Privát sarok: elrettentő lesz az új Btk.?

2012.03.06. | Szemelyácz János | 50 komment

 

Az aktuális kábítószerügyi és prevenciós helyzet lehangoló. A 2009-ben elfogadott – érvényben lévő – Nemzeti Stratégia vállalhatatlan az új kormány számára, az új stratégia elfogadása a távoli jövő ködébe vész. Nem készült el az akcióterv a 2009-es stratégiához, miközben a szociális alapszolgáltatások (közte a szenvedélybetegek közösségi szolgálatai, valamint az alacsonyküszöbű szolgálatok) finanszírozása 60%-ra csökkent. Az addiktológiai gondozók készenléti, anonym ellátást biztosító fix díja 3 hónapja megszűnt, az elterelés megelőző-felvilágosító ága (MFSz) tavaly szeptember óta pénz nélkül üzemel, az idei szerződések csak márciusban íródnak alá a szolgáltatókkal – ha hihetünk az ígéreteknek –, a prevenciós pénzek töredékei a 3 évvel ez előttinek.
 
Mondhatnánk tájkép csata után, ha lett volna csata. A helyzet lassan, de biztosan és folyamatosan romlik. Nyilván hiányoznak az érintetteket, alkalmi és tartós szenvedélybetegeket elérő programok. Ugyanakkor korábban nem tapasztalt mértékben terjednek a legális serkentők, a szintetikus füvek, a klasszikus illegális drogok (pl. MDMA, amphetamin feléledőben), a gyógyszerek a nagymama patikájából, a fiatalok alkoholfogyasztása folyamatosan nő - és akkor a napjukat a játékgépek mellett töltőkről, az interneten lógó, állandóan mobilt-nyomkodó tinédzserekről nem is szólunk. 
 
Sejtettük, hogy valami még hiányzik, ami kiteljesíthetné a képet, és valóban: az új Btk. tervezete illeszkedik ebbe a káoszba.
 
Majd a törvény szigora rendet vág?
 
A vezérelv világos: mivel az eddigi módszerekkel nem sikerült drogmentes Magyarországot kialakítani, majd a törvény szigora rendet vág. Olcsón és gyorsan. Ez talán politikai szempontból reálisnak tűnő „kezelés”, ám szakmai szempontból biztosan téves pálya. A tervezet alapszellemisége az elrettentésen alapszik. Szigorodtak a büntetési tételek, a fogyasztói magatartást is többéves börtönnel sújthatják. Megszűnt a több tételnél alkalmazott csekély mennyiségre elkövetett visszaélés tényállása, eltörölték a függő kategóriáját, érdemben csökkentették a szenvedélybetegek kezelésének lehetőségét, továbbá minden érintett számára szűkítették az eltereléshez való hozzáférést. A törvényalkotó mögöttes szándéka nyilván az lehet, hogy ha kellően elrettentő a törvény, akkor a fiatalok megijednek, és nem használnak illegális drogokat. De vajon reálisan számolhatunk-e ilyen hatással, esetleg ennek következményeként tömegesen küldjük bíróság elé, vagy börtönökbe, akár „csak” előzetesbe az alkalmi szerhasználókat? Az iskolai erőszak prevenciója kapcsán látjuk, hogy egyértelmű összefüggés van a diákok közötti erőszakos cselekmények száma és aközött, hogy az iskola vezetése erővel vagy konszenzusos módon kezeli a problémákat. Az erő alkalmazása további erőszakot szül, már csak ebből is következtetni lehetne arra, hogy egy ilyen, az erőre és az elrettentésre alapozó törvény milyen válaszreakciókat válthat ki.
 
 
Nyilvánvaló, hogy az új Btk. tervezetéhez nem készültek a mentálhigiénés-, szociológiai következményeket felmérő tanulmányok, de az sem valószínű, hogy felmérték volna egy ilyen nagymérvű szigorítás financiális szükségleteit. Pedig a legproblémásabb változtatások várható hatásai könnyen kikövetkeztethetőek.
 
 
Függők - felfüggesztve
Kiiktatták a függőség kategóriáját, mint a büntetést enyhítő tényezőt, ezzel áttételesen tagadva azt, hogy a szenvedélybetegség is betegség lenne. Márpedig tagadhatatlanul az, benne van a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában. A betegség hátterében biológiai, pszichológiai, szociológiai, kulturális és spirituális okok állhatnak. Gyógyítására kezelési protokollokat alkalmaznak, az állapot diagnosztizálható. Persze tudjuk, hogy a magyar büntetőeljárási rendszerben a függőség megállapítása neuralgikus pont, sok pénzt költenek rá, sok időt vesz igénybe és ez a terület a korrupció melegágya is. (Egyes szakértők tudják más szakértők árait és viszont...)
 
Néhány évvel korábban javasoltam a függőség megállapításának átalakítását, a személyes érdekek kiiktatását, többlet információk megszerezhetőségét, akár objektívebb, biológiai vizsgáló-módszerek bevonását, de a próbálkozás természetesen eredménytelen maradt. Így aki a szenvedélybetegsége következményeként, ill. annak okán követ el bűncselekményt (illegális kábítószert használ, vagy ezt a szert átadja a haverjának, vagy eladja neki), az alapbetegségével összefüggésben válik elkövetővé. Amennyiben szándéka lenne gyógyulni, igenis biztosítani kell ezt számára. Rehabilitációs Otthonainkban számos kliens van, aki börtönben is lehetne, de még kapott egy esélyt a normális életre. Igazságos, ha a jövőben elesnek ettől a lehetőségtől?
 
A Minisztérium (KIM) arra hivatkozik, hogy a jogászok és a bírók örülnének, ha egyszerűsödne a törvény és megszűnne a függőség speciális elbírálása. De ez micsoda embertelen hozzáállás, végtére is ki a fontos a törvényhozó számára: az, akiért a jogot alkalmazzák, vagy az, aki a jogot alkalmazza?
 
Elterelt elterelés – kezelés helyett börtön
 
Szintén a függőket sújtaná, ha megszűnne a csekély mennyiség kategóriája a terjesztő típusú magatartásra. Életszerű példákkal: haverral közös füvezés, melynek során egymásnak átadják az égő cigit, vagy ha egy életvitelszerűen anyagozó – függő – személy a dealerhez elvándorolva a baráti körnek is bevásárol. Éppígy beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy a tervek szerint 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálnák a közintézmény területén, vagy annak közvetlen közelében megvalósuló tartást, mely fogyasztói típusú magatartás. Képzeljünk el egy falusi kultúrházat, ahol a helyi fiatalok szombat esti lázban égnek, majd rendőrségi razziát követően, végül a 18 év felettiek 5 év börtönt kapnának, középarányosan. Mondjuk harmincan a faluból…
 
A KIM szerint a bírók majd mérlegelnek és nem az elzárást, hanem megrovást, pénzbüntetést és egyéb enyhébb szankciókat alkalmaznak. De akkor a törvényalkotó miért nem ilyen kategóriákban gondolkodik, nem beszélve az intézkedő rendőrről, akinek nincs lehetősége mérlegelni.
 
Elgondolkodtatóak az elterelésre vonatkozó részek is. Az elterelés értelme a dekriminalizáció, tehát az, hogy lehetőség szerint kerüljük el a kriminalizáció nyilvánvalóan káros következményeit. Ily módon annál, aki a 6 hónapos kezelést, felvilágosítást, megelőzést sikeresen teljesítette, már elérte célját, de természetesen szeretnénk azt is, ha ennek hatására képes lenne változtatni életmódján, új célokat találni, szermentessé válni. Tény, hogy az elterelés eredménye nem mindig lesz radikális életmódváltás és szermentesség, de ha az eltereléshez való hozzáférést azért redukáljuk, mert a törvényalkotók szerint kicsi a hatásfoka – mivel 6 hónap elteltével, vagy az alatt is használ illegális szert –, akkor akár a börtöneinket is becsukhatnánk, hiszen számos börtönviselt követ el újra bűncselekményt. Az eltereléshez való hozzáférés szűkítése helyett sokkal inkább arról kellene beszélni, hogy hogyan differenciáljuk az elterelést. Vannak olyanok, akiknek a kevesebb több lenne, és vannak, akiknek tartós bentlakásos terápiás rendszerben eltöltött elterelés hozna csak érdemi változást is. De még azoknak is, akik az új Btk. szerint akár éveket is eltölthetnének előzetesben, miért ne nyílhatna lehetősége az előzetes ideje alatt egy rehabilitációs intézeti terápiára? Erre az Egyesült Királyságban nagyon jó példákat láthatunk, ahol a rendőrség, vagy a büntetés-végrehajtási intézet szociális munkása (arrest referral worker) motiválja a klienseket, hogy vállalják a kezelést, a rehabilitációt, mivel a társadalom és az egyén jövője szempontjából ez az olcsóbb és hatékonyabb út.
 
Motivációs gyakorlatok
 
Különösen visszás az új Btk. tervezetének az az újítása, amely szerint a hatóságokkal való maximális együttműködés jutalmául a büntetés korlátlanul enyhíthető. Nyilván van annak értelme, hogy megjutalmazzuk azt, aki segít felszámolni a terjesztő hálózatokat, de várhatóan ebben az esetben az utca fogja átvenni az igazságszolgáltatás szerepét és ennek elképzeléséhez nem is kell túl sok kábszer-maffiás filmet megnézni. De ha már a törvényalkotónak eszébe jutott ez a lehetőség a büntetés korlátlan enyhítésére, akkor miért nem jutott eszébe az is, hogy aki együttműködik a terápiás szolgáltatókkal és intenzív kezelést kezd, annak a büntetése is legyen korlátlanul enyhíthető? Ha így mentünk meg egy lelket, azt miért nem támogatja a törvény?
 
 
A jelenleg népszerű, vagy inkább a politikának kedves szakmai irányzat – már leírni is rosszul hangzik – azt hirdeti, hogy a drogprobléma kezelésének liberális megközelítése abból indul ki, hogy „mi jó a drogosnak” és ennek következményeként a probléma nem csökken, hanem nő. Valójában azonban, és ezt mindenkinek tudnia kellene, aki ezen a területen szakembernek tartja magát, hogy a kezelésbe kerülés, a kezelésben maradás a kliens motivációján múlik. Azon alapszik, hogy elhiszi-e, hogy az általunk ajánlott terápiás szolgáltatások segítséget jelentenek neki, mi pedig figyelünk arra, hogy a megajánlott szolgáltatási szint illeszkedjen a kliens problémáinak súlyosságához. Ha sikerül konszenzusra jutnunk, akkor a kezelés eredményes lesz. Tehát aki nem veszi figyelembe a kliens igényeit, az nem tudja pontosan, hogy mit is csinál. Tevékenységének eredményessége a vakszerencsén múlik és nem az átgondolt terápiás tervezésen.
 
Pontosan ezt a szempontot kellene szem előtt tartani és érvényesíteni a Btk. tervezetének átalakításakor is, mert ha a jelenlegi változat lesz a Törvény, az már rövid távon is beláthatatlan károkat fog okozni.

 

dr. Szemelyácz János, addiktológus-pszichiáter-pszichoterapeuta, a Baranya Megyei  INDIT (Integrált Drogterápiás Intézet) Közalapítvány, ezen belül a Baranya Megyei Drogambulancia vezetője.

 

· 3 trackback

Címkék: btk. drogpolitika szigorítás privatsarok

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr304292088

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új Btk. - ne szívjál füvet! 2012.05.08. 23:36:58

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. februárjában bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Büntető törvénykönyvről szóló törvény tervezetét. A kormány – kiváló kommunikációs érzékkel – a négynapos ünnep előtt, április 27-én ny...

Trackback: Új BTK: rendpártiság engedményekkel 2012.05.08. 23:29:36

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. februárjában bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Büntető törvénykönyvről szóló törvé…

Trackback: Kettőtől nyolc évig, de mire? 2012.03.06. 11:37:55

Egy hónapnyi időtartamra társadalmi egyeztetésre bocsátották az új Büntető Törvénykönyv tervezetét. A tervek szerint jövő év derekán életbe lépő kódex olyan szabályokat is tartalmaz, amely kiverte a biztosítékot a szakemberek egy rétegénél, illetve a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felmerül a kérdés, mit tart ma társadalmilag veszélyesnek hazánkban egy átlagpolgár és milyen mértékben? Ha súlyosság szerint sorrendbe kellene rakni a főbb büntetőjogi tényállásokat, vajon hogyan nézne ki a lista?

Vajon az aktuális társadalmi megítélést tükrözi-e, hogy hasonló elbírálás alá esik egy marihuánás cigarettát egymásnak passzoló tinédzser-társaság a nagyban játszó csalóval, a költségvetést majd 500 millióra megkárosító adót elkúszóval vagy éppen szexuális bűncselekményt elkövetővel? Vajon a büntetés eléri célját, az elkövető megérdemelten üli le a két évét egy közös slukkért? Mennyibe kerül az állampolgároknak az egyébként békés életmódot folytató fiatal két évi szabadságvesztése? Nem lenne esetleg olcsóbb és hatékonyabb drogprevenciós vagy egyéb közmunkára kötelezés?
Kellenek a jobbikban tárolt szavazók viktornak, ez a törvénytervezet a nagy médiavisszhangjával nekik szól. Szakmaiságot értelmetlen számon kérni a törvényalkotókon, nem az ő világuk.
`A vezérelv világos: mivel az eddigi módszerekkel nem sikerült drogmentes Magyarországot kialakítani, majd a törvény szigora rendet vág.`

Az eddigi vezerelv mi volt ha nem az hogy torvenyekkel majd jol odaver az allam? Teves a kovetkeztetesed, mert az elmult 60 ev amerikai drogtilalma majdnem mindenhol a rendeszeti kezelest valtotta ki, igy nalunk is. Ennek intenzitasa es sulya valtozott persze de az alap gondolat nem. Emellet nezve ennek a hatvan evnek a hatekonysagat, tisztan latszik hogy ez a fajta vezerelv nem mukodik mert az elert eredmenyek szamszerusitve meg a 0 sem teszik ki.

Az en meglatasom hogy buntetojogilag kene felelosegre vonni az orszag prohibicionista velemenyformaloit, az elmult hat evtizedben kidobott dollarmilliardokert, a feleslegesen meghurcolt fogyasztokert, a egesszsegugyi, ugyesszsegi, rendorsegi eroforrasok felesleges lekoteseert.
Pedig nem rossz ez a koncepció: amíg a hűvösön csücsül, addig sem fogyaszt a drogos és nem kereskedik a díler...
@kosher gázkamra: Ja, csak az igazságszolgáltatás hatásának nem addig kéne tartania, amíg a kiszabott büntetés tart. És nem ártana vizsgálni azt sem, hogy a börtönben töltött idő milyen szinten korlátozza az elítélt további életlehetőségeit, nem löki e tovább a kriminalizálódás felé...
Rehabilitációs Otthonainkban számos kliens van, aki börtönben is lehetne, de még kapott egy esélyt a normális életre. Igazságos, ha a jövőben elesnek ettől a lehetőségtől?"

Úgy gondolom, azt senki nem vitatja el, hogy nem lenne igazságos. Emlitett otthonból" kikerülve, netán "gyógyultan", hasznos tagja lehet bárki a társadalomnak, nincs megbélyegezve, viszont egy úgymond, "börtönviselt", azért egy más kategória).

Gondolom, azzal semmi újat nem mondok, hogy a problémát a gyökereknél kellene kezelni, vagy legalább is megpróbálni. Már általános iskolás korban el kellene kezdeni a rendszeres felvilágositást, az elrettentő példák lehet, hogy hatásosabbak lennének, mint a börtönnel való fenyegetőzés.
Nem csak a társadalomnak, az iskolai oktatóknak, nevelőknek van "szerepük", hatalmas felelőssége lenne a családnak is, hogy figyeljen a gyerekre, a fiatalra. Probléma, hogy nagyon sok fiatal nem "visz otthonról szinte semmit".
Sok-sok oka összetevője lehet ennek is) pl. elnyomottság, hatalmas szegénység, kilátástalanság........s gondolhatják úgy, hogy az alkohol fogyasztás, a drogozás, valamiféle megoldást jelenthet. Csak tudjuk, hogy ez mindig az ellenkezőjét váltja ki, s, hogy mi az eredménye.
Én így látom, a problémát)
:)
@kosher gázkamra: Így van. A gyorshajtókat, tilosban parkolókat is be a börtönbe. Addig sem hajtanak gyorsan, se nem parkolnak tilosban. És még a környezetet sem szennyezik.

Az más kérdés, hogy zsírul bűnözőt nevelnek belőle majd a börtönben, meg adót sem fizetnek addig, inkább őket fizetik a kint lévők adójából, aztán meg munkát sem fognak könnyen találni, ergo utána sem fognak adózni.

Végiggondolva egész egyszerű lehet egyszerűnek lenni, nem kell ennyi aspektust megvizsgálni, nem? ;)
2 év egy buliban átadott cigiért, stólbuci meg mattrészegen, bekokainozva cserbenhagyásos baleset és ül 150 napot?
Korrupt hagyó az ellopott milliókkal kap 1,5 évet meg felfüggesztettet? haladunk, de merre is?
@kosher gázkamra: gondolkozz légyszíves mielött ilyen hüjeséget leírsz... Nincs a világon olyan börtön, ahol a rabok ne kereskednének "anyaggal". Még az USA legszigorúbban őrzött magánzárkáiban is találtak cuccot a raboknál. Ez tény. Ha ott sem sikerült visszaszorítani a drogozást, akkor a civil életben mekkora sikere lehet egy ilyen programnak?
@kosher gázkamra: Ennyi erővel azt is évekre börtönbe lehetne zárni, akit egyszer gyorshajtáson kapnak. Addig sem jelentene az utakon veszélyt másokra.
Pár hónapja nyílt egy utcára nyíló alibi-bolt egy sarokra tőlünk, minden nap 12-17 éves kölykök bandáznak \ ácsorognak a környéken, szemmel láthatólag kissé szétcsúszva. Az üzlet szintetikus drogot árul, nyilván teljesen legálisan. Az információk szerint ez már legalább a harmadik helyszin, majd később továbbállnak ha már minden nap zaklatja őket a hatóság.
Havonta lehet olvasni arról hogy milyen partidrogok öltek meg hány fiatalt, és az is világos hogy a vegyészek gyorsabban állítják elő az új vegyületeket mint ahogy lajstromba veszik őket.

Ennek fényében én azt gondolom, hogy az egész drog-stratégia kb. a cd-lemez értékesítős médiamogulokhoz hasonlít, ahol nem sikerül felismerni hogy a világ változik, és már öt-tíz évvel vagyunk lemaradva, és nem hogy megoldani, de még csak realizálni sem sikerül a problémát.

"A törvényalkotó mögöttes szándéka nyilván az lehet, hogy ha kellően elrettentő a törvény, akkor a fiatalok megijednek, és nem használnak illegális drogokat. De vajon reálisan számolhatunk-e ilyen hatással, esetleg ennek következményeként tömegesen küldjük bíróság elé, vagy börtönökbe, akár „csak” előzetesbe az alkalmi szerhasználókat?" - hiszen a fiatalok nem fognak illegális drogokat használni, az drága, mert a nepper felhúzza az árat - hamarabb találnak valami legális vegyszert ami kiüti őket. Az, hogy ezeket a vegyszereket üzletben, üzletszerűen lehet vásárolni - épp csak hirdetés és cégtábla nélkül, számomra azt jelzi hogy ez nem elszigetelt eset.

"a fiatalok alkoholfogyasztása folyamatosan nő - és akkor a napjukat a játékgépek mellett töltőkről, az interneten lógó, állandóan mobilt-nyomkodó tinédzserekről nem is szólunk. " -ezt az internet \ mobilnyomkodás ellenes kiszólást viszont nem tudom értelmezni, egyrészt egy droggal kapcsolatos írásban ez szerintem környezetidegen, másrészt pedig inerneten lógás elleni rosszallás egy blogbejegyzésben? Ez a félmondat egy ugyanolyan hozzáállásra mutat mint a törvényhozóké, kissé elszaladt az idő, de nem akarunk róla tudomást venni.
Az interneten lógás szerintem pont hogy kedvezőbb magatartás a drog\alkohol problémakör szempontjából mint a "fiatalok" alternatív viselkedési formái.
@morgás joga mindenkit megillet: Nana, hogy olcsobb lenne. Az emberekben fel sem merul, hogy az a drogos aki a bortonben ul, nem dolgozik, nem vasarol es nem fizet adot. Viszont etetni, gondozni (orizni) kell. Ha odatennek az arcedulat a kriminalizacios strategiak melle, sokan meggondolnak magukat. De hat ugy tunik vannak akik ugy gondoljak, mi megengedhetjuk magunknak, gazdag orszag vagyunk (!).
@kosher gázkamra: Így van! A lakosság egyik fele ül, a másik fele vigyáz rá -- munkanélküliség megoldva. A börtönök építésére már albán segédmunkásokat kell hívni, mert itthon nem lesz szabad munkaerő.
@kosher gázkamra: csak eppen tobb szazezer 'drogos' van az orszagban, akik igyis ugyis hetente tobbszor elintezik ami kell nekik. most uljenek be a gyilkosok, pedofilok, szurkalos ciganyok melle mert maguknak kellemes orakat szereztek? a rohadekok :D
@mement: Szingapúrban viszont remekül müködik...

Az alapvetö probléma ott van, hogy a drogliberalizációt meg a büntetési tételek csökkentését követelök az egyén jogait/visszailleszkedését a társadalomba a börtön után stb. féltik. A többiek meg a saját gyerekeiket.
Egy büntetésnek nem az a lényege, hogy az megbünhödjön, aki csinált valami rosszat, hanem hogy mielött csinálsz valami rosszat, gondolj bele, hogy mi fog veled történni, ha kiderül.
Ezért nincs semmi értelme a nem letöltendö börtönbüntetésnek sem. Zárják csak be az elítélteket. Ha csak három napra is.
@kosher gázkamra: sok sikert 500 000 alkalmi füves bezárásához a már most is 130%-os kihasználtságú 15 000 börtönférőhelyre.
In B4: "mindenkocsogdrogoshaljonmeg"

A szermentes államot egyebkent meg melyik országban látják? Vagy ez megint csak:

- amerikai zerotolerance másolás az EU kellős közepén
- konzi savazónénik begyüjtése, aki számára cannabis kozvetlenül a heroinhoz és prostitucióhoz vezet
- rendőr cimbik egy kis pénzhez juttatása

Ameddig REÁLIS drogpolitika nem lesz ebben a zországban, addig felesleges bármiről beszélni. És persze a börtön bizonyitottan jót tesz a fiatalok lelki fejlödéseért, hiszen ott végre otthaggyák azt a butus "csakegyspanglitelszivokbarátaimmal" mentalitást, és ülés után meg doktorálhat is gengszterkedésböl.

Egyszerüen undorodom ezektöl a biedermeier jellegü hagymázas "tiszta társadalom" faszságoktól, miközben az emberek már több ezer éve ütik magukat ezzel-azzal.
@kosher gázkamra: Ott is hozzájut, ráadásul pénzbe kerül a bennléte. Ehhez még hozzájön, hogy egy lelkileg sérült(ebb), de képzett bűnöző jön ki a börtönböl. Ez az illető nem talál állást és mint erőszakos, profi bűnöző másoknak árt, aztán lebukik és vissza a börtönbe, hogy megint csak pénzbe kerüljön az államnak, vagyis minden adófizetőnek.

Ehelyett mehetne egy elvonó intézménybe és ha sikeres a leszokás, akkor akár hasznos is lehetne. Ő fizetne be adót ahelyett, hogy mindenki ráfizetne (ő is igazából).
@kosher gázkamra: Bárcsak az emberek ezreinek életét tönkretevő és/vagy magukat másokat ilyen olyan úton megnyomorító vagy meggyilkoló alkoholistákról is elmondhatnánk majd ezeket. Amíg a sitten van nem öl meg, nem bánt senkit. De amíg egy piás autós ámokfutó kap olyan súlyú büntit, mint egy füvező, addig ez csak álom marad.
Amúgy a legnagyobb dealerek orvosi rendelőkben találhatóak, a magyar lakosság iszonyat mennyiségű gyógyszert fogyaszt mindenki máshoz képest, állítólag iszonyú sok az altató, nyugtató és fájdalom csillapító függő. De azzal sem kell foglalkozni.
@kosher gázkamra: A lényeget feledtem csak. Ha feltételezzük igazad van és nem embertelenség, felesleges kínzás, akkor még ott vannak a fenti sorok amik leírják szakmai okokból miért drága, de hasztalan.
Én is a totális tiltás mellett érvelek.Ráadásul a büntetési tételeket is legkevesebb a duplájára emelném, sőt a teljes vagyonelkobzást is bevezetném.(A halálbüntetést sajnos nem lehetséges.)Hátha így meggondolná a sok dealer, meg drogos érdemes -e.
Felháborítónak találom amikor a Tv bemutatja a külföldön raboskodó "szegény" drogfutárokat, akik igazából nem is tudták mibe keverednek. Kár hogy idehaza olyan börtönkörülményeket nem tudunk biztosítani ezeknek a szegény embereknek...
Nézzük Hollandiát:
Gyerekeknek (18 alatt), aki drogot elad, átad az ott is bűncselekmény. A többi pedig olyan regisztrációhoz kötött, melyhez a rendőrség bármikor hozzáfér.

www.kiskegyed.hu/aktualis/kozugy/hollandia-bekemenyit-nincs-tobbe-fu-a-kulfoldieknek-114096.html

Az új szabályozás szerint a jövő hónap elejétől kizárólag hollandiai állandó lakcímmel rendelkező vásárlókat szolgálhatnak ki a coffeeshopok és őket is csak korlátozott számban, szigorú nyilvántartás mellett.

Egy intézmény maximum kétezer, regisztrált ügyfelet szolgálhat ki, személyenként maximum 5 grammnyi marihuánával. Ezt a tevékenységet egyébként tilos reklámozni, mint ahogy más drogok forgalmazását is tiltja a törvény. A holland rendőrség a jövőben bármikor bekérheti a coffee shopok ügyfélkörének listáját és a napi látogatók nyilvántartását.
@kosher gázkamra: cserebe evente 6-10 millioba kerul az etetese es orzese..:-)
a fogyszato ugyanis tobbsegeben korrekt adofizeto, szemben az urban legendek szetesett drogosaival.

ha a koltsegvetes szempontjait vesszuk figyelembe, ez mindenkeppen nagyon rossz uzlet.
Ott olvastam feljebb a közmunkára kötelezést.) Hát hatalmas butaság. Az aztán végképp nem oldana meg semmit, de semmit. Sőt rontana a helyzeten, nem keveset, sokat.
Úgy bizony) Az erőszak" nem jelent alternatívát a probléma kezelésére, megoldására. Először is a felvilágosítás, gyógyítás......s nem a börtönnel való fenyegetés.
osztjónapot!
:))
Az, hogy nem készül/készült előzetes hatástanulmány, már totálisan nem meglepő. Nagyon sok minden más "üggyel" kapcsolatban sem készül. (szerintem).
A börtönnel való fenyegetőzés, pedig nagyon sok esetben inkább az ellenkezőjét váltja ki, mintsem hatásos lenne.
Én totálisan hiszem, hogy az alkoholistáknál, drogfogyasztóknál, valamiféle önbecsülés- az elegancia- a kultúra hiánya is ott" lehet.
Persze, ez nagyon összetett,- sokélű ügy.
De engem totálisan felháborit, mert én nem tudom elviselni azt ki alkoholizál, drogozik.
ennyi.
:))
Hát totális helyzet van az biztos, s nem jó, hanem nagyon rossz.
:)
@barli: Az en vilagomban te eliteltken ulnel harom napot, mert olyan individumokat bortonbe zarasa mellet ervelsz, akikkel szemben tobb mind abszurd a hatosagi intezkedes.

Azt hogy ez aranytalan valasz lenne egy megalapozatlan velemenyre, az nem zavarna hisz tudom szamodra sem fontos az aranyossag es a szuksegesseg.
Tessék mondani!? Aki csak rágondol a drogra - esetleg csak álmában merül fel benne, s csak a gondolat ) Azt mennyire büntetik? szankcionálják?
Mert "itt" már semmi sem lehetetlen, minden elképzelhető.
Gondolom.
:(
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
viszont üzlet a börtön építése, koszthoz alapanyag beszállítása, rabruha készítése ...
így az adófizető az, aki szívja igazából ...
Eleg ongolgyanus helyzet szerintem . Lehet, hogy ugyan nyernek nehany szavazatot jobbrol, de sokkal tobbet veszithetnek kozeprol es tk kesobb szelebbrol is, amikor majd a sajat szavazoik gyermekeit is kezdik leultetni.
Nyilvan senki nem hiheti, h csak a balliberalis gyerekek szivnak.
Ez talán politikai szempontból reálisnak tűnő „kezelés”,"

Ez totálisan jó felvetés.:) Nem gondolom, hogy ebből az "ügyből", az ilyenfajta szigorításból különösebben lehetne politikai tőkét kovácsolni.
Az érintett "csoport" hozzátartozóinak nyilván nem az az álma, hogy a fiatalokat "bevágják" a börtönökbe, másokat pedig talán nem is annyira érdekel.
:)
A jelenleg népszerű, vagy inkább a politikának kedves szakmai irányzat – már leírni is rosszul hangzik – azt hirdeti, hogy a drogprobléma kezelésének liberális megközelítése abból indul ki, hogy „mi jó a drogosnak” és ennek következményeként a probléma nem csökken, hanem nő."

Említett "csoportnak" a kezelése, büntethetősége, megbüntetése nem lenne szabad, hogy politika függő legyen.
Hatalmas problémának látom, azt, hogy ma a fiatalok egy nagy csoportjának nincs jövő képe. (sok esetben mitől is lenne?)
Tanulmányaikat befejezve, kikerülnek a nagybetűs életbe, sokan nem is tudnak mit kezdeni magukkal, idejükkel.
Munkahelyek kellenének, ami motiválná a fiatalokat, s így jobban formálódna egyéniségük is.
De ha mégis belesétálnak "ebbe s bűvös körbe", mármint a drogozásba, italozásba, a gyógyításuk, sokkal fontosabb, mint a megbüntetésük. Szerintem.

A kényszermunka, közmunka, szerintem inkább negatív hatást váltana ki, mint pozitívat.
Ráadásul veszélyeket" is rejthet magában, többe kerülne a leves (esetleg) mint a hús. :))

Elnézést! Itt egy jó példa)

"Egy meccset sem bírnak majd a közmunkával épített stadionok"

A Debreceni Egyetem docense szerint a program egyszerűen "eget verő baromság". Úgy látja: a kormánypártok részben a lakosság rasszista része igényeinek próbálnak megfelelni a segélyezettek közmunkára terelésével. Fontosabb azonban, hogy azt az elvet tagadják, amely szerint munka az, ami értéket teremt. Ebből adódóan a munkahelyteremtés a növekedéshez is hozzájárul - hacsak nem öncélú moralizálásról és büntetésről van szó. Márpedig ebben a konstrukcióban nincs szó értékteremtésről, hanem csak moralizál és szankcióként alkalmazza a munkát."

Kényszerből még sosem született értékteremtő, kreatív munka, amit Magyarország korosabb lakossága még saját emlékei alapján is megerősíthet."

www.stop.hu/belfold/egy-meccset-sem-birnak-majd-a-kozmunkaval-epitett-stadionok/9163

Így van ez.
:)
Mondhatnánk tájkép csata után, ha lett volna csata. "

Hát ez jó!:)) De egyben szomorú valóság is.

Bocsánat! Már hogyne lenne csata? A többségi kormány folyamatosan harcban áll, az államadóssággal, külső- és belső "szerveződött" erőkkel. (Úgy hallottam, pardon) olvastam).
:)))
Német tanulmány a magyar egészségügyről
Nagy adósságok, csökkenő kiadások"

www.ger-mania.hu/nemetgazdasag/nemetorszag-egeszsegugygyemszi-korhaz-92395.html
***
Kommentár nélkül (részemről).
:)
Sajnálatos, hogy soha, senki nem veti fel a kérdést: miért van szüksége valakinek tudatmódosító szerekre? (és ha van, akkor miért a kábítószereket választja, és miért nem a jóval olcsóbb és kellemesebb ízű, kevésbé veszélyes bort vagy sört? divat?) Ha ezt nem csak típusok szerint határoznánk meg, hanem egyénenként gyógyítás alapjaként tárnánk fel, előbbre jutnánk, mint büntetéssel. Sokan olyan okokból kábítóznak, amiket könnyedén meg lehetne szüntetni, ha az illetőtől valaha is megkérdezné bárki, miért is csinálja? - Még előbbre jutnánk, ha lennének a szenvedélybetegeket kezelő félig zárt intézmények - az ambuláns kezelés, az úgynevezett elterelés semmit nem ér, mert a sarkon befordulva ott folytatja a paciens, ahol a kezelésre jőve félbeszakította. (Nem is szólva arról, hogy az ambuláns beteg minden nap visszakerül abba a közegbe, amelyben, illetve amelytől szenvedélybeteg lett.) A függőség, a szenvedélybetegség elkerülhető és gyógyítható, tehát ha bajt okoz (pl.balesetet, katasztrófahelyzetet) bizony, súlyosbító tényezőnek érdemes tekinteni, elvégre a felelősségtudatot gyakran csak bnüntetés árán lehet felébreszteni. Elvégre az elkövető tette önmagát beteggé, felelőtlenül.
Aki fogyasztja a szert, más érdekeket képvisel. Az a meglátásom, hogy a prevencióra nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ezen a téren is megoszlanak a vélemények: a prevenciónak van egy nem-várt hatása: figyelemfelhívás! Lehet, hogy a kíváncsiság, a "csak egyszer próbálom" tereli a szer közelébe.
A kamaszok körében hozzáadhatunk még egy veszély-elemet: a kortársi megfelelés, a banda-szellem, kérdés: mikor kellene rájuk lényegesen nagyobb figyelmet fordítani....és KINEK?
Ugyancsak problémaforrás a tiltás (szó sincs arról, hogy liberalizálnám a szerfogyasztást!!!!!!), de maga a TILTÁS viszi közelebb a kamaszt a szerfogyasztás vesztőhelyére.
2006-ban, szerencse, hogy ültem....amikor az akkor 15 éves srácot megkérdeztem, hogy mikor volt az első alkalom, amikor kipróbáltad? 8 éves volt!....Akkor, jeleztem az aktív szakembereknek....Megkeresnek....(azóta is várom ezt a találkozást)
Elterelés: Több fiatalt ismerek, aki 6 hónapig járt az elterelésre. Különböző helyekről szólok, a jelenség általános volt. Egy fiatal (17 éves)akkori vallomásából:
"Csak egy aláírásért kell mennem!!!!!!!!! Amikor kértem, hogy segítsenek, azt mondták, hogy nekem kell a döntést meghoznom, hogy abbahagyom. Kértem, hogy segítsenek, meg akarok javulni, de éppen ehhez a döntéshez vagyok gyenge...A 6 hónap alatt többször kértem...nem kaptam segítséget...ha maguk nincsenek, ma börtönben vagyok.."
@sorsfordító: A prevenció egyre nehezebb. Beszéltem valakivel, aki iskolákban szervez prevenciós programokat. Azt mondja, hogy egyre elrettentőbb képeket kell mutogatnia a drogosokról a gyerekeknek, hogy megrendüljenek, és felfogják: nem játék, nem jópofa "kipróbálom" program a kábítószer. Kamaszok problémája, és a kamasz bizalmatlan mindenki iránt. Ha csak egyszer rákérdezne valaki, hogy Te,Jancsi, TE miért is csinálod? és utána személyre szólóan ki-beszélgetnél vele a dolgot...De hát erre mnincs idő, nincs ember, nincs státusz... Anyám mondása kamasz nővéremnek, akit a barátok sok marhaságba belevittek: - Ha az egyik a kútba ugrik, neked muszáj utána ugrani?!
A félig zárt intézményben való kezelés (=fokozatosan egyre több szabadság, ahogy látni a leszokást) segítene, de a Lipótot is ilyenkor kell bezárni, ugyebár. Nem tudom, hány kórházi ágy jut a drogosok kezelésére, de biztos vagyok, hogy legalább tízszer enni kéne.
Kábítószerrel szoktatják le az alkoholistákat"

Öt kísérlet során, 536 személy bevonásával jutottak arra a következtetésre a Norvég Tudomány és Technika Egyetem kutatói, hogy az LSD nevű félszintetikus kábítószer hatásos ellenszere az alkoholfüggőségnek, tudósít a Manna.ro."

kitekinto.hu/nonpolitik/2012/03/10/kabitoszerrel_szoktatjak_le_az_alkoholistakat

Hát! komolyan mondom. ezt soha sem gondoltam volna.
Bocsánat!
Igaz Én egy év alatt sem iszom meg talán még fél liter alkoholt sem, úgy hogy Nekem minden nagyon új.......
Sokkal jobban szeretek józan lenni, ami gondolom, nem hátrány.
:)))
Hazánkban is kapható egy vényköteles tabletta, amely segít abban, hogy leszokj a dohányzásról. Kutatások szerint azonban cseppet sem veszélytelen: többek között depresszióhoz és keringési rendellenességekhez vezethet."

www.femina.hu/egeszseg/egyetlen_tabletta_ami_leszoktat_a_cigirol

Nahát! Én úgy gondolom, nem kérnék belőle. Kell/kellene egy kiegyensúlyozott életvitel (ami azért mostanság a társadalom egy hatalmas csoportjának nem adatik meg) s persze akarat.
Mert azt is gondolom, hogy valahol az "agyban" dől el.

Nagyon kíváncsi lennék, vajon jól gondolom e.
:)
@SZPG:

Valamit még is tenni kell! Amire utaltam, az az, hogy amikor dependessé válik, akkor sokszorosan nehéz, nehezebb, lehetetlenebb. Megtapasztaltam.
Ez, nem megy simogatással, könyörgéssel! De! Nem megy terelgetéssel sem. Az életkori sajátosságok pedig, vegyük már észre, hogy a társadalomban felerősödő deviancia következményeként, változnak, módosulnak. (Semmi sem követi olyan gyorsan a változást, mint a kamasz reagálása!!!!!!)Mire észbe kapunk, addigra ott az új jelenség! Kullogunk, mi szakemberek a jelenségek után!!! Azt is vegyük észre, hogy az ellentmondásos életszakasz alapjellemzői megmaradnak: kamaszkori dekadencia, ellenszegülés, lázadás.
Csernus doktor stílusát sokan bírálták...Nincs más módszer, mint a tévútra tévelygett személyiségének lebontása, új alapokon történő rendezése, felépítése. Csernus nem jókedvéből kiabál, reccsent! Csak nagyon kevés Csernusunk van! (Bocs Doki!) Mondd, tényleg személyiségjog az, ha verik majd x év múlva a lányodat, ha sérült lesz az unokád? Igaz, nem törvényszerű, lehet, hogy megúszod...A deviancia, legtöbb esetben, pedig exhybicionizmusra épül kamaszkorban. (A lázadás, és a perszonális gátlások leküzdése, sokszor egyszerre érvényesül a kamaszok esetében....ehhez a legjobb szer a bódulat!!!)
Elkéstünk a beszélgetésekkel. Igazad van, a kamasz igényli...csak legyen türelmed amíg a saját ellenállását, közösen "leküzditek"....Ezt a kérdést a büntethetőség oldaláról ismét nem fogjuk megoldani! (Miért? Ez nagyon összetett kérdés. Egy példa: azért mert amikorra bünteted...addigra már dependens!)
Akkor már jobb az a megoldás, ha éjszakákat szánsz rá....és beszélgetsz vele...Még így is kétséges az eredmény! Tény, halaszthatatlanul, megoldás kell...de a börtönök építése idő- és költségigényes! A büntethetőség módosítása, ma nem gond!!!!!! Még sem ez a megoldás!
@márta)):
A vényköteles tabletta is megoldás lehet annak, aki a használati utasítást betartja. Az igazi elhatározás - alapfeltétel, igen, ott az agyban!
De mi van a dohányzó, alkoholizáló hajléktalannal? Se pénze, se akarata....mert térdre kényszerült (saját maga előtt is!), marginalizálódott. Amúgy sem érdekli a mellékhatás. Mi van a szegénység elől menekülő, önbódító kilátástalanokkal? A megküzdési képességét fokozatosan veszíti el. Ki áll mellé? Senki..talán egy másik piás...Számuk rohamosan nő...de a büntetéssel, büntethetőséggel a szegénység állapotától, a vele járó egyéni és társadalmi anomáliáktól eltéríteni, ugyancsak nem fogjuk!
@sorsfordító: Szia, Sorsfordító, lényegében ugyanazt mondjuk mindketten, csak ki-ki a maga stílusában. Ahhoz, hogy egy "lelki fődarabcserét" le tudjon vezényelni valaki, bizony, kell némi szakképzettség: enyhébb esetben lelkész, nehezebb esetben pszichiáter. Ezért hangsúlyoznám a félig zárt kezelő intézmények létesítését, mert a szép szó, meg az ambuláns kezelés sajnos, nem ér semmit, ha előrehaladott drogosról, vagy kifejezetten szenvedélybetegről van szó. De kezdetnek, az első néhány próbálkozás után az emberi jó szó még tud hatni, ha hiteles embertől jön. A kamaszok vadak, de azért mégsem annyira: a vadságuk főleg abból származik, hogy rosszul törődnek velük (számonkérés). Minden pedagógus a szülőkre panaszkodik... valahogy még csak megcsinálják azt a gyereket, de nevelni már nem tudják.
Na.Igen! Először is leszögezem) a fenének kellene az a bizonyos tabletta, mely szerintem, legalább annyit árt,(vagy többet) mint amennyit használ.:)
Igen. A hajléktalanok, és a szegénység.) S már el is érkeztünk, a másik", hatalmas társadalmi problémához.
Nagyon sokan gondolják úgy, hogy az italozás valamiféle gyógyír lehet a kilátástalanság, megoldására. S hát persze azt mindenki tudja milyen italokat, borokat fogyasztanak?
Végül is senki sem áll melléjük.
Ennek a társadalmi csoportnak éppen elég büntetés az, hogy szegénységben, mélyszegénységben, élnek. A hajléktalanok helyzetéről pedig már nem is beszélve. Szomorú valóság.
S ezt csak fokozni tudnám azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a társadalmi csoportot, maga a rendszerváltás "termelte" ki. Amikor "fantasztikusan" szétverték a vidéket, megszüntek az ÁG-ok, TSz-ek, termelő üzemek, s a haldokló épitőipar már csak hab a tortán. Nagyon sokan a munkásszállásokról kerültek ki az utcára. Azóta pedig lehetőségük sem volt, némelyeknek, hogy újra talpra álljanak.
Lehetne még folytatni..... de nem teszem.
S akkor még hozzá kell tenni, hogy a magyar társadalom többsége? inkább kirekesztő, mint befogadó, segitő.
Szerintem.
enyhébb esetben lelkész, "

Bocsánat! De ez egy hatalmas butaság, téves felfogás, szerintem.
Az az ember" aki italozik, drogozik, de még helyén van az esze, soha sem fog attól jobb útra térni, meggyógyulni, hogy a lelkész, fohászkodik!! Nem ott" a mennyekben kell ezeknek az embereknek segiteni, hanem itt a földön.
A prédikáció, a szaktudást, a szakorvost soha sem pótolja!!
De az orvos is kiteheti a lelkét, ha a probléma a gyökereknél nincs kezelve, az hogy ezek az emberek, esetleg, lakhatáshoz, munkához jussanak. Mert a kilátástalanság miatt (is) újból - és újból visszaeső" lehet.
Valamilyen formában? kormányzati feladat lenne, nem csak a büntetés, a segitség is. Én igy gondolom.
hm?
@sorsfordító:
Bocsánat! Előbbi kommentet Neked szántam.
:)
@SZPG:

A szakképzettség, nem elég! Több kell, az a bizonyos plusz, az ösztönösség....Szkeptikus vagyok, nagyon is..mert alig találsz pszichiátert, aki képes rá, hogy hosszú távon tünetmentessé kezeljen (?). Kell, még valami, az, hogy a drogos elfogadja, hogy képes rá. De az a gyakorlat, nincs mellette senki, aki két bódulat között erre ráeszmélteti!
Téveszme, hogy majd a büntethetőség elrettenti.Lehet, hogy arra az időre, míg fogságban van, nem jelent negatív mintát a környezetének. Az elzárásnak több haszna nincs, jobb esetben a drog mellé a más természetű bűnre is szocializálódhat.
SZPG! Kevés a hiteles ember! ..mert nagy igazság, hogy a csatanyerésben ő a katalizátor. A szabadság részleges megvonása, emberibb...csak ott a veszély, a visszaváró kapcsolatokban, a szer-érintett kortárscsoportban, akkor pedig, megint csak csattan valami, azon a bizonyoson.
Amíg a szülő-pedagógus kapcsolat leszűkül az egymásra mutogatásra, addig a drogos kamasz megtalálja a rést, hogy kibújjon a kontroll alól. A "pantominjáték" éppen a tehetetlenség jele. Nagyon szeretnék bízni abban, hogy van/lesz megoldás! Szeretném elhinni, hogy ez közös a érdekünk.
Az akarat, a jóra törekvés a legfontosabb lelki jellemvonás: ezt semmisíti meg a drog. Ha nincs az embernek akarata, akkor kezelhetetlen. Ezért van, hogy igazából az egyházak sikeresek a szenvedélybetegek gyógyításában, mert ők a lelki tartás újjáépítésével kezdik. A szarvasi evangélikus népfőiskola munkanélkülieknek indított kurzusán pl. pszichodrámát játszanak, itt előbukkannak az egyéni mentálhigiénés problémák, amelyeket aztán személyes beszélgetésekben fel lehet dolgozni. Mert a szenvedélybetegek mellett a munkanélkülieknek is megrendült a mentálhigiénés állapota, és rendbe kell tenni őket ahhoz, hogy képesek legyenek munkát találni.
És ilyenkor csukják be a Lipótot...amikor ilyen sokan és ilyen sokféle okból rászorulnának pszichiáter segítségére! Nem tudják, vagy nem akarják tudni???????
Vizitdíj helyett vénydíjat vezetnének be"
A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkentésével számol az egészségbiztosító, még a vénydíj bevezetését is elképzelhetőnek tartják"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/vizitdij_helyett_venydijat_vezetnenek_be.513310.html

Nahát! Nahát! Előre a múltba??
:))
Milyen világ lesz itt? Abszurd példák izomból"

A Magyar Helsinki Bizottság március 9-én elküldte a minisztériumnak 28 oldalas véleményét a Büntető Törvénykönyv 2012 februárjában közzétett tervezetéről. A Bizottság szerint a büntetőpolitika tervezett szigorítását az elmúlt 10 év bűnügyi statisztikái egyáltalán nem indokolják.

A tervezet hibája az is, hogy megtartja az alaptörvény-ellenes, illetve nemzetközi egyezménybe ütköző jogintézményeket: a három csapást és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést.

Emellett aránytalan szankciókkal fenyeget: egy marihuánával kereskedő dílerre és egy nyereségvágyból elkövetett gyilkosság tettesére azonos büntetés szabható ki, levéltitok megsértésért börtönbüntetés jár, a lakásába éjszaka, fegyver nélkül belépő ismeretlen gyerekeket önvédelemből büntetlenül megölheti a tulajdonos."

www.stop.hu/belfold/milyen-vilag-lesz-itt-abszurd-peldak-izombol/1011507/
*****

"Sejtettük, hogy valami még hiányzik, ami kiteljesíthetné a képet, és valóban: az új Btk. tervezete illeszkedik ebbe a káoszba."

Hát!Ja. :) Ha más nincs is - egyelőre .- Legalább totális káosz, az van.
S ezután esetleg jön a mantra) a M Helsinki Bizottság is szervezett támadást indított a kormány ellen???
:)

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) e.on (1) E.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) egyiptom (1) Egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) EU (3) eu (9) EU-csúcs (2) euró (1) euro (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) európai bizottság (1) Európai Bizottság (2) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) Izrael (1) izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) messziről nézve (1) Messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) mol (2) MOL (1) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) MVM (1) mvm (2) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) olaszország (1) Olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) usa (3) USA (1) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása