességem" nulla.
Igazán sajnálom, de most ez van.
:((
Ez a téma kiválóan alkalmas arra, hogy megossza a társadalmat és inkább növelje az ellentéteket, mintsem betemesse azokat a bizonyos árkokat. Szerintem nem szerencsés, ha ebbe határozottan beleáll a Haza és Haladás, könnyen visszaüthet.

Intő jel lehet erre november és az amerikai választás! Ha csúnya vereséget szenved az Obama-oldal, akkor az a meleg-pártiságuknak is lesz köszönhető!

Szerintem sokkal jobb lenne, ha valami olyan típusú kormányzás alakulna ki Magyarországon, ahol a szakmai (gazdasági) kérdéseket szakértői kormány vinné, de az ilyen mindenkit érintő (és erősen megosztó) kérdésekben - valamilyen formában - de a nép dönthetne. Itt az ideje, hogy felnőttként kezdje a politika kezelni az embereket, akik képesek dönteni és nem mindig valaki más dönt helyettük.

Nekem nem tetszik sem az, ha Orbán eldönti, hogy egy keresztény ország vagyunk, és szembemegyünk az istentelen Európával, de az sem tetszene, ha Bajnai vagy Szigetvári vagy Gyurcsány vagy bárki eldöntené helyettem, hogy mit fogadjak el és mit tartsak helyesnek.

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) e.on (1) E.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) Egyiptom (1) egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) eu (9) EU (3) EU-csúcs (2) euró (1) euro (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) izrael (1) Izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) magyarország (7) Magyarország (4) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) messziről nézve (1) Messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) mol (2) MOL (1) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) mvm (2) MVM (1) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) olaszország (1) Olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) usa (3) USA (1) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása