2006 ősze és a politikai felelősség

2012.11.15. | tordaicsaba | 147 komment

 

A 2006 szeptemberében és októberében történtek az elmúlt hat év során a racionális politikai diskurzus keretein kívül ragadtak: a szemben álló politikai erők és hátországuk képviselői szinte vallásos hittel képviselték a hamis mítoszaikat. Míg az egyik oldal a demokratikusan megválasztott kormányzat elleni puccskísérletről, a törvényes rend – legfeljebb gyakorlatlansággal párosuló – fenntartásáról beszél, addig a másik oldal a békés tüntetőkkel szembeni, tudatosan és tervezetten brutális fellépésként láttatja az eseményeket. Ezen értékelések mögött mindkét oldalon egyaránt áll valóságmag, politikai számítás és irracionális félelmekre épülő világmagyarázat is. Egy biztos: a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legsúlyosabb traumáját élte át a politikai közösség hat évvel ezelőtt, amelynek kritikus és önkritikus elemeket egyaránt tartalmazó feldolgozása, vagy legalábbis annak megkezdése nélkül nem jutunk közelebb a minimális közös nevezők meghatározásában. Tudjuk, hogy az alábbi értékelés sokakat vitára ingerelhet, mégis, azt gondoljuk, hogy a hitviták folytatás helyett ebben a kérdésben is az értelmes beszédnek van helye. 

 

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után mai ismereteink szerint spontán tiltakozás kezdődött a Parlament előtt, amelyet a rendőrség – azt tévesen választási gyűlésnek minősítve – a nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel összhangban nem oszlatott fel. Másnap a tüntetők egy csoportja a Magyar Televízió elé vonult, ahol párezer tüntető előtt néhány száz randalírozó a megfelelő kiképzés és felszerelés nélkül odavezényelt rendőrökkel szemben erőszakot alkalmazva, gyújtogatva, rongálva elfoglalta a székház épületét. Az ezt követő napokban állandósult a Kossuth téri tüntetés, ezzel párhuzamosan pedig mindennapossá váltak a késő esti rendzavarások, a rendőrökkel szembeni erőszakos cselekmények Budapest belvárosában, amelyekkel szemben határozottan, esetenként az arányosság keretein túl lépett fel a rendőrség. Az akkor legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz és a szélsőjobboldalhoz húzó rendzavarók egyes vezetői között élő kapcsolat, kommunikáció jött létre. Az események azután október 23-án érték el csúcspontjukat, amikor az immár begyakorlott rendzavarók sikerrel húzták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre a tömegoszlatásba kezdett rendőröket. Ekkor az azonosító számot nem viselő rendőrök az összekeveredett tömeggel szemben – számos esetben nemcsak aránytalanul, de indokolatlanul is fellépve – szétválasztás nélkül alkalmaztak csapaterőt. A feszült hetek során jónéhány békés tüntető, számos rendzavaró, de még több rendőr szenvedett el esetenként súlyos testi sérüléseket.

 

A közrend megbomlásával fenyegető társadalmi feszültségek idején minden államban kulcsszerep hárul a rendőrségre: az állami erőszakmonopólium birtokában a testületnek kell fenntartania a rendet, szükség esetén kényszer, erőszak alkalmazásával is. Egy jogállamban a rendőri fellépésnek jogszerűnek kell lennie, az esetenként – óhatatlanul, minden tömegoszlatással összefüggésben – előforduló túlkapásokkal szemben pedig határozott felelősségre vonást kell alkalmazni. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor világossá kell tennie minden szereplőnek azt is: aki a rendőrre kezet emel, az az államot, ezzel pedig a politikai közösséget, a nemzetet támadja meg. A két állítás egy alkotmányos demokráciában kölcsönösen feltételezi egymást: ahogyan a rendzavarók semmilyen magatartása nem teszi elfogadhatóvá a rendőri brutalitást, ugyanúgy nem igazolható a rendőrökkel szembeni bármilyen erőszak sem.

 

Hogyan fordulhatott elő, hogy ezek az evidenciák nem érvényesültek hat évvel ezelőtt?

 

A tévészékház ostromának éjszakáján a rendőri vezetők nem tudták biztosítani, hogy néhányszáz randalírozó ne arathasson győzelmet a kivezényelt rendőrök felett, hogy ne tudják elfoglalni az elvileg kiemelkedően védendő épületet. A kormányzat az alapvető feladatukat ellátni képtelen, egymással rivalizáló rendőri vezetőket pedig nem leváltotta, hanem kifejezetten elismerésben részesítette. Az ellenzék eközben kimondatlanul is a tüntetők mellé állt, legitimnek beállítva a kormánnyal szemben bármilyen eszköz alkalmazását. Ebben a környezetben joggal érezhette azt egy-egy közrendvédelmi rendőr, hogy a kormány és az ellenzék egyaránt cserben hagyta, saját testi épségének védelmében csak a puszta erőszakra hagyatkozhat. Ezt az érzetet aztán tovább erősítette a rendőri vezetőknek az azonosító viselésének mellőzésére vonatkozó engedélye, valamint a számos rendőr által elszenvedett sérülés híre is. A legveszélyesebb gyúelegy állt össze ezzel, ami lelkileg megágyazott olyan rendőri jogsértések elkövetésének, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon.

 

A helyzet kialakulásában – és ezzel a jogsértések megtörténtének lehetővé tételében – kinek-kinek akkori lehetőségeihez mérten van meg a politikai felelőssége. Mivel a rendőrséget a kormányzat irányítja, a felelősség döntő részét, de nem az egészét az akkori kormánynak kell viselnie. A kormányzat részéről hiba, sőt, morális értelemben bűn volt az, hogy a törvények adta irányítási lehetőségeivel nem élt: amikor a televízió élőben adta az Astoria környéki tömegoszlatást, kellett volna lennie felelős politikai vezetőnek, aki azonnal leállítja a vétlen, békés tüntetőket is érintő erőszakot. Súlyosbítja a kormányzat felelősségét – és egyben a demokratikus elkötelezettség problémáját sokak szemében okkal vetheti fel –, hogy a jogsértések elismerése és reparációja elmaradt. Ezen pedig az sem enyhít lényegesen, hogy utólag a rendőrségi törvény módosításával (független panasztestület, a jogorvoslati rendszer és a tömegoszlatás újraszabályozása, az azonosító szám feltüntetésének erős előírása) a kormányzat hallgatólagosan a történtek sok konzekvenciáját levonta. Nem elhanyagolható ugyanakkor az ellenzék felelőssége sem, mivel a Gyurcsány-kormány bármi áron való eltávolításának célját kitűzve olyan politikai hátországot adott a rendbontóknak, amely nélkül az események aligha eszkalálódtak volna. A rendőrséggel szembeni általános bizalmatlanság keltése, ezzel pedig a közrendvédelem gyengítése a Fidesz részéről pedig még a 2010-es kormányváltást követően is folytatódott, amikor a semmisségi törvényben deklarálta az új kormánytöbbség, hogy a rendőr szinte fogalmilag hazudik.

 

Magyarországon 2006 őszén, mindenekelőtt október 23-án semmi nem úgy működött, ahogy azt egy jogállamtól elvárnánk. A politikai baloldal tagadta vagy jelentéktelenítette a jelentős számú és súlyos rendőri túlkapásokat, míg a politikai jobboldal szabadságharcosokká stilizálta a rendbontókat. A kormányzat nem vagy csak kis mértékben és elkésve vállalta a politikai felelősséget a rendőri vezetés hibáiért, a jogsértések reparációját pedig nem biztosította, eközben az ellenzék kiengedte a politikai karanténból a szélsőjobboldali rendbontókat, illetve hatalmi számításból hagyta, hogy a rendőrségbe vetett közbizalom súlyosan erodálódjon. Az egésznek pedig a magyar demokrácia látta kárát.

 

 (A képek innen és innen valók.)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr694906903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2006 ősze és a politikai felelősség 2012.11.15. 15:51:01

Magyarországon 2006 őszén, mindenekelőtt október 23-án semmi nem úgy működött, ahogy azt egy jogállamtól elvárnánk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na! Most! azért álljon már meg a gyalogmenet! Ha kérhetem.
Mit keres itt" ezzel a poszttal, vagyis a poszt tartalmával kapcsolatban a Bajnai Gordon neve?
Nem kellene ennyire sivalkodni, s mindent összemosni. Szerintem.
osztjónapot!

Ja. nem kérek reakciót, választ. Köszönöm.
@Disintegrator Rising: van még benn ilyenkor valaki a Fidesz-székházban, hogy leigazolja a mai munkádat?

@r.kiss: "A tüntetőket nem az ellenzék irányította, inkább a következmények nélküliség kilátástalansága."

1) egyelőre csak közvetetten, de bizonyítható, hogy a randalírozókat az ellenzék (Orbán) tüzelte.
2) nemzetbiztonsági probléma, hogy ha erről a kormány nem tudott.
3) ahogyan 2002-ben az Erzsébet hídi tüntetőket, úgy 2006-ban ezeket a felbérelt rendbontókat is simán el lehetett volna pucolni az utcáról.
4) az, hogy ez nem történt meg, illetve hogy a kormány gyakorlatilag engedélyt adott a rendőri brutalitásra igenis felveti a kormány felelősségét.
5) azért volt szükség a semmisségi törvényre, illetve azért van szükség az akkori rendőri vezetők elkaszálására, hogy a jelenlegi kormány egyértelművé tegye a rendőri fellépés jogtalanságát, és így jogilag és a közbeszédben is eltüntesse a saját felelősségét a történetből.

csak abban reménykedhetünk, hogy az elkövetkező évtizedekben előkerül olyan cáfolhatatlan dokumentum, amely igazolja, hogy Orbán Viktor személyesen adott megbízást a futballcsőcseléknek a rendbontásra.
az lesz az utolsó szög a koporsójába...
@Trompf: "Így az egyértelmű politikai szándék az volt, hogy a futbalhuligánoknak szabad utat adjanak, elriasztva a jobboldaltól a választókat."
"Az október 23-i események pedig már az önkormányzati választások után volt. Így fordulhatott elő, hogy itt már a politikai szándék a tüntetők megregulázása volt."
Nem látsz itt valami ellentmondást? Azon kívűl, hogy úgy baromság az egész, ahogy van
Tehát 23-án megbüntetik azokat, akik elriasztották korábban a jobboldali szavazókat?
Ennyire te se lehetsz hülye...
Az írás alapvetően objektív, ám talán nem ás kellően mélyre ahhoz, hogy igazán megmutassa, mi is volt 2006. ősze? (Lehet, hogy szándékosan nem akar a dolgok legmélyével foglalkozni, hiszen nyilvánvaló, hogy a poszt célja az, hogy valamiféle „konszenzust”, „társadalmi békét” igyekezzen összehozni a 6 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban – ezzel is megalapozva/megkönnyítve azt, hogy a mérsékelt jobboldaliak közeledhessenek Bajnaihoz – de ezt most ne nyissuk ki!)
Szóval: 2006. ősze. A poszt így fogalmaz: „Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után mai ismereteink szerint spontán tiltakozás kezdődött a Parlament előtt…”
Nos, kezdjük ezzel a „nyilvánosságra kerüléssel”, majd folytassuk a „spontaneitással”!
Az őszödi beszéd nem „került” nyilvánosságra, hanem egyesek (az MSZP Gyurcsánnyal szemben álló korifeusai) tudatosan juttatták el azt a Fideszhez, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy Gyurcsány pozícióit aláássák és ezzel önmagukat (a kiszivárogtatókat) megóvják Gyurcsány ellenük irányuló tervezett és valószínűsíthető lépéseitől. (Hogy ez a taktika egyébként ostoba volt, szintén világos lehet bárki előtt: hiszen a Fidesz 2002 óta legfeljebb kényszerből „alkudott meg” az MSZP-vel, ám nyilvánvaló célja a „teljhatalom” volt/lett 2002 után és még inkább a második, 2006-os vereségét követően. Így illúzió volt az MSZP „áruló korifeusai” részéről bármiféle kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésben gondolkodni egy Gyurcsány utáni Fidesz-érában.)
A rögzített, majd kiszivárogtatott őszödi anyagra mindkét oldalon felépítettek egy stratégiát: az MSZP-belül az pártbeli és politikai stílusbeli változások által veszélyeztetett érdekek és személyek védelmében, a Fideszben pedig azért, mert egyszeriben meglátták az akkor új és még népszerű kormány megingatásának és ellehetetlenítésének kiváló eszközét. Ráadásul azt is meglátta a Fidesz (éppen a kiszivárogtatás tényéből), hogy az MSZP-n belül is komoly „tényezők” készek kollaborálni velük ebben a megingatásban.
Tudható, hogy 2002 tavasza óta (amióta a Fidesz az országgyűlésben ellenzékbe szorult) a politizálás terepét tudatosan igyekezett onnan (a parlamentből) az utcára (és: a médiába) áttenni. Erre is kiváló lehetőséget teremtett a birtokába került őszödi beszéd, hiszen azt manipulálva – és azzal a ballib-ellenes tömegeket is manipulálva – képes lehet átvenni a(z utcai) politizálás tematizálását. Ezért pedig Orbánék semmit sem tartottak túlzottan drágának: készek voltak a szélsőjobbal is kooperálni. (Erről a poszt is ír, igen nyíltan: „Az akkor legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz és a szélsőjobboldalhoz húzó rendzavarók egyes vezetői között élő kapcsolat, kommunikáció jött létre.”)
…Amiről még nem ír a poszt, az a rendőrök felkészületlensége – amely nem csupán „harci taktikában”, felszerelésben, azonosító számok viselésében/nem viselésében mutatkozott meg, hanem még két, fontos dologban sem:
1. Magyar rendőr 1956. ősze óta nem találkozott tömeges utcai randalírozással, „szervezett lázadással”. Így erre „mentálisan” sem volt felkészülve – ugyanúgy, ahogy a magyar társadalom, vagy a politikusok sem (értve itt a kormányt).
2. Amikor a szélsőjobbosok „ráhúzták” a Fidesz-naggyűlésről éppen távozó tömegre a rendőröket, akkor egy érdekes lélektani hatás kezdett működni: az ellenség-barát felismerő ösztön. A Fidesz-gyűlésről távozók azt látták, hogy „rohamoznak a rendőrök” – így automatikusan, maguk sem tudva erről, elkezdtek „ellenségesen viselkedni”. (Hogy ez pontosan mi, arról most csupán annyit, hogy nem csupán „tettleges agresszióval” lehet a támadót további támadásra ösztökélni, hanem akár verbális, akár csupán a spontán mozdulatokban megmutatkozó „kihívással” is – sőt: még azzal is, ha a „préda”, a Fidesz-gyűlés tömege menekülni kezd, ui. ez „bekapcsolja” a kellően e téren ki nem képzett rendőrökben az „üldözés-szoftvert”… De innentől már tiszta humánetológia lenne a dolog és nem untatnám a Nagyérdeműt!) A rendőrök – a másik fél – pedig egy kvázi egységes masszát alkotó tömeget érzékeltek, amelynek „frontvonala”, a szélsőjobbosok, erősen és agresszíven ellenálltak a rendőröknek. Az adott pillanatban nem lehetett éles, egzakt határvonalat húzni az „agresszív” és a „békés” tömeg között, hiszen a rendőrökkel szemben egy ellenséges(sé váló), kavargó „massza” volt és a „kisrendőrnek” egy pillanat alatt kellett volna egy-egy „intézkedésnél” olyan döntéseket meghoznia, amelyek jogszerű, vagy jogszerűtlen voltát később hónapokig vizsgálták, vitatták ügyészek, bírók, tényfeltárók… Nem reális tehát az az elvárás, hogy Kovács 12 János rendőrőrmester – akit éppúgy frusztrált a „rendetlenség” és a „káosz”, mint bármely, ilyesmit életében sosem látott magyar állampolgárt, ne tévedjen és ne lépjen fel túlzott erővel… Nem volt rá felkészítve, mert a parancsnokai sem gondolták volna, hogy itt, Magyarországon lehetnek olyan zavargások, mint pl. Franciaországban… Ez, persze, szakmai hiányosság, de megvannak a komolyan veendő mentális és szocializációs alapjai!
2006. őszére lassan éppúgy felépül két hamis identitás, mint ahogy ez 1956-tal megtörtént. Mind a bal-, mind a jobboldal a maga céljainak megfelelően nevezi meg és tálalja az akkor történteket – és mindketten szubjektív módon. (Még több mint 2 évvel ezelőtt a saját blogunkon is foglalkoztunk 2006. őszével – talán érdemes azt is elolvasni, íme: progressziv.blog.hu/2010/09/24/oszod_ki_hazudott )
"mai ismereteink szerint spontán tiltakozás"

"Az akkor legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz és a szélsőjobboldalhoz húzó rendzavarók egyes vezetői között élő kapcsolat, kommunikáció jött létre."

"Az ellenzék eközben kimondatlanul is a tüntetők mellé állt, legitimnek beállítva a kormánnyal szemben bármilyen eszköz alkalmazását."

Ha bebizonyosodik, amit a témával foglalkozó egyes szerzők és a szemtanúk igazoltnak tekintenek, hogy a tiltakozás korántsem volt spontán, és a Fidesz és a rendzavarók közt "létrejött kommunikációt" nem telefonos ismerkedésre használták, az minden más részletet is átértékel.

Akkor a demokratikus rend megdöntésére szervezett fideszes puccskísérlet áll szemben felkészületlenséggel és túlkapásokkal. Aminek torz ábrázolása lenne ez a tárgyilagosságra törekvő összefoglaló.
Ha már megemlitették némelyek itt" a volt kormányfőt)

"A kezdet méltó az új politikai csillaghoz" - olvasható az "Orbán már vesztésre áll Bajnaival" című ismertetésben, amelynek szerzője, Lubos Palata, a lap közép-európai témákkal foglalkozó kommentátora úgy véli, hogy Bajnai visszatérésének dátuma - október 23-a, a forradalom napja - jól volt megválasztva"

Vagyis) " Bajnai az új politikai csillag "

hvg.hu/vilag/20121110_Cseh_lap_Bajnai_az_uj_politikai_csillag#rss

Bezony.
:)))
@pástétom: Áruld már el, miről mondjon le Bajnai, amikor sehol nincs pozicióban?
@Hertelendi: Szarul esik mi Hertelendi?

Pedig valójában itt roppantatok meg, Gyurcsány jó nagy hülye volt, a libsik pedig pláne, hogy ebben támogatták.

Az ország fele ettől a pillanattól kezdve nem csak nem hiszi, hogy demokraták vagytok, de konkrétan tudja is.
@pástétom: Ott a pont!
Bajnainak nyilván semmi köze sem volt a felháborodott emberek brutális megfélemlítésében. Aki ezzel vádolja, az egyszerűen hülye. Viszont ha valóban felháborodott a történteken, akkor utána hogy volt még képes 4 évet együtt dolgozni ezekkel az emberekkel? Ilyenkor sajnálkozni, az szvsz az emberek szembeköpése...
Bocsika! lefelejtettem)

Totális helyzet, zűrzavar volt akkor (is).
Szerintem.
:(
@Disintegrator Rising: Igen hülyegyerek, Bajnaitól várjuk a megváltást:)))
"...amikor az immár begyakorlott rendzavarók sikerrel húzták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre a tömegoszlatásba kezdett rendőröket."

Na itt kezdődik a mellébeszélés.
1. A rendzavarók célja nyilván ez volt, ám a rendzavarók és a rendőrök nem voltak összekötve. Aktív rendőri szándék (parancs) nélkül ez nem megy. Miért állt a rendőrség az Andrássy útnál több mint 1 órát? Miért pont ennyit állt? Miért nem fél órát vagy 2,5 órát? Mert akkora megszületett a döntés.
2. A rendőrségi rádióforgalomban benne volt, az Astoria helyszínparancsnoka (Juhák) kétszer is szólt: ne nyomják ide a rendzavarókat, mert baj lesz. Baj lett! Akkor most Juhák a rendőrség legokosabb embere avagy...ekkor már egész más volt a tét.

A döntés már akkor megvolt, amikor a rendőröket továbbindították az Andrássytól. Gergényi pofátlanságára (vipera kérdésre: maga látott ilyet?) és sértetlen távozására pedig semmiféle elfogadható magyarázat nincs. A 2/3-ad nem okt. 23-án jött létre, hanem utána a szégyenteljes hazudozásokkal.

Gyurcsány akkor ásta el magát örökre (még ha nem is akarja észrevenni), mártiriuszozó Kunczével együtt.
@Anti Anyag: Mi esik szarul? A hazugságaitok??? Dehogy! Már rég immunísak vagyunk, ha tudod mit jelent...
Ühüm, hát hogyne. A tüntetők, ráhúzták, hát ja. Éppen úgy, ahogy a füst tolja a gőzöst.

És persze, "néhány száz randalírozó a megfelelő kiképzés és felszerelés nélkül odavezényelt rendőrökkel szemben"... Szabad érdeklődnöm, hogy vajon mit csináltak ezen idő alatt a megfelelően kiképzett és felszerelt rendőrök a TV-székház mögött?

Hogy is volt?
"ebben a kérdésben is az értelmes beszédnek van helye"

Hát akkor értelmesen mondom: kenegettek, csúsztattok. Átlátszóan, szarul.

Meg hogy "2006 ősze és a politikai felelősség"?
Mivel is foglalkozott ekkor B. Gordon?
Csak nem Fletó kormánybiztosa volt? Aztán, alig fél évvel 2006 októbere után csak nem minisztere lett?

Hitelesek vagytok, nagyon.
Szeptember 17 - oktober 23-ig hosszu ido telt el. 5 qrva mondatot szantal erre az idokozre.

Leirsz egy olyan szoveget amiben nincs GyF megemlitve, aki ha masnap vagy egy het mulva lemond vagy akar oktober masodikan, az elvesztett onkormi utan, akkor nincs okt 23 stb.

Ezt a posztot 2007-ben kellett volna megjelentetni ... akkor is felesleges lett volna.
mondjuk, hogy a rendőrök szándékosan (felsőbb utasításra) nyomták a rendzavarókat az astoriára. de miért? mi volt a nagy ötlet? jól elvernek pár fideszest is? és? ez csak nekem nem tiszta?
"a Fidesz és a szélsőjobboldalhoz húzó rendzavarók egyes vezetői között élő kapcsolat, kommunikáció jött létre. "

na, ezt eddig nem nagyon hangsúlyozták

"Az események azután október 23-án érték el csúcspontjukat, amikor az immár begyakorlott rendzavarók sikerrel húzták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre a tömegoszlatásba kezdett rendőröket. "

ezt se. "Gyurcsány-kormány bármi áron való eltávolításának célját kitűzve olyan politikai hátországot adott a rendbontóknak, amely nélkül az események aligha eszkalálódtak volna."

ezt se, pedig ez az igazság

"A kormányzat részéről hiba, sőt, morális értelemben bűn volt az, hogy a törvények adta irányítási lehetőségeivel nem élt: amikor a televízió élőben adta az Astoria környéki tömegoszlatást, kellett volna lennie felelős politikai vezetőnek, aki azonnal leállítja a vétlen, békés tüntetőket is érintő erőszakot."

Ez viszont oltári nagy baromság. Vesd össze ezzel:

"A tévészékház ostromának éjszakáján a rendőri vezetők nem tudták biztosítani, hogy néhányszáz randalírozó ne arathasson győzelmet a kivezényelt rendőrök felett, hogy ne tudják elfoglalni az elvileg kiemelkedően védendő épületet."

Tehát a tévészékházat meg kellett volna védeni akkor is, ha ez szinte lehetetlen volt, de az Astoriát, meg a kiskörutat, azt simán hagyni kellett volna, hogy a már tankot is beindító csőcselék szétverje, ugye?! Az nem esik le a szerzőnek, hogy akkor ott polgárháború kezdődött, és fél Pestet szétverték volna?!
Még jó, hogy együtt dolgozott a Bajnai a szocialistákkal.

"”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa. Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag. A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét." "

Igen!És mégis. Valahogy, így adta át - egy éves kormányzása után - az országot)

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban. Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását. A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

Ez csak egy rövidke emlékeztető.
---------------

"Egy biztos: a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legsúlyosabb traumáját élte át a politikai közösség hat évvel ezelőtt,"
Sajnálatos, hogy egyáltalán volt ilyen.

Egyébként, a társadalom többségét - a folyamatos felemlegetések ellenére (őszi események) sokkal jobban érdekli, foglalkoztatja, s elszomorítja, az elszegényedés, a kilátástalanság, a fiatalokat (is) a jövőkép nélküli,- kiszámíthatatlan mindennapok.
Hogy csak ennyit említsek.
@vizipipa:

"Miért állt a rendőrség az Andrássy útnál több mint 1 órát?"

azért te félkegyelémű, hogy megvárják a Fidesz gyúlés végét. ugyanis TÉNY, hogy mire az Astoriához értek a rendőrök, addigra már régen vége volt a tüntetésnek. ott ártatlan ember NEM VOLT.
@willdataa:

"Révész Máriusz kihalt útszakaszon egyedül gyalogosan közeledett a rendőrökhöz képviselői igazolványát felmutatva,"

viszont törvényellenesen. ugyanis oszlatott tüntetés helysz0nén tilos ott lennie. akkor is, ha képviselő.
Bocsánat! a kétharmad azért (is) jöhetett létre, mert voltak olyanok", kiknek elég volt csak annyi, hogy lopott a másik.:(
Magyarul) a társadalom egy hatalmas csoportja, a napi politikai események mérlegeléséhez, vagy értelmezéséhez sem nőtt fel. Azt sem tudták/tudják, esetleg, hogy a politikát eszik e vagy isszák.
Persze, ennek lehet/lehetett sok-sok oka?
ott a pont.
:)
Mi látunk, Feleim?
Mire fel ez a hirtelen "múltértelmezés"?

Egyszerű. Deutungshoheit. "A gondolat megfogalmazása fölötti szuverén hatalom".

Bajnai ill. a mögötte állók egyszerre lépnek fel "véleményvezéri", "szakértői", és az "erkölcsi magaslat" szerepében. Lényeg: lefoglalni, újra- és átértelmezni maguknak -és nekünk- a 2006-os események fölötti értelmezési tartományt.
Ez idáig rendben is van, mindenki azt mond, amit akar. De.

1) ki tette bajnait _véleményvezérré_, a téma jogosult megmondójává?

2) milyen alapon fogadjuk el bajnai ill. csapata _szakértelmét_ az adott témában? Mi van, ha a Bajnai mögött álló rendőrök -pl. a "Szolidaritás" berkein belül-, pont az ellenérdekelt táborhoz (pl. személyi felelősök, 2006-os események rendőri érintettjei) tartoznak, tehát elfogult az ítéletük?

3)ki vagy mi tette Bajnait ill. csapatát morális lángoszloppá, erkölcsi hegyorommá, akik annyira feddhetetlen életűek, hogy megmondhatják a nagytutit?

A kérdéseket nyugodtan válaszolja meg mindenki magának.
köszönöm, csak ennyit akartam mondani.
- A szociális népszavazás estéjén is elindultak a hazafiak tüntetni, visszakereshető, csak Orbán csendben maradt, nem volt 3 napos ultimátum a kormánynak. A tüntetők abbahagyták.
- Miért pont Ferencváros stadiont kell építeni közpénzből?
@zero: Egyetlen név sem szerepel benne, Orbáné sem. Nem lehet, hogy ez inkább a szándék, minit a mosakodás miatt van? Miért kéne egy 2006-ban fejlesztési kormánybiztosnak (!!!) mosakodnia bármiért is? Valamiről lemaradtam, a rendőrség is alá tartozott?

Egyébként a rögzített Demeter Ervines telefonokra már senki sem emlékszik?
@piefke:
"Magyar rendőr 1956. ősze óta nem találkozott tömeges utcai randalírozással, „szervezett lázadással”. Így erre „mentálisan” sem volt felkészülve "
Ne marháskodj, felejtesz...
Szeptember 18-a, az első utcai randalírozás és október 23-a közt 35 nap telt el.
Komolyan mondod, hogy 35 nap alatt nem lehet mentálisan felkészíteni a rendőröket? Vicc... pláne annak tükrében, hogy a rohamrendőröket az egységbe való bevonulásuk után erre képezik ki... Ez a foglalkozásuk, jó ember!

@Hertelendi: Hogy miről mondjon le Bajnai?
Kézenfekvő... Arról, hogy ő valaha is miniszterelnöke legyen ennek az országnak.
"Magyarországon 2006 őszén, mindenekelőtt október 23-án semmi nem úgy működött, ahogy azt egy jogállamtól elvárnánk."

Kissé(inkább nem kissé) gagyi az eseményeket 2006 őszétől szakérteni. A probléma az volt, hogy akkor már nagyon régóta nem úgy működtek a dolgok, ahogyan egy jogállamtól elvárnánk, az ország évek óta folyamatosan süllyedt gazdaságilag és pénzügyileg, ennek ellenére semmit sem csináltak a szocialisták, hanem a szőnyeg alá söpörtek mindent, a választás meg egy vicc volt. Sőt nemhogy nem csináltak semmit, állítólag nem is tudtak semmiről a kormánypárti képviselők.
Na ez már tényleg nem az a szint, amit egy "jogállamtól" elvárnánk, ez szégyen. Az átlagember még hagyján, de hogy a kormánypárti képviselők se tudjanak semmiről... a szarnakfosnak legalja. Akkor hogy kormányoztak? Hülyén? Semmiről se tudva?
Meg is látszott...
@Önnek megyünk: "felháborodott emberek brutális megfélemlítése"

Úgy látszik nem vagyunk egy ideológiai platformon, a megközelítésünk más, de a következtetésünk ugyanaz. Én nem állítom, hogy Bajnainak (sem senki másnak) távoznia kellett volna 2006-ban, mert szerintem nem történtek olyan jogtiprások, a jogállamisággal szembemenő hatalmi cselekedetek, amelyek ezt indokolták volna. Viszont a most Gyurcsányt, ill. az akkori kormánykoalíciót ekézők, ugyanakkor Bajnaiban bízók népes táborának szívesen nekiszegezem ezt a lemondás ügyet. Hogyan maradhatott kormányzati ember Bajnai, ha a most idekommentelő hívei szerint ennyire bűn terheli volt főnöke lelkét? Ha én úgy gondolkodok akkor is a 2006. őszi eseményekről, mint most utólag, akkor anno a lemondásom benyújtása lett volna az egyetlen vállalható lépés.
a kommenteket olvasva nem tudom nem észrevenni, hogy mennyire polarizáltak az álláspontok. és ha ennyire polarizáltak az álláspontok az csak azt jelentheti, hogy AZ IGAZSÁG VALAHOL KÖZÉPEN KERESENDŐ!

itt mindkét oldal sakkozott, mindkét oldal kombinált, mindkét oldal tervezgetett, mindkét oldal bevetett nemtelen eszközöket és MINDKÉT OLDAL MANIPULÁLTA követői érzéseit, gondolatait.

és jó hírem van, pont úgy reagálunk, ahogy ők ezt tervezték! ezúton gratulálok mindenkinek!
Mi történt 2006-ban?

2012.11.15. Történt Magyarországon:

"A harmadik negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye 2011 azonos időszakához képest."

2012.11.14. Történt a Mátrixban:

"a magyar gazdasági modell működik, meghozta az elismerést"

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186291

Azt történt, hogy élőben megy az abszurd humor. Csak viccnek durva!
Isteni szerencse volt az, hogy ezekben a balhékban senki nem halt meg a két oldalon. Na akkor lett volna aztán kemény a dolog. Azért az tényleg megmagyarázhatatlan dolog volt, hogy mellékutcákban teljesen védtelen nem balhézó, falhoz lapuló a képbe be nem illő embereket összeverve az utcán hagynak. Egy fejre mért ütés, ha amúgy is beteg gyenge embert ér az akár halálos is lehet.Szóval ez tényleg nagy szerencse, hogy haláleset nem hergelte sem ezt sem azt az oldalt. Az ha nyílt összecsapásban valakit megvernek mint szódás a lovát, akár rendőrt, akár tüntetőt, az megint egy más dolog. Ott benne van.A blog fényképén szereplő 3 emberre sem igazán lehet ráfogni, hogy ők valami radikális dolgot csináltak volna a rendőrök felé.
Azt hiszem, ez a bejegyzés semmi másra nem alkalmas, csak egy kis gyurcsányozásra. És mivel a jelenlegi taktika egyszerű, Bajnait egybe kell mosni Gyurcsánnyal, ez nagyszerű alkalom rúgni egyet a regnálókra legveszélyesebb csoport legveszélyesebb emberébe, amelyet aztán a derék (könnyen kitalálható kötődésű) hozzászólók nagy tömegben meg is tesznek.

Mostanában olvasom/látom, hogy Spanyolországban és Olaszországban gumilövedékekkel, miegymással oszlattak, sok a sérült, mind a rendőrök, mind az oszlatottak között. Nem tanultak ezek?
Azért csak nem a rendőrök gyújtották fel a "fél" várost?! Hanem igenis szemét, embernek nem nevezhető bajkeverők. De persze hófehér hős, a jobboldal szemében mindegyik. Nem tudom, ha az Ő autóját gyújtják fel "hősiesen" mi lenne a véleménye mint jobboldali?
Nem kéne már ennyi idő után egy hiteles tanúnak - pl. egy rendőrparancsnoknak (és nem főparancsnoknak) megszólalnia? Esetleg többnek is?
@vbncmx: Orvbán mikor ismert el egyetlen hibát is ?? Nem követett el hibákat ?? Bizonyítékok vannak rá , hogy 2006 őszén kapcsolatot tartott a csőcselékkel és támogatta Őket! Ez volt az érdeke ! Az országé is ez volt ? Az elmúlt két és fél év ámokfutásáért vállalja majd a felelősséget ?
@csabakirályfi:
"- Miért pont Ferencváros stadiont kell építeni közpénzből?"

Mert a 2006 - os csőcselék a Fradi kemény mag volt ! nagy részük náci , a többi simán aberrált köztörvényes bűnöző ! Az Új színházat miért kapták ? Mert hozzásegítették a Fideszt a 2/3 - hoz !
Egy dolog ebből kimaradt, és ahogy nézem a kommentekből is. A rendőrség előre figyelmeztette a Fideszt, hogy nem tudja az adott helyszínt biztosítani. Akkor az állam, az önkormányzatok nem foglaltak le előre minden szóba jöhető, nagy tömegek rendes befogadására alkalmas nyílt teret (...), szóval lehetett volna válogatni a jobbnál jobb, biztosítható helyek közül. De nem, a Fidesz ragaszkodott az Astoriához.

Mindkét oldal sáros, elég kellemetlenül, és az áldozatot játszók(*) közül sokan észre sem veszik, hogy a mai napig csak kihasználják őket, az orruknál fogva vezetik őket.

(*) - félreértések elkerülése végett: voltak áldozatok, civilek, a Fidesz nagygyűlésén megjelentek (bár a pártnak nem volt fontos támogatóinak testi épsége...), de a legnagyobb áldozat a haza volt. Politikai "elitünk" számára mi csak sötét parasztok vagyunk a sakktáblán. :-(
A rendőrség valóban gyengén teljesített,a rendőri vezetők egy része nem tudta hova helyezkedjen,emiatt bénán viselkedtek.A rendőrségnek pillanatok alatt rendet kellett volna tenni az utcán,bármilyen eszközzel,nem engedve a gyújtogatást,rombolást.Mi az hogy a felbérelt csürhe nekimegy a rendőrnek?Múlt heti példa,mikor Bázelben jóval kevesebbért lőtték a magyar csürhét a svájci rendőrök.Persze erről itthon kormánykörökben nagy kuss van.Jóval több rendőr sérült meg Budapest utcáin,mint civil.A jobboldal akkor és most is megmásítva,kiforgatva tálalja az eseményeket.
Bajnainak meg mi köze az egészhez?Azért keverik most bele mindenbe,mert a fidesz fél tőle mint ördög a tömjén füsttől.
a 2004-es magyargyűlölő kampány után, 2006-ban megmutatta a ballib - az igazi és egyetlen demokrata csapat - hogy kik is ők valójában: erőszakos, bunkó, hazaáruló csőcselék.
soha nem voltam és nem is leszek egyetlen pártnak sem a tagja, magasról teszek az összesre, de erre a "demokrata" csapatra bajnaival az élen, soha nem fogok szavazni, sőt 2004 és 2006 után, tudom, hogy ők a mi ellenségeink.

2004-ben mondtam először, hogy ilyenekkel soha, de azután sem nagyon érdekelt a politika.
2006-ban egy dohány utcai bárban söröztem barátokkal, akik közül senki nem volt se a fidesz gyűlésen, se a deákon sehol. 5 óra körül azt gondoltuk, hogy el kellene húzni innen. nem lehetett csak a astoria felé menni, mert mindenhonnan visszafordítottak minket a rendőrök. volt egy kis téblábolás, hogy akkor merre? ittunk még egy sört az egyik kávézóban, gondoltuk, majd elvonul az egész. aztán lovasroham, akit értek ütöttek, vérző fejű nők, öregek özönlöttek be a helyre, megjöttek a rendőrök is, fent álltunk a galérián, onnan néztük, hogy verik be teljesen hétköznapi kinézetű emberek fejét... fú, sorolhatnám jó hosszan. láttam, amit láttam. fel is dolgoztam. nem felejtem el soha. azóta tudom, hogy ezek a "demokraták" simán kinyírnak, ha nem vagy olyan "demokrata".

aztán olvastam a neten a kárörvendő, gúnyolódó írásokat, hallottam a drága kuncze macit poénkodni. azóta tudom, hogy ezek a "demokraták" úgy gyűlölnek mindenkit, aki nem olyan "demokrata", mint ők, mint a nácik a zsidókat, vagy az ávósok a politikai foglyokat.

ennél a "demokrata" csapatnál nincs veszélyesebb és vérszomjasabb csoport ebben a társadalomban. régen azt hittem, hogy a neonácik, meg skinhead-ek ilyenek. de nem, az igazi mérgezett lelkű gyűlölködők a "demokraták", az álszent ballib.
az ártatlanul pislogó offshore lovagok, meg a hülye a gyűlöletre nevelt, arra lelki igénnyel rendelkező csürhéjük.

ne csak őrizd, gyűlöld is! - ez vezérli őket a mai napig. erről szól a fasisztázásuk, a hazugságkampány az ország ellen. a cigánygyilkosok megfigyelésének leállítása, stb.

mert nekik semmi sem drága, ők a magukat mások felé helyező, tévedhetetlenek csapata. mit nekik pár cigányember, mit nekik haza, meg ország becsülete...

azok roadshow-zák végig a világot, hogy most diktatúra van, meg fasizmus, akik sikongva tapsikoltak, amikor véresre verték az embereket budapest utcáin.
Tulajdonképpen miért is volt a fidesz nagygyűlés pont az Astóriánál? Egy arra tökéletesen alkalmatlan helyen, ahol addig soha sem volt? Néhány nappal azt követően, hogy Orbán Viktor lőporszagot érzett az utcán?

El lehet mondani a jól ismert hazugságokat ezerszer, csakhogy a tv élőben adta a Kossuth Lajos utcán történteket. A rendőrök nagyon hosszú ideig semmit sem csináltak, csak álltak a Ferencziek terénél, és a normális emberek csak hüledeztek, hogy meddig tűrik még a csürhe randalírozását a Kossuth Lajos utcában, a barikádok építését, a molotov-koktélok hajigálását, a kirakatokat zúzását, autók gyújtogatását. Aki el akart menni a nagygyűlés után (pl. Orbán Viktor a páncélozott kocsijában) az elmehetett. Aki viszont kereste a bajt, az megtalálhatta.

Hol van most ugyanez a randalírozó csürhe? Az orbáni gazdaság- és adópolitikának ők egészen biztosan a vesztesei. Most mégis meglepően nyugodtak. Vajon miért?
A történtek egy embernek nagy hasznot hoztak, egy másiknak meg nagy kárt okoztak. És ez előre tudható volt. Ki lehet találni, hogy kinek mit. Az meg végképp nem kérdés, hogy cui prodest.
Tárgyilagos poszt. Aki meg továbbra is azt a hazug mítoszt élteti, hogy a 2006-os eseményekhez semmi köze a fidesznek és a szélsőjobbnak, semmi felelőssége orbánnak és a köpönyegéből előbújt hungarista náci csőcseléknek, azzal meg kár vitatkozni, életben nem fog egy normális országot akaró erőre szavazni, sőt elismerni sem, tisztelni sem, dolgozni hagyni sem. A jelenlegi jobboldal nagy része inkább látja szívesen és kedélyesen lezülleni és tönkre menni az országot a hazug, antidemokratikus ideológia és a teljesen alkalmatlan, dilettáns gőg oltárán, csakhogy azt érezhesse, hatalmon van. Soha nem lesz a jelenlegi jobboldali tömeg jelentős részében annyi felelősség, hogy ennyi kudarc és hazugság után, mint ami csak ebben a bő két évben ömlött orbánék felől (hogy az elmútnyóc év rájuk eső részét ne is említsük), hátrébb lépjen, ahogy a baloldal hátra lépett 2010-ben, aminek köszönhetően egyáltalán kétharmaduk lehetett, amit pusztán arra használnak, hogy totálisan lezüllesszék és tönkre tegyék az országot minden gazdasági mutatót és demokratikus normát tekintve. Még egyszerűbben: amíg a baloldali tömegek ugyanúgy megelégelték a szociszadesz tolvajlást, ahogy az akkori jobboldali tábor, és megvonták támogatásukat az akkori kormányerőktől, most a jobboldal tapsolja és relativizálja a jelenlegi kormány még nagyobb, még szervezettebb, még mohóbb, még átlátszóbb országkifosztását. Ha csak ennyi volna a különbség a jelenlegi két szavazótábor között, normális, gondolkodó, jó érzésű ember akkor sem lehet az orbán rezsim táborában, ugyanúgy, ahogy gyurcsányéban sem lehetett. És ennek nem feltétlenül politikai oka van, sokkal inkább intellektuális, morális és igenis a hazaszeretethez van köze. Az pedig, hogy csak bajnai maradt az egyetlen esélye azoknak, akik élhető, esélyeket nyújtó, demokratikus országban akarnak élni, az bármennyire is kritizálható, de még mindig összehasonlíthatatlanul emberibb és reálisabb sansz ahhoz képest, mint orbánban egy percig is tovább bízni. Ha a jobboldal nagy része nem teszi meg ugyanazt az ország érdekében 2014-ben, amit a baloldal megtett 2010-ben, azaz hogy nem szavaz vagy átszavaz, akkor pontosan láthatjuk, mit jelent az, ha egy oldal ráront a nemzetére. És ez a jobboldal lesz. A lelkiismeretével pedig majd a szemétdomb tetején, éhesen és kifosztva számolhat el, ha addigra marad egy szikrányi is bennük. Mert ez most nem bajnairól szól, hanem orbán és bandája megfékezéséről. Hogy erre jelen pillanatban pont bajnainak lehet esélye és senki másnak, ez pedig ugyanúgy orbán bűne, mint a kettészakított ország.
@septem: Tisztességes ember ilyenkor nem az utcán hősködik,pár millió embernek miért nem volt véres a feje?De sokaknak a keze volt "véres,"ők most a hős hazafik.
@dr kíváncsivagyok: Orbánnak egyáltalán nincs ellenére köztörvényesekkel összefogni, csakhogy a célját elérje. Ezt soha nem fogják az itt kommentelők elismerni. Korábban írtam, hogy orbánnak is és Gyurcsánynak is van felelőssége a 2006 őszi események miatt. Csak hogy nem egyforma mértékben. A kis felcsúti el akarta takaríttatni Gyurcsányt, de úgy hogy ő végig a háttérben marad. Mindig is ilyen volt! Gyurcsány max. a gyengesége, a határozatlansága és a rossz döntései miatt lehet szidni.
A fentiek is csak azt bizonyítják, mennyire igaza van az alábbi két tudós úrnak:

A bennünket érő összes információt tudatalattink érzelemmé alakítja át, és ekként tárolja. - Gerd Gigerenzer

Az ember a gondolatai elé tesz egy láthatatlan szűrőt, amit agyunk a prekoncepció hálójából szőtt. Azt hisszük, hogy vélekedéseinket a világ dolgairól a puszta logika határozza meg, és nem az előítéleteink. Sajnos ebben tévedünk, gondolatainkat ugyanis a szándékainkhoz igazítjuk.

Boldogkői Zsolt (A szerző egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója.)
Sok mindent irhatnék, de nem... maradjunk annyiban, hogy

Ti itélkezhettek. Nem érdekel. De tőlem helyeslést ne várj. Azok után pedig amit a Fidesz jelenleg művel pláne ne.

A választói bizalmamat élvezitek, DE nem érdekel ez a történet.
Ennek a kormánynak mennie kell. És vele az összes alulképzett zombinak akit magukkal hoztak. Az érdekel, hogy a demokratikus intézmények működjenek, az állam húzzodjon vissza, legyen piac és verseny. az emberek szintjén is. Más nem érdekel.
És majd 10 év múlva esetleg összeborulok és megkérdezem a jobboldalit, hogy te akkor mit is akartál azzal, hogy 'magyar'?
@hümhüm: Ott voltam, így történt.
ami igaz, igaz. Nem az a kérdés, hogy ki felel pár száz naiv ember megveréséért, hanem hogy ki felel politikailag az őszödi beszéd be nem következett következményeiért. Orbánt csak akkor lehet eltávolítani a közéletből, ha Gyurcsány távozik.
@Schwerer Gustav: Bizony, bizony ! Okos gondolatok !!!
@EMU:

Emlékeim szerint a szociszadesz tolvajlás egy ember esetében hozott eddig elmarasztaló ítéletet. A Zuschlag per Gyurcsány miniszterelnöksége alatt zajlott. A jelenleg regnáló kormánynak minden eszköz rendelkezésére áll a további szociszadesz tolvajlások kiderítéséhez. Molnár Gyula felmentve, Hunvald felmentve, a Hagyó elleni vallomások egy részét visszavonták, Verók meghalt, a sukorói per is most folyik (Handó Tünde a pert Szolnokra helyeztette, a tárgyaló bírót augusztusban előléptették), a Gyurcsány elleni vád további képviseletét az ügyészség feladta, Császy és Tátrai ítéletére kíváncsi vagyok.

Lássuk a továbbiakat.
@kennyking:

Gondolom, mindketten ott voltatok, és mivel a belvárosban laktok, csak haza akartatok menni. Ahogy a többiek is.
@b p:

Hová távozzon még Gyurcsány?
@b p: "Orbánt csak akkor lehet eltávolítani a közéletből, ha Gyurcsány távozik."
Igen, elvileg egyetértek veled, mindkettőnek mennie kell, de félek, orbánt csak drasztikus eszközökkel lehet eltávolítani a közéletből. Gyurcsány már nem tényező. Ő már nem térhet vissza, hiába erőlködik. Mondhatni politikai hulla.
Na végre! Picike kutakodás után megtaláltam.
Emlékeztető) Képekkel. pardon) csőcselékkel.

"A szélsőségesek a tér kockaköveit felszedték, egyebek mellett ezekkel dobálták a rendőröket, akik hiába vetettek be könnygázt és vízágyút is, a tüntetők erősebbnek bizonyultak és bejutottak az épületbe, ahol kifosztották a büfét. A tévéostrom idején az MTV székházában tartózkodott Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Török Gábor politikai elemző is, akik a Rudi Zoltán tévéelnökkel sokáig egy sötét irodában húzódtak meg.

A tüntetők – akik között több harmad vonalbeli politikus is akadt – megrongálták a téren a szovjet emlékművet is, amelyet később rendbe tettek, ám máig rendőrkordon védi a támadásoktól.

A tönkretett tér képeivel több politikus is kampányolt: Rogán Antal, a Fidesz V. kerületi polgármester-jelöltje a közelgő önkormányzati választásra készülve követ rakott, virágokat ültetett a Szabadság téren, és itt vette fel egyik kampányfilmjét az újabb főpolgármesteri ciklusára készülő Demszky Gábor is."

Motorjukat bőgető és üvöltő tüntetők zavarták meg 2006. október 23-án este az Ötvenhatos emlékmű felavatását is."

Vagyis) ""Lángoktól ölelt" Budapest – a zavargások helyszínei 2006-ban "

hvg.hu/itthon/20110916_zavargasok_helyszinei_budapesten

Hát! Úgy nagyjából ilyen volt.
@septem: igen ez így van

de a jelenség a kommentekben is megfigyelhető
a magukat felsőbbrendű liberális értelmiségiek képzelők rettenetesen gyűlölik azokat, akik mást mernek gondolni a világról, mint ők

az indexes blogok kommentjeiben ezt kiválóan demonstrálják

méltó vezetőjük Dopeman, hisz ő 1 személyben képviseli azokat a kvalitásokat amivel ezek a "demokratikus" pártok és szavazóik rendelkeznek
@vakapad: Ne várd tőlem, hogy ugyanúgy relativizáljam az akkori visszaéléseket és nyilvánvaló szociszadesz lopásokat, ahogy azt teszi a fideszes sereg orbánékkal szemben. Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, hogy ezt a közhelyet citáljam.
'Társadalomtörténeti szempontból a tévéostrom jelentősége nulla'

A politikusoknak tudniuk kellett volna, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha megengedik az indulatok kiélését. Ha meg lehet ostromolni büntetlenül a Magyar Televíziót, akkor pár év múlva cigányt is lehet gyilkolni – mondja Gerő András történész, akit a tévészékház szétverésének öt éves évfordulóján kérdeztünk a következményekről és tanulságokról."

nol.hu/belfold/_tarsadalomtorteneti_szempontbol_a_teveostrom_jelentosege_nulla_

- Benne van a magyar társadalomban egy újabb tévéostrom lehetősége?

- Rengeteg indulat van a magyar társadalomban, de az apátia most erősebb. A mai magyar társadalomnak nincsenek reményei.
Ha valaha lesz valami hasonló, azt a szociális reménytelenség szülheti meg.
Milliók élnek beszorulva az otthonaikba, mert minden sok pénzbe kerül, az iskolákból kikerülő fiataloknak nincs állásuk, nincs a képzettségüknek megfelelő kifutási lehetőségük.
Egy olyan szociális válság felé menetel az ország, aminek később esetleg lehetnek indulati következményei."

****
S most a hatodik évforduló után ugyanazok a megválaszolatlan kérdések, mint ahogyan az a posztból is nagyon jól kiolvasható.
Szerintem.
érdekes blogbejegyzés.... én máshogy emlékszem...
Miért nem vállalja senki sem névvel ezt az írást?
Miért van tele csúsztatással?
Miért nincs benne, hogy szánják-bánják, hogy ilyen megtörténhetett, ehelyett a fideszre hárítják a felelősséget?
Köszi, de ti sem kelletek.
Ez egy is-is se-se fajta szerecsenmosdatás. Lófütty.
Drága Bajnai!

Lehet hogy egy kicsit többet megtudnánk ezeknek az érdekességeknek a hátteréről - mármint hogy először néhány randalírozó a rendőrség jelenlétében szétveri a tévészékházat, azután ráhúzza az azonosító nélküli rendőröket a békés tömegre - ha a dolgokat nem az összefüggéseiből kiragadva, hanem összefüggéseiben néznénk.
Például ha megkérdeznéd a titkosszolgálatoknál dolgozó haverjaidat, hogyan történnek olyan érdekességek, hogy a Nemzetbiztonság fuvarozza a gyilkosokat cigányokat ölni, de nem tudják megakadályozni a gyilkosságokat, a nyomokat pedig a TASZ jelentései szerint ügyetlen, tétova szakértők merő véletlenségből összekuszálják.
ciganyvadaszat-per.blog.hu/2012/08/20/egy_jelentes_jelentese
nol.hu/lap/mo/20120822-biztos__hogy_csak_negyen_voltak_
hvg.hu/itthon/20120821_Romagyilkossagok_a_titkosszolgalatok_hiba
ciganyvadaszat-per.blog.hu/2012/11/15/a_rendor_elveszitette_igazolvany_a_padsorok_kozott?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_11_15&utm_campaign=index
Lehet hogy az okok ugyanott keresendők.

Na köszi a mesedélutánt, szevasz.
@wmiki: A gyógyszert ne felejtsd el bevenni...sok ez neked Miki
"Egy órát állt a rendőrfal az Astoriától pár száz méterre és várt, hogy az esetleg ottmaradt valóban békés megemlékezők hazamenjenek. Akik később is ott maradtak, azok tudták mi következik és vállalták ennek következményeit is."

jerrymouse.blog.hu/2011/09/28/terror_vagy_puccs
@EMU:

Hát, ha a kívánalom az, hogy tisztességesnek kell látszani (by Kósáné Kovács Magda), akkor én írok egy cikket, hogy sajnos XY lopós, és XY ettől kezdve már nem látszik tisztességesnek.

Egyébként nem relativizálásról beszéltem, hanem tényekről. Eddig szoci politikust (Zuschlag) csak a Gyurcsány korszakban ítéltek el. Ha a tényekkel esetleg baj lenne, az már egy komolyabb dolog.
„A kormányzat részéről hiba, sőt, morális értelemben bűn volt az, hogy a törvények adta irányítási lehetőségeivel nem élt: amikor a televízió élőben adta az Astoria környéki tömegoszlatást, kellett volna lennie felelős politikai vezetőnek, aki azonnal leállítja a vétlen, békés tüntetőket is érintő erőszakot. Súlyosbítja a kormányzat felelősségét – és egyben a demokratikus elkötelezettség problémáját sokak szemében okkal vetheti fel –, hogy a jogsértések elismerése és reparációja elmaradt. Ezen pedig az sem enyhít lényegesen, hogy utólag a rendőrségi törvény módosításával (független panasztestület, a jogorvoslati rendszer és a tömegoszlatás újraszabályozása, az azonosító szám feltüntetésének erős előírása) a kormányzat hallgatólagosan a történtek sok konzekvenciáját levonta.”

1./ Ha jól tudom, az Astoria környéki tömegoszlatás a rendőrsorfal (tanúvallomások szerint) kb. két órás várakozása után indult meg. Aki akart, hazamehetett, és a többség haza is ment egy (ugyancsak tanúvallomások szerint) kb. 2 – 3000 katasztrófaturista kivételével, akik, észrevévén, hogy ott egy jó hecc folyik, a Deák tér felé indultak, balhézni, bulizni, fényképezni, egy kicsit feldobni a hangulatot. Sajnos, az Astoria környékén összegyűlt tömeg minden egyes tagja ekkor már jogilag egy nem engedélyezett csoportosulás része volt, amelyet a rendőrségnek törvényi kötelezettsége szerint minden rendelkezésére álló erővel fel kellett oszlatnia. Személyes kiválogatás nélkül. Magyarán, a tömeg egyetlen tagja SEM tekinthető „vétlen, békés tüntetőnek”, akik érdekében „felelős politikai vezetőnek” az erőszakot (amely sajnos a törvényileg előírt oszlatás része) le kellett volna állítani. A vétlen békés tömeg, mikor a rendőrség fölénybe került, igyekezett a mellékutcákba szétszóródni, szórakozóhelyekre bemenni, viszont a rendőrség oda is utánuk ment, és ahelyett, hogy ipi-apacs, te vagy a hunyó-t mondtak volna, bántották azokat, akik korábban meg őket. Hogy az is kapott a fejére, aki nem dobált korábban semmit, abban biztos vagyok, és ha az politikai hiba, hogy a kormány nem osztott ki a rendőrök között a kődobálókat biztonsággal felismerő készüléket, akkor igaz, a kormányzat politikai hibát követett el.

2./ Nem emlékszem olyasmire, hogy a jogsértések elismertetését a törvényileg igénybe vehető eljárások esetén bárki akadályozta volna. Úgy tudom, Morvaiékat se tiltották el a perek indításától. És amennyiben elmarasztaló ítélet született, akkor megállapítható, hogy történtek jogsértések (születtek ilyenek), és az sem volt akadályozva, hogy megítélés esetén kártérítés fizettessék (reparáció). Azt a Gyurcsány kormánynak valóban egy tagja sem mondta ki tételesen, hogy a rendőrök mind hazudnak, igazolandó, hogy még több jogsértés történt. Csak a jelenlegi.
@willdataa:
"1.) A nemzeti radikális tüntetőket nem a Fidesz engedte ki a karanténból, mert azok nem kérdezték meg a Fideszt hogy szabad-e kimenniük tüntetni hanem fogták magukat és kimentek tüntetni."

Mindenki tudja , hogy a Fidesz egyeztetett a csőcselékkel ( szándékosan nem "radikális tüntetőket" írtam , mert a csőcselék az csőcselék !) , persze a veszély miatt nem kompromittálódtak még csak közép-vezetők sem,...elintézték ezt "közkatonák" !!
Különben meg : ez a szösszenet nem nektek (Fideszgyík seggnyalók ) lett írva , hanem értelmes , a valós helyzetet nem ismerő polgároknak !
@menőmano:
"- Benne van a magyar társadalomban egy újabb tévéostrom lehetősége?"

Benne bizony ! csakhogy a mostani elégedetlenek nem szoktak napi rendszerességgel ( Mint a Fradi kemény magos csőcseléke ) törni , zúzni , gyújtogatni , kockakövet dobálni !
@wmiki:
" a magukat felsőbbrendű liberális értelmiségiek képzelők rettenetesen gyűlölik azokat, akik mást mernek gondolni a világról, mint ők "

A gyűlölet a Ti náci tulajdonságotok !
szerencsétlen magyarország milyen szánalmas ez az egész és mennyire sajnálom azokat a szerencsétlen fiatalokat akik itt maradnak abban a reményben, hogy valami is jobb lesz itt, pedig asszem nem lesz itt semmi , semmi sem fog vátozni
nem jó időben születtek nem jó helyre és esélyt sem kaphatnak itt ezektől a szemét politikusoktól arra, hogy normális és kiszámítható életet éljenek és mint látjátok ha rosszkor vannak rossz helyen ebben az országban következmények nélkül bármit lehet bárkivel csinálni --- menjetek innen jó messze ha tehetitek és van hozá erőtök és neveljétek fel valami normális helyen a gyermekeiteket

ha 6 év nem volt elég arra, hogy ezt az egészet lezárják akkor valaki itt még elhiszi, hogy megvan az akarat arra, hogy a szerepeknek megfelelően mindenki megkapja amit megérdemel??!!
Több ponton nagyon hazug a poszt. Egy példa:

"A tévészékház ostromának éjszakáján a rendőri vezetők nem tudták biztosítani, hogy néhányszáz randalírozó ne arathasson győzelmet a kivezényelt rendőrök felett, "

Teljesen világos volt, hogy nem nem tudták, hanem nem akarták biztosítani a TV-székházat. Olyan szépen tűrték a randalírozók balhéit, hogy egyértelműen kilógott a lóláb. Ki is derült, hogy nem messze onnét erős rendőri csapatok voltak, de nem vezényleték őket oda. Több órán keresztül csak néhány maszkos pofa rohangált a TV-székház közvetlen közelébe: ezeket simán le lehetett volna kapcsolni, de senki nem akarta.

Csak még egy fontos dolog: az, hogy a rendőrők nagy részén nem volt azonosító, egyértelműen azt jelzi, hogy a hatalom manipulációra, provokációra készült. Más értelmes magyarázat nincs.

Bölcsnek akar látszani a posztoló, ezért megpróbálja a fél közti középtávot bemérni, de ez nem biztos, hogy az igazsághoz is közel van.
@willdataa: Jól összefoglaltad. Érdekes adalék egyébként az "amerikás" magyar George Handlery cikke, amely érzékletesen írja le, mit láttak, hallottak, éreztek az ellenzéki megemlékezés résztvevői a rendőrattak előtt és alatt: www.brusselsjournal.com/node/1623
Alamuszi, pislogós poszt --- amilyen a megrendelője.
Se hús, se hal, kecske&káposzta és tudatos csúsztatások tömkelege.
De csak hajrá, itt nyüzsög az összes "értelmesnek" egy arányaiban is igen reprezentatív hányada, aki ezt a maszlagot beveszi.
EGYÜTT mentek 2014-ben melegebb éghajlatra...
nettó hazugságokra és ferdítésekre épító szerecsenmosdató poszt a megbékélés és párbeszéd jegyében aminek csápolnak azok akik gyurcsánynak is csápoltak 2006-ban és keveselték az akkori verést és szarnak a tényekre de magasról.

Hát ennyi változott itt Bajnai színrelépésével.
A Haza és Haladás eddigi ígéretes munkája után némi csalódás ez a cikk. Helyes a törekvés, hogy a progresszív oldal elismerje a balközép kormány felelősségét, de a pártpolitikánál itt többről van szó.

Különleges hatalommal különleges felelősség jár. Ha egyes rendőrök (vagy ügyészek, bírók) rosszhiszeműen, szándékosan jogsértő módon járnak el a polgárokkal szemben, ha visszaélnek a társadalom által rájuk ruházott közhivatallal, akkor szerintem nincs helye megértésnek, mérlegelésnek: úgy gondolom, hogy az érintetteknek örökre távozniuk kell a közügyektől.

Nem kis részben éppen azért fontos ez, hogy a törvényes rend és az igazságosság mellett elkötelezett többség tekintélyét, megbecsülését megóvjuk. Ez csak akkor lehetséges, ha hazánk minden lakosa és vendége bizalommal fordulhat a hatóságokhoz: ha igazságtalanság csak elvétve fordul elő, és mikor mégis, van hatékony jogorvoslat.

Mindenki közül nekünk, liberálisoknak kellene a legjobban érteni ezt. A jobboldali tüntetőket is ugyanúgy megilletik alkotmányos jogaink, mint mindenki mást. Addig nem lesz becsülete hazánkban a liberális eszméknek, amíg jóvá nem tesszük a 2006-os erkölcsi mulasztást.
@Virág et.:
"Miért kéne egy 2006-ban fejlesztési kormánybiztosnak (!!!) mosakodnia bármiért is?"
Csupán azért, mert már négyévesen úttörő volt, és az önkéntes rendőri életpályamodell volt az általa elképzelt ideális életforma.
Most komolyan: Bajnai megjelent és minden fideszes libabőrös lett ijedtében. Megindult a lejáratási hadjárat. Amúgy is permanens harcban állunk. Belefér.
Szegény tüntetők, mindjárt sírva fakadok értük. Persze nekik vannak jogaik, csak az utcakövekkel megdobált rendőröknek nem.
„Hyppolit a lakáj” megkérdezi Kabost:

Hideg, vagy meleg fürdőt tetszik parancsolni?

Kabos válasza: „Hát ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit”:

2006 ősze és a politikai felelősség
2012.11.15. | Haza és haladás |
Cikke is

szétmossa a felelősség kérdését, mintha nem létezett volna felelős kormány

és az ellenzék ugyanolyan súllyal cselekedhetett volna, mint az állítólag „Felelős Kormány”:

1. „Másnap a tüntetők egy csoportja a Magyar Televízió elé vonult, ahol párezer tüntető előtt néhány száz randalírozó a megfelelő kiképzés és felszerelés nélkül odavezényelt rendőrökkel szemben erőszakot alkalmazva, gyújtogatva, rongálva elfoglalta a székház épületét.”

Az öszödi hazugságbeszéd fűtötte például az MTV székház ostromát.

Rejtély, hogy a vezetés miért hagyta, hogy ott egy kis rendőri egység órákon át küszködjön egészen addig, míg elfoglalják a huligánok a székházat,

miközben a közelben ehhez képest hatalmas rendőri erők állomásoztak és mégsem kaptak bevetési parancsot.

Kik irányították akkor az erőszakszervezeteket, és kiknek állhatott érdekében ez az irracionális passzivitás?

2. „Az események azután október 23-án érték el csúcspontjukat, amikor az immár begyakorlott rendzavarók sikerrel húzták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre a tömegoszlatásba kezdett rendőröket. Ekkor az azonosító számot nem viselő rendőrök az összekeveredett tömeggel szemben – számos esetben nemcsak aránytalanul, de indokolatlanul is fellépve – szétválasztás nélkül alkalmaztak csapaterőt.”

A cikk szerint: „rendzavarók sikerrel húzták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre a tömegoszlatásba kezdett rendőröket.”

Valójában a rendőrök nyomták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre rendzavarókat sikerrel.

Woody Allen egy filmjében egy nyápic értelmiségit játszik, akit egy nem nyápic és nem értelmiségi alak jól orrba vert.

Woody Allen imponálni akarván hölgyismerősének a történetet így meséli el:

„Orrommal jól öklönvágtam!”

3. „a rendzavarók semmilyen magatartása nem teszi elfogadhatóvá a rendőri brutalitást, ugyanúgy nem igazolható a rendőrökkel szembeni bármilyen erőszak sem.

Hogyan fordulhatott elő, hogy ezek az evidenciák nem érvényesültek hat évvel ezelőtt?”

Úgy, hogy fejétől bűzlik a hal!

Rendőri vezetők engedélyezték, sőt talán írták elő az azonosíthatatlanságot biztosító megjelenést,

a megengedhetetlen eszközök használatát,

sőt engedélyezték nem rendőri, magán biztonsági szolgálatok törvénytelen fellépését is!

4. „Mivel a rendőrséget a kormányzat irányítja, a felelősség döntő részét, de nem az egészét az akkori kormánynak kell viselnie.”

Miért nem a felelősség egészét viseli a kormány, ha a rendőrséget ő irányítja.

5. „A politikai baloldal tagadta vagy jelentéktelenítette a jelentős számú és súlyos rendőri túlkapásokat,”

Sőt az igazságszolgáltatás is csődöt mondott a jelentős számú és súlyos rendőri túlkapásokkal szemben.

A maffia hallgatás törvénye a rendőrségnél is tökéletesen működött.

Személy szerint senkit sem tudtak felelősségre vonni a jelentős számú és súlyos rendőri túlkapások elkövetői közül.

Noha rengeteg rendőri szemtanúja volt a „sajnálatos eseményeknek” mindannyian hallgattak, mint a csuka.
@wowerman: Ennyit sikerült "megértened" az egészből?
Ha valaki nagyeszűen nekiáll kommentelni,egy eleve zűrös dologban, amiről gőze sincs az legaláb - bizonyos "T"-ről van szó - annyit tudjon,hogy Gergényi Budapest volt rendőrfőkapitánya nekm Imre,hanem köztudottan Péter. Ennyit ér ezeknek a nagyeszüeknek a szövege.
Azon kivül, az említett Völgyesi,egy ultrajobbos, elfogult, igen megrokkan szellemi képességű alak,akinek egy szava sem állja meg a helyét.Aki valamit akar a szept.17-okt 23-világcsufja erőszakos pucsskisérélet idejéről tudni,az olvassa el,a napokban megjelenő,közel sem tókéletes,de legalább a tényekhez ragaszkodó Debreczeni József könyvet, 2006 ősz a címe.Én végig a helyszíneken volotam,nekem jöhetnek a sükettel.A legsötétebb nagyvárosi söprendék,hátulról - bár ezt nehéz bizonyítani,de több,mint valószínű -Fidesz-irányított randalírozásához hasonlót még nem láttam. A gyilkos brutalitás, a mentőautók és tűzoltók megtámadása, a teli pofával üvöltő zsidózás "komonistázás" akasszuk fel, Dunába velük - mindent elmondott. Utána pedig egy hétig Orbánnal az élen az egész Fidesz-vezérkar, a dögöljönek meg, akasszuk fel, zsidózstól dübörgő Kossuth téren prédikált ennek az aljas söpredéknek.Kell ennél több? Hogy az államhatalom szégyenletesen gyenge volt,az biztos. A rendőri túlkapásokat mindenki elítéli,de micsoda "rendőrterror" volt ott, ahol 248 rendőr kerül korházban,sokan 8 napon túl gyógyuló sérülésekkel? A világon hol van még ilyen? Látta valaki,hogy a német,francia,vagy akár az olasz,sőt a brit renőrség hogyan bánik el az efféle söpredékkel? Csak t4essék néha tévét nézni.Különben - én nem vagyok emberiségfelelős, aki akar hülye lenni,az legyen. Az,hogy a Fidesz formálisan,és általában elítélte az erőszakot,nem más ,mint sunyi képmutatás.
www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/itt_vannak_a_legujabb_megszoritasok.175830.html?ut

Itt vannak a legújabb megszorítások!"

Őszi események" ide, vagy oda, ha a Gyurcsány kormány idején történtek volna ezek" a folyamatok, a betonpolitika", a folyamatos megszorítások, s persze a fránya gazdaság mégsem akar működni)vagyis, ha a GyF. kormányozna) már lángokban állna ismét, fél Budapest.
Szerintem.
"Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után mai ismereteink szerint spontán tiltakozás kezdődött a Parlament előtt,.." kezdődik a bejegyzés. "mai ismereteink szerint" - feltünt nekem ez a megfogalmazás - mert ez valami - talán hamarosan bekövetkező nóvumra utal. Egyetértek ezzel a fenntartással. Pl. feltárható az igazság:
"Az őszödi kazetta, a TV-ostrom és napjaink igaz története

Az írásban közölt állításokra a ténybeli következtetés módszerével jutottam, a megtörtént eseményekből lehet következtetni összefüggő, irányított folyamtokra.

Következzék hát:

1. Az első állítás, hogy Orbán Viktor 2006. július 10-e és július 22-e közötti időben megismeri Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét, eljut hozzá a hangfelvétel. Ez egyébként nem új állítás, erre a következtetésre jutott az események sodrában már Debreczeni József is.

2. Az, hogy Orbán Viktor „idő előtt” –tehát a 2006. szeptember 17-i közzététele előtt ismeri a hangfelvételt, az általa is jegyzett, 2006. július 22-i keltű Jó reggelt Magyarország! kiáltvány szövegszerű elemzésével bizonyítható. Az egész kiáltvány nem más, mint egy reflexió az őszödi beszédre. A hangfelvétel hordozta azt a bennfentes információt, amelyre válaszul a kiáltvány megszületett. További bizonyíték, hogy Orbán Viktor akkori beszédeiben, írásaiban látnoki módon egészen pontosan megjósolta azokat a tüntetéseket, a „békétlenséget”, ami be is következett. Egy apró – közvetett képi bizonyíték is van: a Magyar Nemzet 2006. augusztus 11-i pénteki számában jelenik meg egy írás, Az őszi politikai szezon elé - Kérdés, hogy az ellenzék tud-e majd áttörést, győzelmet aratni?, amelyet elég beszédesen egy magnókazettát ábrázoló rajz illusztrál.

3.. A kérdés ezek után az, hogy mit tesz a Fidesz az öszödi beszéd hangfelvételével? Dönthettek volna az azonnali nyilvánosságra hozatalról is – de nem, ők ennek az ellenkezőjéről, a felhasználásáról döntöttek: stratégiát építettek rá, kidolgozták titkos politikai forgatókönyvüket. Az eseménytörténet ezt igazolja. És innen indulnak a 2010-es rengéshullámok, amelyek elvezettek a 2/3-os választási győzelemhez, következményeihez, és új Alkotmányhoz.

4. Az események 2006 július 22-től annyira ütemre történnek, hogy csak a vak nem látja ebből a koreográfiát. A kormánybuktatás 2006 nyarán kidolgozott és az öszödi beszéd nyilvánosságra hozatalára alapozott fideszes stratégiája - az eseménytörténetből rekonstruálhatóan - három fő részből, felvonásból áll:
I. Felvonás: Augusztus – a mozgósítás ideje.
II. Felvonás: Szeptember – a robbantás ideje.
III. Felvonás: Október – az eltakarítás ideje.
Szeptember elejétől a következő, magasabb szintre emelő főbb történésekre építve ütemezhetők is az események:
Első ütem: szeptember 3-a vasárnap: Fidesz kampány-nyitó.
Második ütem: szeptember 9-e szombat: Vízválasztó című Orbán-írás 3. része a Magyar Nemzetben. Ez egy szabályos kiátkozó írás Gyurcsány Ferenc és a kormány ellen.
Harmadik ütem: szeptember 17-e vasárnap: az öszödi beszéd nyilvánosságra „kerülésének” napja.
Negyedik ütem: szeptember 23-a szombat: terv szerint Fidesz nagygyűlés a hazugság ellen.
Ötödik ütem: október 1-e vasárnap: önkormányzati választások napja.
Hatodik ütem: október 3-a kedd: 72 órás ultimátum a kormánynak a lemondásra.

Szeptember hónap első felében az eseménytörténetben az figyelhető meg, hogy 17-éig egyre „fokozódik” a helyzet, egyre magasabb szintet ér el a feszültség. Gyurcsány Ferenc kampány-rendezvényeit folyamatos rendzavarások kísérik. A feszültségnövelő Orbán-beszédek és nyilatkozatok is a 17-e előtti héten hangzanak el: …Minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen”, Ha nem látja be a kormány, hogy meg kell hátrálnia, majd belátja a lába” „A népnek joga van az ellenállásra”. Szeptember 16-án – egy nappal a hivatalosan nem ismert nagy esemény előtt, a Magyar Nemzet valóságos tematikus hazugság-számmal jelentkezik, ez mellett és két írás is foglalkozik az FTC-vel, az egyik összeköti a Fradi ügyeit az ország ügyeivel, és a másik felkarol egy szurkolói kezdeményezést. Az is megfigyelhető, hogy az ütemváltások egyhetes ütemezéssel – hétvégén történnek. Mintha a politikai és a társadalmi feszültség csúcspontja szeptember 17. napjára lenne hangolva.

Ilyen előzmények után érkezik el szeptember 17-e a harmadik ütem: az őszödi beszéd nyilvánosságra „kerülésének” napja. Ez az ütem már a Második felvonáshoz tartozik, hiszen itt minőségi váltás van az eseményekben: ez a robbantás ideje. A nyár közepi politikai stratégia – amelyet visszafejtünk – úgy szólt, hogy szeptember közepén, az önkormányzati választási kampány középidőszakához igazítva - a nyílt politikai válság kirobbantása fog megtörténni, az öszödi beszéd nyilvánosságra hozatalával. Addigra a szervezett politikai hazugság vádjára előzetesen felkészített, kíváncsivá tett és mozgósított tömegek izgatottan, a befogadásra teljesen készen – az „ugye ezt már én is megmondtam” érzésével - fogják várni a „leleplező erőt”. És a vád mindenki számára napnál világosabban bebizonyíttatik: a vádlott egyenes adásban kiáll a színpadra, és a váddal egyező, azt még túl is licitáló teljes körű beismerő vallomást tesz. A vallomásáról készült hangfelvételt az izgatottan várakozó milliók számára azonnal sugározzák a televíziók, rádiók, közlik az újságok és az internet. Ez a központi eleme a stratégiának, ennek kell kiváltania azt az elsöprő erejű társadalmi felháborodást, a politikai válságot, amely elvezet a kormány bukásához. Orbán az egész addigi kampányában erről beszél, az emberek érthető elemi felháborodását vetíti előre. Az „öszödi beszéd” nyilvánosságra hozatalára rászervezett, de spontánnak beállított tüntetésekkel elmélyítik és fenntartják a politikai válságot.

Ezt követi a negyedik ütem: szeptember 23-a – szombat: Tüntetés a Hősök terén a nyílt és szervezett hazugság kampány ellen - a Jó reggelt Magyarország! kiáltványban 2006. július 22-én eltervezve. Terv szerint egy héttel vagyunk az öszödi beszéd nyilvánosságra „kerülése” után, és egy héttel az önkormányzati választások előtt - világos már, hogy miért Jó reggelt Magyarország! a kiáltvány neve, és miért szeptember 23-a volt a meghirdetett időpontja? Ez csak a forgatókönyvben volt így megtervezve – a szeptember 18-19-i MTV székház-ostrom miatt aztán elhalasztották. És világos már, hol volt az öszödi kazetta 2006 július 22-én? Ötödik ütem: október 1-e vasárnap – a helyi önkormányzati választással nyílik meg a Harmadik felvonás – a népakaratra hivatkozás joga, amely után a kifejezett népakaratra hivatkozva Orbán Viktor 72 órás ultimátumot is intéz az MSZP-hez, 72 órán belül, csütörtökön 13 óráig tegye meg az első lépést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztésére, ellenkező esetben az ellenzéki párt péntek délutánra a budapesti Kossuth térre hívja az állampolgárokat.

5. De hát mi a jelentősége ennek? Mi a probléma azzal, ha éppen az lenne megállapítható, hogy Orbán Viktor 2006 július 22-én – közel két hónappal a nyilvánosságra kerülése előtt - ismeri az öszödi beszéd tartalmát? Ha úgyis volt, joga volt politikai stratégiát építeni rá, és egyetlen politikai vetélytársa sem cselekedett volna másként. Miért várjuk el éppen tőle a politikai naivitást, hiszen a demokratikus politizálásnak része a politikai harc is. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű.

A problémák a következők:

a) A Fidesz részéről azzal kezdődnek a problémák, hogy az öszödi beszéd szeptember 17-e előtti megismerését később is eltagadták. (lásd: Orbán Viktor nyilatkozatát az Indexben, 2006 október 25-én). Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor szerint is van takargatnivaló ebben a történetben.

b) Továbbá: ha igaz a kazetta július 22-i Fidesz általi birtoklása – akkor ez alapvetően át kell, hogy értékelje a 2006 szeptember-októberi eseményeket. Vélhetően ez is a hivatalos tagadás oka. Ezesetben alapvetően nem a polgárok őszinte felháborodása volt a mozgatója az eseményeknek - nem spontán, békés vélemény-nyilvánítás zajlott az utcákon, amelyet csak megzavart a szélsőséges elemek provokációja, - – ahogy ezt tartalmazza a Civil Jogász Bizottság jelentése is - hanem ezzel szemben felülről szervezett és mozgatott hatalmi harcba vonták be és használták fel a párthívek tömegeit, és manipulálták ezzel az embereket.

c) A tartalmi kérdés – probléma – pedig az, hogy az a politikai stratégia, amelyet az öszödi beszédre felépítettek – és ahogyan azt 2006 szeptember-október hónapban megvalósították, nos az belül marad-e a demokratikus politizálás keretein, vagy átlépi azt? A kormány illegitimmé nyilvánításával, és a népi ellenállás jogának önkényes meghirdetésével meghirdetésével, legitimmé nyilvánításával és ennek politikai kommunikációjával 2006. szeptember-október hónapban Orbán Viktor – az erőszakra való direkt felhívás nélkül is - átlépte a demokratikus politizálás kereteit, a rendszerváltást követően példa nélküli módon megsértette az Alkotmány 2.§/3/ bekezdését, konkrétan annak utolsó mondatát. Az MTV székház ostroma egy valóságos, nemleges bizonyítása annak az elméleti kérdésnek, hogy a demokratikus politizálásnak része-e egy demokratikusan választott kormányt illegitimmé, az ellene fellépőket legitimmé nyilvánítani, lehet-e békétlenséget, tüntetéseket, káoszt, a burkolt és a nyílt ellenállást törvényes úton – azaz erőszak bekövetkezte nélkül - szítani.

A 2006. szeptember-októberi eseményeket a kormánybuktatásra irányuló cselekvés szervezettsége, masszív alkotmányellenessége és az erőszak jelenléte folytán alappal nevezhetjük egy államcsíny-kísérletnek. Alkotmányellenes tevékenysége miatt kérdéses, hogy Orbán Viktor, és az általa vezetett Fidesz egyáltalán alkalmas-e arra, hogy bármilyen szerepet játszanak egy új alkotmány megalkotásában."
@szaszi123: Milyen folyamatosan tudsz hazudni :)
Tényleg nem értem, miért kell Bajnait belekeverni a 2006.őszi eseményekbe?! Semmi köze nem volt hozzájuk. Még GyF közvetlen felelősségét illetően is vannak kételyeim - a közvetett felelősséget azért számításba kell venni, elvégre miniszretelnök volt, és a főnök mindenért felelős.
Sokkal inkább elő kellene venni azt a Demszky Gábort, aki Gergényinek pár hónappal később fővárosi kitüntetést adott - ez engem komolyan kiborított, mert Gergényinek VOLT és közvetlen felelőssége volt az ügyben. Az ugyanis komoly, rendőri vezetői hiba volt, hogy a rendfenntartók ráhajtották a rendzavarókat a Fidesz-gyűlés résztvevőire. A kisrendőröket nem abajgatnám: parancsot teljesítettek, kellő kiképzés és eszközök hiányában rosszul, sok hibával. Sokan megsérültek közülük.
A másik probléma a 2006.október 23-i eseményekkel kapcsolatban szerintem az, hogy nemigen vizsgálták egészében az eseményeket, hanem részleteket kiragadva, egyes részletekről mondanak véleményt, ki-ki a maga szemszögéből. Volt, aki az eseményeknek csak az egyik végét látta, a másikat nem, holott egy folyamat volt mindaz, ami a Madách téren elindult tanktól az Erzsébet-hídig tartott. A rendőrök hibáztak súlyosat a Madách tértől az Astoriáig, de utána vajon miért és kik nem voltak hajlandóak ismételt rendőri felszólítás ellenére sem elvonulni a Kossuth Lajos utcából?! Kik és miért gyújtogattak a Curia utcában és emeltek égő barikádot az Erzsébet-hídnál?! Vajon a gyújtogatók közül felelősségre vontak valaha is valakit? vagy elszeleltek büntetlenül? az utóbbira gyanakszom...
Segítsetek már nekem! Hol van 2010 óta a "ferencvárosi kemény mag"? Csak az Astória felé lehetett elhagyni a nagygyűlést? A fideszrendezvényen a szervezők nem tudták, hogy a randalízókat "rányomja a rendőrség" a megemlékezőkre? Orbán miért páncélautóval távozott az ellenkező irányba?
Hát én nem is értem?!, hogy mit kell ezt már ragozni, mármint az őszi eseményeket.
Sajnálatos, hogy volt ilyen. De engem sokkal jobban érdekel, hogy mi van? most. Mi lesz a jövőben.
Az elszegényedési folyamat.
Azt azért leszögezhetjük) Nagyon sokan nem voltak ott", nem balhéztak, ők" miért voltak ott? a rendőri felszólitás ellenére miért nem mentek el?
S végül, de nem utolsó sorban, engem nem is nagyon érdekel.
osztjónapot! ennnnyyi.
:(
@Vidéki:
"A cikk szerint: „rendzavarók sikerrel húzták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre a tömegoszlatásba kezdett rendőröket.”

Valójában a rendőrök nyomták rá a Fidesz-tüntetésről távozó békés tömegre rendzavarókat sikerrel."

Itt egy arról az időről írt cikk, melyben tájékoztatást adnak, titkosszolgálati eszközökkel felvett telefonbeszélgetésről írnak, s annak tartalma szöges ellentétben van az Ön kijelentésével.
Érdemes lenne meg is hallgatnia a felvett beszélgetést, s talán akkor megváltozna a véleménye... (persze én naív... miből gondolom, hogy valaki, aki a fenti kategórikus kijelentéseket teszi, az belátja, hogy tévedett?)
stop.hu/belfold/oktober-23-titkosszolgalati-felvetelek-kicsit-hergeljetek-a-rendoroket/39047/
@szbéla: Ennyi év távlatából már sokan nem emlékeznek jól, ezért a nagyközönség tudatában összekeverednek a dolgok. Kedves Béla, én akkor TV-n néztem az eseményeket, és emlékszem, hogy a rendőrök hangosbeszélőn bemondták, hogy a Fidesz-tüntetésről békésen hazavonulóknak a Kálvin tér irányában biztosították az utat. Aki arra indult, annak nem esett baja, így pl. Wilfried Martensnek, az Európai Néppárt vezetőjének sem. OV feltehetően őt kísérte poáncélautón. Honnan a fenéből tudhatták az elöl állók, hogy mögöttük jönnek a hőbörgők? Nem láthatták. Több ismerősöm, aki ott volt a Fidesz-gyűlésen, csak tőlem értesült arról, hogy közben a Madách téren elindult egy működésképtelennek vélt, a szabadtéri kiállításon bemutatott tank, és a lövegtornyát a rendőrök felé fordította, aki vezette a tankot. Én a tévéfelvételen láttam....Hát persze, hogy erre beindult a rendőri akció, csak éppen rosszul volt irányítva: rá a Fideszesek hátára, pedig lehetett volna másfelé is nyomni a hőbörgőket.

Aki a rendőri felszólítás ellenére nem ment el onnan, azok többsége bambán bámészkodott, azt hitte, a moziban van - 1956 óta nem volt ilyen utcai esemény, hát persze, hogy nem értették, csak amikor kaptak a könnygázból meg a gumibotból. Az utca emberét is, a kisrendőröket is felkészületlenül érte az egész helyzet. A Kossuth Lajos utcában már olyan rend szerint ment a tömegoszlatás, mint egy gyakorlat a kiképzésen.
hemzseg elkenéstől, csúsztatásoktól, melyek a hazugság formái:
- „nem tudták biztosítani, hogy néhányszáz randalírozó ne arathasson győzelmet”
köztudottan a szomszédos utcákban várakoztatták a megfelelő erőket,
- „ellenzék ... rendzavarók egyes vezetői (szélsőjobb) között élő kapcsolat, kommunikáció jött létre”
ismerve ezek egymáshoz való viszonyát, ez bármely bizonyítékot nélkülöző alantas vádaskodás,
- „a rendőri vezetőknek az azonosító viselésének mellőzésére vonatkozó engedélye”
komolytalan felvetés, fegyveres testületnél nem engedélyek (!?) hanem parancsok működnek
- „okt. 23.-án …. az immár begyakorlott rendzavarók sikerrel húzták rá…”
a rendőrség eleve elzárta a mellékutcákat, ezzel terelte az egész tüntető tömeget.
Ráadásul elhallgatja, normálisnak tarja (?) az igazságszolgáltatás tömeges, nyilvánvalóan koncepciós ítéleteit,
ennyit az új közmegegyezés esélyéről
@nyilassmisi:

"- „ellenzék ... rendzavarók egyes vezetői (szélsőjobb) között élő kapcsolat, kommunikáció jött létre”
ismerve ezek egymáshoz való viszonyát, ez bármely bizonyítékot nélkülöző alantas vádaskodás,"

Ahhoz képest, hogy még a kivizsgálását folytató parlamenti bizottságnál is bemutatták az alábbi linken leírt párbeszéd felvételeit, a kijelentése szánalmas, és hibás...
stop.hu/belfold/oktober-23-titkosszolgalati-felvetelek-kicsit-hergeljetek-a-rendoroket/39047/
"Nem elhanyagolható ugyanakkor az ellenzék felelőssége sem, mivel a Gyurcsány-kormány BÁRMI áron való eltávolításának célját kitűzve olyan politikai hátországot adott a rendbontóknak, amely nélkül az események aligha eszkalálódtak volna."

Valóban, tárgyilagos stílusban is lehet hazudni.

Nem csak elítélte a Fidesz az erőszakot, hanem meg is szavazta az erről szóló Országgyűlési nyilatkozatot másnap a parlamentben, többek között ezzel a mondattal.

"Mi, a parlamenti pártok képviselői ezért arra szólítjuk fel hazánk polgárait, hogy politikai vitáikat az erőszak eszközét egyértelműen elutasítva, a más nézetek képviselőivel szembeni toleranciával, az ország nyugalmának és rendjének megőrzése mellett folytassák le."
@PassPass:

A logikai láncolat brilliáns és nagyrészt helytálló. Viszont nem bontja ki az "igazság minden részletét".
Ugyanis a történések menetéből levonható még néhány súlyos következtetés:

1. A 2006 okt. 23-hoz vezető manipulációk az MSZP-SZDSZ koalíció és a FIDESZ közös terve volt, és folyamatos együttműködés volt a háttérben.
2. Az un. Kosuthtériek nagy része nem volt beavatva csak elszenvedője volt egy piszkos színjátéknak. Viszont volt egy fontos követelésük a gyurcsánytakaroggy-on túlmenően, ami az összeesküvők (érts a teljes '89-es garnitúrát háttérből mozgató nagykutyák) számára mindennél veszélyesebb és csírájában elfolytandó: Alkotmányozó Nemzetgyűlést! Emiatt kellett némi improvizációt vinni a kitervelt forgatókönyvhöz képest a történetbe:
a. Már az első vagy második reggelen (2006 szept. 18 vagy 19. sajnos pontosan nem jegyeztem meg) berendelték a legnézettebb csatorna reggeli pol. talkshowjába a nagyágyút: Torgyán Józsit. Ő az a III/3-as fazon akinek a fellépésével bármilyen magasztos elképzelést le lehet járatni. A kamerába kidülledt szemekkel és dagadó nykkal fröcsögte hogy: ALKOTMÁNYOZÓ NEMZETGYŰLÉST akarok!
b. Innentől kezdve válik szinte rögeszméssé a 3. magyar köztársaság szajkózása Gyurcsány fletó és társai részéről.
c. Mindenféle mondvacsinált indokokkal átkutatják az Alkotmányozó Nemzetgyűlést Követelő Kossuth Tériek (továbbiakban ANKKT) sátrait és óriási médiafelületen mutogatják az ott fellelt "fegyvernek" is nevezhető tárgyakat, továbbá aljas módon köztisztaságikag veszélyesnek és koszfészeknek állítják be az ANKKT-t. Mindkettő legfőbb célja an ANKKKT lejáratása és a követelésük befeketítése.
d. Sem o.v. sem a fidesz hivatalosan nem reagál az ANKKT követeléseire mert (mivel a ök is benne vannak nyakig az egész mocskos gengszterváltásban) eszük ágában sincs visszaadni a jogot a MAGYAR NÉP-nek hogy maga fogalmazza meg a saját életének alapszabályait és ezáltal Politika Nemzetté emelkedhessen.

Az egész 2006-os sajnálatos eseménysornak szerintem számos célja volt ami mind az akkori kormánypárto, mind a fidesz háta mögött álló valódi hatalombitorlók számára fontos volt:

- Terelődjön el a figyelem a gazdasági bajokról és azok igazi felelőseiről
- Terelődjön el a figyelem a békésen tovább folytatott pénzlenyúlásokról és pecsenyesütögetésekről
- Egy kisebb irányított és kézbentartott zavargássorozat majd jó sok ártatlant is érintő alapos megtorlás révén elhárítani egy komolyabb társadalmi robbanást.
- Az amúgy is halálosan kimerült, agyondolgoztatott és kifosztott, letargikus állapotban szenvedő tömegeknek egyszer és mindenkorra menjen el a kedve az utcai politizálás keményebb formáitól.
- Semmi komoly mozgalom ne alakuljon ki ami a Nemzet általi alkotmányozást a megvalósítás esélyével kezdeményezhetné.

Mindezen célokat maradéktalanul teljesítették. A 2008-as válság után pedig úgy döntöttek, hogy a másik bábnak kell elvinni a balhét a 2/3-ad behúzásával és célirányos alkotmányozással.

Hogy kik állna a háttérben ahhoz elég megnézni, kik a legnagyobb nyertesei az egykulcsos SZJA és egyéb unortodox gazdaságpolitikai intézkedéseknek. Ezeknek az embereknek nincs pártpreferenciája és nincs ideológiája. Jól tudják, hogy a jobb-bal szerncsétlenkedés csak az üzletpolitikájuk megvalósításához szükséges egyik eszköz vagy inkánn játékszer.
"A kormányzat részéről hiba, sőt, morális értelemben bűn volt az, hogy a törvények adta irányítási lehetőségeivel nem élt: amikor a televízió élőben adta az Astoria környéki tömegoszlatást, kellett volna lennie felelős politikai vezetőnek, aki azonnal leállítja a vétlen, békés tüntetőket is érintő erőszakot. Súlyosbítja a kormányzat felelősségét – és egyben a demokratikus elkötelezettség problémáját sokak szemében okkal vetheti fel –, hogy a jogsértések elismerése és reparációja elmaradt."

Ebből semmi sem igaz. Amikor az oszlatás az Astoriához ért (bő két órával a fidesz gyűlés után), ott békés tüntető már nem volt (per definitionem). Akit pedig a Kiskörúton ért az oszlatás az előtt, az akár saját elhatározásából, akár a fidesz szervezők hibájából egy nagyon is brutális zavargás megkülönböztethetetlen részvevője volt (az orbitális idióta Révész Máriusz inklúzíve ideszámítandó).

Ez a rekonstrukció kompromisszum akar lenni, de ebben a formában a tényekkel is szemben áll, és kudarcra is van ítélve. Akik felé ezzel próbál kezet nyújtani, azoknak ez kevés.

Nem értem, hogy milyen értelemben maradt el a jogsértések elismerése. Tudtommal több rendőrt ítéltek el, mint zavargót (ami önmagában abszurd egy ilyen nap után). Mi a baj pl. a Gönczöl bizottság jelentésével (aminek közvetlen következtében a rendőrség egy emberöltőt ugrott előre ez ügyben civilizáltságban)?

A kompromisszumkeresés érdekében sem érdemes hazudni.
@incze:Kedves incze Úr!
Hazudni sohasem érdemes. Viszont ez a poszt is egy politikai célzatú írás. A politika márpedig köztudottan nem a feltétlen és teljeskörű igazmondás művészete.
Apropos van-e véleménye szerénységem kommentjéről?
hazaeshaladas.blog.hu/2012/11/15/2006_osze_es_a_politikai_felelosseg/fullcommentlist/1#c18465679
Írjon privát üzenetet. Egy kis vita sohse árthat.
Elvakultságból vagy kollaborációból fakad az, hogy még mindig egy meghaladott süket dumát nyomnak itt 2006 őszéről. Ma már egyértelmű, hogy a különböző módszerekkel beszervezett, megvásárolt csoportok tervszerűen végrehajtott cselekményei zajlottak, fiatalok sorozatosan ismerték el, hogy a tandíj ellenes feliratkozáskor adták meg az adataikat, és 2006 szeptemberében sms-ben kérték őket, hogy "gyertek zúzni!" Ezek a csoportok már megkapták a jutalmukat Fradi pálya építés tervét, a semmisségi törvényt, a kollaboráló rendőrök közül zsíros állást stb. Orbán már 2002 óta szervezte a polgári köröket, a "szovjetek" mintájára, a fanatikus vagy megfizetett híveiből az állam testében egy kettős hatalmat hozva létre. belülről felbomlasztotta az MDF-et, és az SzDSz-t, 2006 őszén jól felkészített strómanokkal összezavarta, tömegelégedetlenségre, "forradalomra próbálta rávenni a választóit, és a jelentős számú szélsőséges erőt (64 vármegye, Jobbik stb.), "minden ingyenes lesz" ígéretével manipulálta a közvéleményt, majd a 2010-es választáskor sokkoló számú letartóztatással lehetetlenítette el a még mindig talpon maradt ellenfelét. 2009-ben a pécsi polgármester választásnál debütált a Kubatov-lista, és ma már a napvilágra került videó alapján tudható, hogy 2010-ben Budapesten a szavazókörök meghosszabbított nyitva tartását eredményező, soha nem látott "választási turizmus", azaz egyes szavazókörzeteknél jelentkező tömeges átjelentkezés maga volt a Kubatov-lista alapján megszervezett VÁLASZTÁSI CSALÁS, és ennek folytatása a választókörzeti határok Fidesz számára kedvező megváltoztatása az új választási törvényben. Orbán vágya, hogy őt népakarat emelje a hatalomba, és a forradalom kierőszakolása zátonyra futott, de küldetéstudata nem lankadván jött létre a "fülkeforradalom" idióta fogalma, mely ékes bizonyítéka a korábbi titkolt szándékainak, és cselekedeteinek.
Ilyen magasan szervezett információgyűjtés, csoportok hergelése, mozgatása (lásd azóta Békemenet: buszok lengyelek, kaja, pia, pénz), a sajtószabadság felszámolása, a bíróságok megfegyelmezése, a regisztráció, az új választási törvény beiktatása, alkotmány helyett önkényes alaptörvény bevezetése, és az elkövetett 2010-es választási bűncselekmény tudatában ne csináljunk úgy, mintha szabad országban élnénk!!!!
@wintermantel:
Az SZDSZ felbomlasztását a fityiszre fogni egy kissé bizarr és a legperverzebb összesküvéselméletek kategóriájába sorolandó. Ennyire még o.v. bandája se "ügyes".
Valójában viktoriusz minuszkulusz becsapta kihasználta majd pedig gyalázatos módon cserbenhagyta a "Kossuth tériek" -et.
Akárhogy is fáj és bármennyire hihetetlen a maszop-szadesz-fityisz stb. '89-es gengszterváltogató hazaárulgató banda a háttérben masszívan együttműködik és alkudozik a konc és a sarc aktuális újraelosztásán.
A háttérben ugyanazok a maffiák vannak amik részben már '89 előtt megvoltak és '97-re elérték hatalmuk kiterjesztésének maximumát (nem igen maradt sok rabolnivaló és az olajozás dicső korszakának is leáldozott addigra) továbbá az a néhány vérprofi 'szivattyúgépész' akik a magyar GNP külföldreszivattyúzását menedzselik mint helytartók.
ez ún. szerecsenmosdatás.

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) E.on (1) e.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) Egyiptom (1) egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) EU (3) eu (9) EU-csúcs (2) euro (1) euró (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) európai bizottság (1) Európai Bizottság (2) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) Izrael (1) izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (4) magyarország (7) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) messziről nézve (1) Messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) mol (2) MOL (1) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) mvm (2) MVM (1) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) Olaszország (1) olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) usa (3) USA (1) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása