Az Alaptörvény köszöntése

2012.01.02. | Gáli Csaba - Sepsi Tibor - Tordai Csaba | 31 komment

 

2012. január 1-je nem határkő az ország életében. Hiába lép hatályba az új Alaptörvény, az csak tünete, legfeljebb betetőzése, de nem okozója az alkotmányos demokrácia válságának. A világért sem akarnánk mentegetni az 1990 és 2010 közötti időszakot (különösen nem a jogállami intézményrendszer 2006-os tehetetlenségét a közintézmények megvédésében és a rendőri jogsértések kivizsgálásában), ez a válság azonban 2010 májusától vált akuttá a független intézmények pártkatonákkal történő elfoglalásával, az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásával, a kormányzati hatalom minden önmérséklet nélküli, káoszba fulladó gyakorlásával. Ennek a folyamatnak egy állomása az Alaptörvény hatálybalépése, de nem kezdete és vélhetően nem is a vége.

 

Éppen ezért a válságból való kilábalásnak lehet ugyan előfeltétele az Alaptörvény megváltoztatása, de ez mindenképpen eszköz csupán, nem pedig maga a megoldás. Nem értünk egyet ezért azokkal, akik egy új alkotmányozási folyamattól várják az alkotmányos állami működésen esett sérelmek orvoslását. Részletesen bíráltuk száz pontban az elfogadása előtt az alkotmánytervezetet, a lesújtó szakmai véleményünk pedig azóta sem változott. Mégis azt gondoljuk, hogy a negyedik Magyar Köztársaságot nem egy új alkotmány hosszadalmas, a társadalmat elfárasztó, ráadásul világrengető változásokat nem eredményező elfogadása teremtheti meg, hanem az, ha a hatályba lépő alaptörvény érdemi korrekciója mellett a hatalomgyakorlás mikéntje változik meg. Nem is beszélve arról, hogy tartós közjogi konszolidációt nem hozhat az egyik vagy a másik politikai oldal által elfogadott alkotmány, az pedig a legjobb eszköze egy ország szétzilálásának, ha négy- vagy nyolcévente hajt végre átfogó közjogi változásokat.

 

Azt tartanánk jó megoldásnak ezért, ha három tárgykörben egy majdani parlament érdemben változtatná meg az Alaptörvényt, de ezekkel a korrekciókkal elfogadná azt az ország hosszú távra szóló alkotmányának. Erre a korrekcióra teszünk a blogjegyzés végén szövegszerű javaslatot.

 

Egyrészt sürgető feladat az ország kormányozhatóságának helyreállítása. Az Alaptörvény egy sor, a mindenkor a választók bizalmából kormányzó többségre tartozó ügyet minősít kétharmados tárgykörré, így például az adórendszer, a nyugdíjrendszer vagy a családtámogatási rendszer meghatározó jelentőségű kérdéseit, de ebbe a körbe sorolhatjuk a rendőrség belső szervezeti felépítését vagy a helyi önkormányzatok gazdálkodásának számviteli kérdéseit is. Ugyancsak a kormányozhatóságot gyengíti, hogy a végrehajtó hatalomhoz tartozó szervezetek széles köre került ki a kormánytöbbség rendelkezése alól, noha a hírközlési kérdésekért vagy a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásáért a mindenkori kormány viseli a politikai felelősséget. A Költségvetési Tanácsra nagy szükség van, de nem elfogadható, ha ez a szerv a kormány közpolitikai mozgásterét csökkentheti. Azt javasoljuk továbbá, hogy a világos felelősségi viszonyok megteremtése érdekében az ügyészség kerüljön a kormányzat irányítása alá, azzal, hogy a korrupciós ügyeket vizsgáló ügyészek függetlensége maradjon meg.

 

Másrészt helyre kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét. Az Alkotmánybíróságnak vissza kell kapnia hatáskörei teljességét, az adatvédelmi biztosnak (vagy hatóságnak) valódi függetlenséget kell kapnia, illetve a kisebbségi ombudsmannak és a jövő nemzedékek biztosának újra önálló szervnek kell lennie. Az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása érdekében a bírósági kinevezési hatásköröket az Országos Bírói Hivatal helyett bírói önigazgatási szervnek kell gyakorolnia. A helyi önkormányzatoknak a kormány felügyelete alól kiszabadulva újra érdemi autonómiát kell kapniuk, gazdálkodási kérdésekben is. Az alapvető jogok katalógusát a második generációs (gazdasági, szociális és kulturális) jogokat érintő részében érdemben bővíteni kell, mert az alaptörvény a ló túlsó oldalára esve minden alapjogi tartalomtól megfosztotta ezeket.  

 

Harmadrészt kezdeni kell valamit azokkal a szimbolikus kérdésekkel is, amelyek az alkotmányozó Fidesz-KDNP ellenzéke, így a társadalom egy jelentős része számára elfogadhatatlanok. Ennek során azonban (még ha alkotmányozó többséghez is jutna egyszer ez az ellenzék) nem szabad ismét elkövetni a Fidesz hibáját: szimbolikus kérdéseket csak konszenzussal lehet az alkotmány részévé tenni. Ilyen egyetértés vélhető hiányában nem javasoljuk az Alaptörvényt új preambulummal kiegészíteni, ehelyett a jelenlegi "Nemzeti Hitvallás" hatályon kívül helyezését tartalmazza a tervezet. Elfogadjuk a Magyarország elnevezést, de fontosnak tartjuk, hogy ezzel párhuzamosan a Magyar Köztársaság megjelölés is megjelenjen az alkotmányban. Ebbe a csomagba soroljuk továbbá a leginkább ordító kodifikációs hibák, például az elképesztő számozás kijavítását is. A szimbolikus kérdéseket érintő vagy kodifikációs jellegű módosítások nélkül is lehet persze élni. Ha választani kell a preambulum hatályon kívül helyezése és a bírósági kinevezések függetlenségének helyreállítása között, gondolkodás nélkül ez utóbbit választanánk. Sőt, ha meg kell majd állapodni a jelenlegi kormánypártokkal az Alaptörvény módosításáról, a szimbolikus kérdéseket áldoznánk be először. Írhat ugyanis bármit a preambulum, ha nincsen mögötte társadalmi meggyőződés, az halott betű csupán.

 

Tudjuk, hogy nehéz lelkesedni az Alaptörvény korlátozott korrekciójának ötletéért. Mi is el tudnánk képzelni olyan alkotmányszöveget, ami a szívünkhöz közelebb áll - publikáltunk is egyet. Mégis, azt gondoljuk, hogy az országnak az a legjobb, ha nem a közjogi keretekről folytat meddő vitát, hanem azokat (adott hatalmi helyzetben, az elérhető legjobb kompromisszumok mellett) gyorsan lezárva a jövő igazán fontos kérdéseivel tud foglalkozni.

 

A cél világos: olyan alkotmánya legyen az országnak, amivel mindegyik jelentősebb, nem szélsőséges politikai erő együtt tud élni. Ami lehetővé teszi, hogy a parlamenti többség kormányozzon, hogy az ellenzék bírálhasson, hogy a helyi ügyek az önkormányzatokban dőlhessenek el, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere működjön. Ahol a választási vereség nyomán a vesztes nem boszorkányüldözéssel néz szembe, ahol négyévente nem forgatják meg a világot. Ami egy normális ország.

 

 

A módosítás szövegszerű tervezete letölthető innen. (PDF)

 

A módosítás magyarázatokkal bővítve letölthető innen. (PDF)

 

Az alkotmánynak a javasolt módosításokkal egységes szerkezetű szövege letölthető innen. (PDF)

 

 

(Az írás eredetileg az igyirnankmi.blog.hu oldalon jelent meg.)

 

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr723514230

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 00:04:41

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: TÁMADÁS! 2012.01.02. 22:52:30

 Támadás a Nemzet ellen! Spekuláció a forint árfolyama ellen! A gonosz bankárvilág Magyarország megsemmisítésére készül! A regnáló Magyar Kormány tisztviselőitől gyakran hallani, hogy Hazánkat (v.ö. Nemzet, Hon, Magyarország) spekulációs táma...

Trackback: Új alapok 2012.01.02. 18:04:14

Ettől a perctől országunk, hazánk új alaptörvénnyel rendelkezik. Az alaptörvény megfogalmazásában Pozsgay Imre tevékenyen részt vett. Az alaptörvény összetartó erőként megnevezi a nemzetet és a hitet, de az állampolgárságot nem. Nem a Magyar Köztársasá...

Trackback: Terror a mélyből... 2012.01.02. 17:48:46

Hétfő estére tüntetést jelentettek be az Operaház elé civil szervezetek, s a rendezvényen részt vesznek Gyurcsány szocialistái, bárkik is legyenek azok. Miközben tehát az urak egymás ánuszát tartják tisztán a valós sajtó teljes kizárásával, a nemrég mé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schmitt már tud valamit?!...neki már derogál az EU zászló ....
Ezt a pártot én magam is támogatnám... ja ez csak egy blog, bocs. :(
" A cél világos: olyan alkotmánya legyen az országnak, amivel mindegyik jelentősebb, nem szélsőséges politikai erő együtt tud élni "

Már csak az a kérdés, hogy melyek lennének a nem szélsőséges politikai erők ...

" Az én fejemben mind az MSZP, mind a Jobbik szélsőséges párt, mert a törvényen kívül helyezik magukat.

Orbán Viktor Fidesz-politikus (Napló, 2010. április 3.)"

Orbán Viktor fejével elég nehéz együttélni.

Szerintem nem is lehet.
Ezért...

A Fidesz az egyetlen szélsőséges párt.

Az Alkotmány az, amivel minden nem szélsőséges politikai erő együtt tudott élni 21 évig.
Az írás (és a tervezet) kitűnő. A 6. paragrafus módosított szövegében "(...) adott felhatalmazást törvényben ki kell hirdetni(...)" sajnos van egy értelemzavaró vesszőhiány.

Helyesen: "Azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adott felhatalmazást, törvényben, az egyéb nemzetközi szerződéseket kormányrendeletben ki kell hirdetni."

Még helyesebben: "Azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adott felhatalmazást, törvényben kell kihirdetni. Az egyéb nemzetközi szerződéseket kormányrendeletben kell kihirdetni."
Szerintem vissza kéne nevezni magunkat Pannónia provinciának. Orbán Viktor gondoskodott arról, hogy az uralkodása után - vagy alatt - úgy is azzá váljunk. Bár egyébként a provinciai lét még mindig jobb, mint barbárnak lenni. A provinciákban a rómaiak legalább fejlesztették az infrastruktúrát: utakat, csatornákat, városokat építettek, és legalább jogállamiság volt. :)
Most akkor az alkotmányra tett esküket meg kell ismételni?
nem tudom, sirjak, vagy nevessek azon, mennyire kiabranditoan igenytelen a magyar atlagember demokraciafelfogasa. A sajto, meg csak a nep lelkenek tukre. Hoborogni olyanokon, hogy 20 millaert csinaltattak ebbe az alkotmanynak csufolt "hogyan jatszuk a haverok kezere a maradekot" tartalmu receptkonyvbe netto baromsag, legalabbis potcselekves, amikor szinte minden soraba bele lettek csempeszve az epulo egypartrendszer pillerei. Az meg kulon csemege, hogy az ellenzek tovabbra is egymast kostolgatja, kinosan ugyelve, hogy ne piszkoljak be magukat a masikkal, mikozben a teszetoszasagukon rohogo orban epp most keszul kitalicskazni a nehezebb napokra felretett kicsinyke megtakaritasunkat az MNB-bol.
Teheti, mert az egyeduli ellenzeki part, amivel nem lehet egyutmukodnie a demokraciafeltoknek - azaz a radikalis jobbik - a letrehozojanak (ontevekeny pocskorok ugye) talpat nyalja, hiszen egy kis medianyilvanossagert cserebe a zazrivecnyilasok latvanyosan masirozgatnak egy kicsit, es szivesoromest bekajabaljak elrettenteskepp a koztudatba, hogy ha ok jonnek, akkor aztan nem lesz itt zsido bankarkarvalytoke hizlalas, szarjuk le az alamcsodot, elzavarunk mindenkit a francba. A sok kis kozszolga, pedagogus, orvos, tuzolto es tsa. meg beszarva csapol orbaneknak, mert jobb ma egy kis megszoritas, mint holnap egy jobbikos kormany a maga kis lezsirozott totalis csodjevel, mert az tuti, hogy akkor honapokig felejtos a munkaberuk. Persze azt nem akarjak latni, hogy orbannal az ut pont ugyanoda vezet, csak amig a radikalisok most azonnal belebaszkuralnanak a lisztesedenybe, addig orban lassan, de modszeresen felszamolja a lisztet, oszt jonapot.
Az operaháznál tüntetők szervezői végén azt mondták: " A köztársaságért, az alkotmányért, a demokráciáért tüntettünk "
Miért ? Ezek már nincsenek ? Szeintem : Munkát, kenyeret mindenkinek , aktuálisabb lett volna, nem igaz ?
Koncepconális javaslatom volna a tervezethez. A korábbi Alkotmány azért nem "működött" rendesen jelen helyzetben, mert nem volt valódi függetlenség a hatalmi ágak között, nem volt fék-egyensúly rendszer. A hatalom gyakorlásának egyetlen terepe az OGY volt és idáig csak a 2/3-ados többség hiánya, illetőleg az önkontroll volt az, ami hatalmi ágak függetlenségének látszatát biztosította. Láthatjuk, ha nincs önkontroll, 2/3-dal bármit meg lehet tenni.

Az egyetlen megoldás az volna, ha a parlament mellett sokkal több, nép által választott állami pozíció volna, amelyre az OGY tevékenysége nem hatna ki. Ilyen lehetne a köztársasági elnöki pozíció, a bírósági szervezetrendszer vezetője. Ezt meg lehetne még fejelni azzal, hogy a bírósági szervezet vezetőjének tisztségére még politikus rokona sem pályázhatna, emellett passzív választójogi kritérium lehetne a jogi szakképzettség, stb. Valószínűleg volna még jó pár olyan pozíció, ahol a nép általi közvetlen választás indokolt, de legalábbis megfontolandó volna. Ez egy kommentnél részletesebb elemzést kíván.

A lényeg, hogy a hatalmi ágak valódi függetlensége, a fékek és egyensúlyok rendszere csak akkor valósítható meg, ha a rendszer egyik elemének sem lehet totális befolyása a többire.
"Másrészt helyre kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét."
Én úgy gondolom, hogy először a mutyizós, trükközős, lopós magyar mentalitást kellene megváltoztatni. Az Alkotmányból is pont annyit tartanánk be, amennyit most, azaz semmit. Kezdjük azzal, hogy mindenki a valós pénze után adózik és megáll a zebra előtt, ha gyalogos szeretne átkelni rajta. Mi (10telet a kivételnek) ilyenkor inkább gyorsítunk is. Szerintem megérdemeljük a mostani nepotista dilettáns bagázst, mert mi (10telet a kivételnek) is ilyenek vagyunk!
Könyörgöm, Bajnai és Oszkó urak, térjenek vissza a politikába, Önökön kívül híre-hamva sincs olyan embernek, aki mellé szívvel-lélekkel odaállnánk. Ami az országban folyik, attól hányingere van minden tisztességes embernek, legyen vége!
T. HundH!
Minden tiszteletem az Önöké!
Csak egyre kérem Önöket: próbálják a zászlóbontást úgy időzíteni, olyan személyekkel, hogy az istenadta VV-nézők ne szophassák be, amit önökről mond a királyi és a "széles" nyilvánosság, valamint legyen olyan médiahátterük, hogy az agyamenteket is letéríthessék a hitükről. Annyit gondolkoztam már ezen: a megfelelő pillanatban megjelenik a hűvös, tárgyilagos, széles konszenzust megjelenítő OP (RP,BL,stb) és a hátulról segítő BG, valamint a társ.-i hátteret megnyugtatóan és hihetően (hm. hitelesen) erősítő polgári jobbközép-liberális szakmai hangokat hallató ELIT, egyszerre, hangosan (sötét polgári estéken kiérlelt és elfogadható érveken alapuló) kinyilatkoztatott felfogása! De sokan, sokféleképpen és egyszerre! Ez csak a változtatáshoz kell, a megmaradáshoz az is kell, hogy kíméletlenül kilökjék maguk közül a korrupt, csaló elemeket. Na, innentől erősödik a Magyar Köztársaság!
Azért vegyenek maguk mellé marketing-kommunikátort! A mai fasisztoid bunkók meg had éljenek a Seychelles-szigeteken! Nekem megérné, csak ne itt legyenek és közük ehhez az országhoz többé ne is legyen. Minimum örökös számüzetés! Mindössze 1238 ember! A többi csak talpnyaló. De a nevek megvannak :-)))
Az ország ünnepli az új Alaptörvényt és az új Magyarországot, amelyet a magyar polgárok példa nélkül álló összefogása, rendkívüli ereje teremtett meg. A magyar összefogás egy ilyen gyönyörű pillanatában mi mást is várhatnánk a bomlasztáson, romboláson kívül máshoz nem értő magyarellenes, liberálbolsevik propagandistáktól, mint az Alaptörvény és a nemzeti összefogás ellen indított alattomos támadást.

És miközben a balliberális véleményvezérek itt az interneten igyekeznek mocskolni az Alaptörvényt, az általuk felheccelt gyurcsányista csőcselék az utcán zavarog.

Pontosan azért van szükség az új Alaptörvényre és az Alaptörvény alapján elfogadott sarkalatos törvényekre, hogy az effajta liberálbolsevik zavarkeltés és szabotázs ne tudja többé eltéríteni az ország szekerét a helyes útról. És ezt csak az Alaptörvénynek a január elsején hatályba lépett szövegváltozata biztosíthatja; a szélsőliberális, külföldi érdekeket szolgáló ügynökök által a fentiekben és különböző más fórumokon javasolt mindenfajta változtatás teljesen elfogadhatatlan.
@troll ellenpólus: hat igen. ez a gyurcsanyista csocselek meg kukakat se tud igazszivu hazafy modjara borogatni/gyujtogatni, kockakovekkel se veri szet masok parkolo autoit, tv szekhazakat se fosztogat/gyujtohgat... Van meg mit tanulnia a jobboldali kulturnagyonmagyaroktol...
de ne sirankozzon kedves troll ellenpolus, ami kesik, nem mulik. Bele fognak jonni, ha megerzik, hogy parszazezer ember mar ero...
@kela-bá: munkat? belenezett mar On az uj munka torvenykonyvebe? Mert az alapjan hazankban megszunt a munkavallalas, helyette lett a robot.
kenyeret? jah, persze, hogy egy kis alamizsnaert befogjuk a szank?
Nem kela-ba, nem munka es kenyer kell, hanem tisztesseges torvenyek es torvenyhozok, es kompetens gazdasagi vezetok kellenek. Annelkul marad a robot, es marad az alamizsna (meg egy darabig)
Vélményem szerinte kiokoskodta itt magát mindenki, irány aludni!
- hol áll az euró?
- mennyi a benzin?
- nő az államadósság
- hol a magánnyugdíj pénze?
- mennyit buktak a MOL-on?
- sikertelen államkötvény akciók
- minden emelkedik
- egykulcsos szja-val a többség rosszul jár

Ez a nagy sikeretek bóvli, szarházi Orbány kormány.

Takarodjatok még van egérút!
@troll ellenpólus: nem az ország ünnepli, a regnáló politikai elit saját magát fényezi.
nincs magyar összefogás, hanem oktrojált alaptörvény, ami - l.: fenti cikket - káros, és ezt csak egy agymosott troll ellenpólus (ha pénzért csinálod akkor bocs, valamiből élni kell) nem tudja, vagy nem akarja (nem szabad neki) felfogni.
ezek nem balliberális véleményvezérek, hanem vélemények, olyan vélemények, amit az alkotmányozás során helytelenül figyelmen kívül hagytak. egyébként senki nem balliberális attól, hogy a hülyeséget nem tudja elfogadni. a hülyeség világnézet semleges, ezért a hülyeség elítélése is az.
a gyurcsányista csöcselék nem zavarog, azok a 2006-os tv székház gyújtogatók voltak. egyébként ha a vezéred tarthatott politikai gyüliket, akkor más miért nem?
és végül keress elő egy napilapot mondjuk 1940-ből, 44-ből, 1950-51-ből, olvasd el a vezércikket. talán rájössz, hogy létezik egy speciális fajta (nem, nem általában a jobbosok), akik a politikai érától független seggnyalás bajnokai. és te is pont olyan dumát nyomtál, mint szálasi, hitler, rákosi, kádár, sztálin pártkatonái.
@troll ellenpólus: Maradj nyugodtan csak magyar, én pont annyira vagyok európai is, és úgy gondolom, ez a két dolog nemhogy nem zárja ki egymást, de összetartoznak. Ezért voltam ma az Operánál, és nekem ezért nem volt ott félnivalóm.
@troll ellenpólus:

Ez olyannyira igaz, hogy az Alaptövénybe foglaltatnám First Amendment-ként (vagy lehet hogy már fifty first-nél tartanak pár hét alatt?). Akárhogy is, törvényben lenne a helye. :-)))))))))))))
Ühüm.

Azt kéne még valamelyik paragrafusban elrejteni, hogy az alkotmány egyik célja a magyarokat megvédeni a politikusoktól.
Szerintem Troll Ellenpólus egy korban 50-es volt III/III-as. Ezt a Rákosi (vagy Ceauscescu vagy Kim-Jong Il) féle, ma furcsának ható propaganda nyelvezet ilyen profin nem hiszem, hogy egy fiatalabb személy ilyen jól tudná használni. Persze nem kizárt, de külön nyelvi elemzést érdemel (pl. nagyszerű jelzők gyakori használata stb.). Jó trollként sikerül is rengeteg választ kiprovokálnia.
@VUVUZELLANÉNI: Kedves VUVUZELLANÉNI ! Igaza lehet ! Persze jó törvények, jó vezetők kellenek!Ez mindig mindenkor rendben volt és van azok részéről akik hozzák. A vezetőket meg mi válasszuk a kinálatból.Én nem olvastam az új törvényeket, és elárulom a régiekben sem "merültem" el nagyon. (Minap hallotam, hogy 37 ezer oldal törvény van plusz a mellékletek...)Akkor hogy léteztem ? Tanultam, dolgoztam, családot alapitottam, felneveltük a gyermekeinket. (Ők is tanultak,dolgoznak, megállják a helyüket ebben a szerintem embertelen világban.)Tisztességesen dolgoztam, megvédtem magam, nem rúgtak ki sehonnan. Szóval munka,kötelesség és mindig minden helyzetben volt kenyér. A politika alkotta a törvényeket, én meg végeztem a dolgomat. Akkor sem háborogtam,kis nyugdijasként amikor a bajnai kormány visszavette a 13.havi nyugdijat.Munkával bepótoltam, most is hivnak több helyre, mert tudják, hogy számithatnak rám.És ha netán úgy döntene a kormány, hogy a gazdaság segitése miatt átmenetileg nem emelnék a nyugdijakat azért, hogy az aktiv korúaknak legyen munkájuk,NEM tiltakoznék ! És lám, hiába vannak netán jobb törvények(?) és jobb vezetők(?)az un. fejlett demokráciákban mégis rengeteg embernek nincs munkája.(EU10%?)
Válság van a világban, és ennek nem a kis hazánk az oka, hanem más.Ha érdekli : vntv.hu -n informálódhat.
Boldog Újévet és jó egészséget Önnek !
@kela-bá: kedves kela-ba!

latja, ez a baj. ha maganak azt mondja a kormany, hogy most kevesebb lesz a nyugdija tisztelt kela-ba, mert pont az on nyugdijanak egyik sarkaval koll megtamasztani az egymilliomodik uj munkahelyet, hogy aztan az a sok aktiv fiatal majd bosegesen megtermelhesse az on kesobbi nyugdijat, akkor maga szonelkul osszehuzza a nadragszijat, mert ez igy van jo.
Es milyen igaza van!
csak egy par aprocska pontatlansag van a tortenetben:
- ha rankkoszont az allamcsod, akkor a maga nyugdija nem kevesebb lesz, hanem nulla
- ha azt hiszi, ezek uj munkahelyek teremtesere koltik az on penzet, akkor teved: ippeg most talicskazzak ki a haveroknak a hatso ajton.
- ha azt hiszi, hogy majd mindig lesz alkalma munkaval potolni ami hianyzik, akkor teved: ha majd nem lesz nyugdija, se onnek, se meg sokszazezer honfitarsanak, munka egy szal se, mert fiatal, erejuk teljeben levoknek se akad, es a szolgaltatok arverezik a maradek vagyonat, akkor emlekezzen soraimra.

Jah, es ha azt gondolja, hogy majd a gyermekeivel tartatja el magat, akkor gondolkozzon el azon, hogy erdemes-e megallitani meg akkor a gordulo autot egy botot dobva a kerekek ala, amikor meg csak lassan gordul, vagy inkabb begessunk, begessunk, dolgozzunk tobbet es jobban, mikozben az a bizonyos auto mar 120-ra gyorsulva robog a szakadek fele....

Tudja, en ugy gondolom, nem lehet jo ugy sakkozni, hogy miutan on lepett, az ellenfele bejelenti, hogy a kiralynoje lougrasban is tud lepni, es siman leuti vele az on frissen odarakott bastyajat. Hiaba van maganak akarmekkora elonye, hiaba a sok ev munkajaval megteremtett bastya, futo, es a tobbi, ha a szabalyokat nem tartja be a masik fel, vagy ami megrosszabb, onkenyesen atirja, ahogy a szituacio epp megkoveteli, akkor maganak annyi, meg egy bambi. Ezert irtam, hogy a legfontosabb a jo torveny, es az olyan kormany, amely azt tiszteletben is tartja.
Most epp ennek az ellenkezojet tapasztaljuk.
@VUVUZELLANÉNI:
Köszönöm a reagálását, örülök, hogy értelmesen kommunikáltunk,azért ne legyen ennyire pesszimista. Én csak azt próbáltam jelezni, hogy én már annyi kormány és törvény "árnyékában" töltöttem el eddigi életem,és inkább jól éreztem magam, mint rosszul. Most kapitalizmus van ezt kell "szeretni"...
Én nem szidom, és főleg nem gyűlölöm egyik pártalakulatot, és azok főnökeit, miniszterelnökeit sem, mert azzal csak magamnak ártanék. ( Demokrácia van, majd jön a következő választás.)
Sokak szerint a fő bajok máshol erednek, annyi információ van :
vntv.hu/2013 májusára bedől az Euro ? Ebben a riportban hallható, hogy,mennyire várják kontinensünk csődjét...és még sok érdekes.
Boldog Úévet, és jó egészséget Önnek !
Hálás lennék a szerzőknek, ha feltennének egy rövidebb írást, amelyben pontokba szednék, milyen témáknak kell benne lenniük egy modern,demokratikus alkotmányban. A jelenlegi kormányzat levelező tagozatás ugyanis valóban megkérdeztek minket, de a kérdések túlnyomó többsége nem alkotmányba illő témáról szólt. Jól félrevezették a megkérdezetteket is, a külvilágot is. Meg is írtam a válaszomban, de szerintem sokan nem tudják, minek van helye egy alkotmányban, mi az alkotmány jelentősége jogi értelemben, és hogy mi az, amit törvényben vagy rendeletben kell szabályozni. Az embereknek jobban kell ismerniük ezeket a fogalmakat ahhoz, hogy érdemben tudjanak gondolkodni a témáról.
"Azt tartanánk jó megoldásnak ... az ország hosszú távra szóló alkotmányának."
Végre egy nyugodt hang, aki el tudja fogadni, hogy a másik is tehet hasznosat, nem kidobni mindent. Tetszik a kezdeményezés. Egy dologgal nem értek egyet. Bár nem tartozik az említett fontos dolgok közé, de az ország neve legyen csak egy. Nekem mindegy, hogy Magyarország, vagy Magyar Köztársaság, de ha kettő van, akkor nekem olyan kétszínű érzésem van... És az elnevezés csak egy dolog, attól mert Köztársaságnak hívod, lehet még eléggé diktatórikus, mint ahogy azt a mai ábra mutatja. Ezen kívül a szövegezéssel is lennének problémák, lásd módosított szöveg 3.§ L. cikk (1) bekezdés: csak Magyarország védi a családot, a Magyar Köztársaság nem?

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) e.on (1) E.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) egyiptom (1) Egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) EU (3) eu (9) EU-csúcs (2) euro (1) euró (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) Izrael (1) izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) Messziről nézve (1) messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) MOL (1) mol (2) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) MVM (1) mvm (2) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) olaszország (1) Olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) usa (3) USA (1) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása