Harmadik negyedéves GDP - továbbra is recesszió

2012.11.20. | BudgetMaker | 8 komment

 

A Központi Statisztikai Hivatal múlt hét csütörtökön hozta nyilvánosságra a bruttó hazai termék harmadik negyedéves alakulásával kapcsolatos gyorsbecslését, amely szerint a GDP 2012 harmadik negyedévében továbbra is jelentősen, 2011 hasonló időszakához képest 1,5%-kal csökkent. Tekintettel arra, hogy a megelőző negyedévhez képest is csökkenés volt megfigyelhető (-0,2%), kijelenthető: a magyar gazdaság továbbra is recesszióban van.

 

Mielőtt megnéznénk az adatokat, érdemes lehet kiemelni, a KSH 2006 óta közli a bruttó hazai termék alakulására vonatkozó (kezdetben az ECOSTAT-tal közös) gyorsbecsléseit. A gyorsbecslés jelentősége, hogy a részletes adatokhoz képest lényegesen hamarabb rendelkezésre áll, hiszen például a 2012 harmadik negyedévére vonatkozó teljes adatközlésre 2012. december 7-ig kell várni. Hátránya abból adódik, hogy korlátozottak a rendelkezésre álló információk, ezáltal ekkor még a részletes bontások sem ismertek, így az is nehezebben elemezhető, mi áll a folyamatok hátterében.

 

A KSH a termelési oldalra vonatkozóan annyi támpontot adott, hogy az ágazatok mintegy fele stagnált, az építőipar, valamint a szolgáltatások közül az információ, kommunikáció és a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás növekedett. A mezőgazdaság – elsősorban az aszály miatt – jelentősen visszaesett, és ugyan a közlemény nem tért ki rá, de tekintve, hogy az ipari termelés a negyedév gyakorlatilag mindhárom hónapjában visszaesett (júliusban minimális növekedés volt), így itt sem várhatunk pozitív számot.

 

Ami a felhasználási oldalt illeti, a beruházások négy év óta folyamatosan zuhannak, a kiskereskedelem folyamatosan csökken, így a háztartások fogyasztása is, a kormányzati megszorítások révén az állami kiadások is mérséklődnek. Azaz felhasználási oldalon egyedül az export tudta a GDP zuhanását mérsékelni.

 

A legnagyobb probléma talán az, hogy az eddig elmondottak valószínűleg szinte senkinek nem okoztak meglepetést. Miután az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiindult válság 2009-ben elérte Magyarországot, a 2009-2010-es válságkezelés a jelentős azévi visszaesést 2010-re növekedésbe fordította, ami 2011-ben is kitartott. Azóta azonban görög válság ide, elhúzódó amerikai és európai gyengélkedés oda, a magyar gazdaság nem talál magára. Ez utóbbi különösen akkor válik nagyon szembeötlővé, ha megnézzük a hasonló fejlettségű európai uniós tagországok adatait is.

 

Az adatokat vizsgálva az alábbi kedvezőtlen tényezők azonnal kidomborodnak:

 

1. A Németországgal és az EU fejlett tagországaival szemben kezdetektől meglévő növekedési előnyünk 2006-ban elveszett, majd növekedési hátránnyá vált, ami 2011-től tovább növekszik. Lemaradásunk 2012 első három negyedévében 2% körül stabilizálódott.

 

A bruttó hazai termék volumenindexe (előző év azonos időszaka = 100)

háttértábla1jó_1.jpg

Forrás: Eurostat, KSH

 

2. A közép-kelet-európai országokkal szemben meglévő fejlettségbeli előnyünk folyamatosan erodálódik. Míg az egy főre jutó, vásárlóerő paritáson mért bruttó hazai terméket tekintve 2000-ben csak Csehország és Szlovénia volt előttünk, 2011-re már csak Lettország van mögöttünk.

 

A bruttó hazai termék egy főre jutó értéke vásárlóerő paritáson (euró)

háttértábla2.jpg

Forrás: Eurostat

 

Ha ráadásul megnézzük a növekedési trendeket, a lettek sem sokáig fognak mögöttünk maradni.

 

A bruttó hazai termék volumenindexe (2005 = 100)

1 ábra_1.jpg

Forrás: Eurostat

 

3. A régió országaival való gazdasági együttmozgásunk az utóbbi időszakban folyamatosan romlott. Míg 2009-ben és 2010-ben a 10 közép és kelet-európai európai uniós tagország növekedésének átlaghoz közeli eredményt tudott Magyarország elérni, 2011-től a növekedésünk eltérése az átlagtól folyamatosan növekedett.

 

A bruttó hazai termék volumenindexe (előző év azonos időszaka = 100)

háttértábla3.jpg

Forrás: Eurostat

 

4. A beruházások alakulását tekintve Magyarország egyértelműen a legrosszabb helyzetben lévő ország. Bár Litvánia látszólag mögöttünk van, ők azonban 2011-re már a beruházások bővülését tapasztalhatták meg, míg Magyarországon mind idén, mind jövőre az immár négy éve tartó csökkenő trend folytatódása várható.

 

Beruházási ráta (beruházások a bruttó hazai termék %-ában)

2 ábra.jpg

 Forrás: Eurostat

 

Amennyiben összefoglaljuk az előbbieket nem rajzolódik ki túlságosan kedvező kép. A gazdaság technikai értelemben továbbra is recesszióban van, sőt idén várhatóan nagyobb lesz a visszaesés, mint a legtöbb elemző várja, azaz valahol -1% és -1,5% között várható. Ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, ha az idei év ilyen nagyon rosszul sikerül, akkor már csak a rendkívül alacsony bázis miatt is a jövő év jobb lehet. Persze a kormány finoman szólva is optimista jövő évi növekedési várakozása nem valószínű, hogy megvalósul (főleg nem Matolcsy 1% fölötti becslése), de optikailag jobban mutathat a jövő év.

 

A régiós országokkal továbbra sem tudjuk tartani az ütemet, és nemcsak a növekedés egészét, de a mostanában abszolút legfontosabb összetevővé váló beruházásokat illetően sem. Ez utóbbi különösen annak tükrében nagyon riasztó, hogy a növekedést a beruházások bővülése nélkül nem fogjuk tudni beindítani. És ha mindehhez hozzávesszük az immár három kiigazító csomagot, sajnos egyáltalán nem látszik, mitől is lenne itt növekedés a következő években. Holott két évvel ezelőtt a konvergencia programban a kormány 2012-2013-ra még a konzervatív pályán is 3-3,2%-os növekedést várt. Ehelyett idén biztos a recesszió és jövőre is nagyon valószínűnek látszik.

Címkék: recesszió magyar GDP

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaeshaladas.blog.hu/api/trackback/id/tr934914889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bajnai idején is ez lesz. az a politika, amit kínál a mínusz félből plusz fél százalékot tud csinálni. ezt a magyarok nem fogják túl nagy eredménynek tartani. tekintettel arra, hogy semmit sem fognak érezni belőle. azzal a választók nincsenek kisegítve, hogy a külföldiek nagyobb biztosabban érzik magukat. az ugyanis a köznépet nem érdekli.

itt egy a komprádor kapitalista egy a retrográd feudális világkép ütközik össze. az első 2001-ben, a második 2011-ben bukott meg. az új gazdaságpolitikának egyelőre a nyomai sem látszanak. szinte biztosan nem lehet visszahozni a 1995-2001 közötti időszakot.
Elgondolkoztató összefoglaló sok fontos adattal, egyet azonban hiányolok, ha már összevetjük Magyarország teljesítményét a régiós versenytársakkal. Ez pedig az államadósság mértéke a válság körüli időszakban. Igen, a csehek, a lengyelek például elénk húztak, de nem is volt 2010-ben 80 % körüli államadósságuk...
Nincs recesszió . Egyre több a beruházás lehet látni , nem kellene hazudni , pláne névtelenül ....
Persze, hogy recesszió van. Na de miért is?

Csak nem azért, mert most fizetjük vissza (az állam meg az emberek is) a fantasztikusan demokratikus 8 év alatt felhalmozott adósságokat?

És ugyanezt teszik más országokban is.
Az alaptörvénybe beírjuk, hogy a recepció (sic!) az, amit a cölöpteknős annak mond. Ennyi... Mondjuk együtt: "Nincs recepció!" ;)
Azzal egyetértek, hogy az ad/hoc politika megöli a beruházásokat Magyarországon, hiszen bizalom az alapja mindennek.

A belső piac nálunk sokkal jobban zsugorodik, mint a társaknál, mivel nálunk sokkal jobban elterjedtek a svájcifrank-alapú hitelek. A CDS egyébként is viszonylag magas lenne a világgazdasági helyzet miatt, de az biztos, hogy a Fidesz még rátesz vagy 1-2%-ot a történetre. Ez hátrányosan érinti az adósságfinanszírozást, és a deviza-alapú hiteleseket.

A hitelezés természetesen megállt, ez egy bizonyos szintig még egészséges is lehet, hiszen letisztul a piac, és nem fújunk újabb lufikat, másrészről viszont egy bizonyos szinten túl alapvető karbantartási munkálatok is elmaradhatnak.

Ilyen gazdasági környezetben nem sokan akarnak felvenni pénzt ekkora kamatra, másrészről pedig rengeteg szereplő úszik az adósságban, és nem tud felvenni további hitelt. (Önkormányzatok, vállalkozások, magánszemélyek...)

Ez egy jó kis gordiuszi-csomó, bár max Bajnai legjobb esetben arra lehet képes, hogy egy esetleges újabb világgazdasági felfutás esetén meglovagolja a hullámot.
Hát! Ja! Mindig írom) Totális helyzet, gazdasági,- politikai zűrzavart, társadalmi morális válság.

Hála a Matolcsy féle gazdaságpolitikának, ott tart az ország, ahol tart.

A Bajnai Gordon, valahogy, így adta át az országot.

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.
Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

Igaz, most dobogós hely a miénk, csak az a probléma, hogy hátulról számolva. Vagyis sereghajtásban az elsők.
Szomorú valóság.
Jövőre is recesszió lesz. Ez nem kérdés. A MLBA éppen ma váltotta át jövő évi előrejelzését recesszióra, 0.8%-os növekedésről. A többiek nem sokára folytatják. Ha csak az első félévben csak Németországba 25.000 ember ment ki, akkor az éves szinten majd 100.000-es a kivándorlás, amihez kb. 50.000 nettó halálozás jön.

Vagyis a ténylegesen itt élő népesség jelentősen csökken (minimális bevándorlással). Ez önmagában a fogyasztás csökkenése irányába hat.

Beruházás nincs és nem is lesz, mert ehhez radikális változás kéne: hinni a jövőben, hinni Magyarországban, hinni, hogy a befektetésemet nem veszi el a Fidesz, ha nekik megtetszik.

A Fidesznek senki nem hisz el semmit, akinek vagyon van (sem a magyar vállakozók, sem a külföldiek), más kérdés, hogy a vagyontalanok is megválaszhatják őt újra, csak éppen ebből akkor nem lesz növekedés.

A spirál megállíthatatlan, 2/3-ad nélkül változtatni reményetelen, de azt is látni kell a 2/3 csak szükséges előfeltétel, de a sikert nem garantálja.

A piactorzító, (magyar és külföldi) befektetőt elüldöző különadók kivezetése olyan költségvetési átcsoportosítást igényelne, amit az MSZP soha nem szavaz meg, és akkor még nem beszéltünk azokról az átcsoportosításokról amik szintén szükségesek (pl. az oktatásba, infrastruktúrába).

Ezek olyan fájdalams léopések, hogy az MSZP-s képviselőket megint beszaratja majd a Fidesz és a felvizezett megszavazott törvények nem érnek ele eredméynt. A Fidesz amúgy is az egyszerűbb képviselőket (és az őket ismerő közvéleményt) célozzák, mert tudják, hogy a vezetés kitart, a ténylegesen szavazó képviselők sokkal jobb célpont - pont arra elég a fideszes kampány, hogy a policy-t felhigítsák és ne legyen eredmény, de a fájdalom maradjon. Ebben sikeresek voltak legutóbb is, most is azok lesznek.

Ettől függetlenül meg kell próbálni, mert az évek telnek, egyre öregebbek leszünk, az ország egyre szomorúbb, depressziósabb, reménytelenebb.

Mondjuk ha a Fidesz így folytatja, akkor a kormányváltás megtörténik, más kérdés, hogy abban a pillanatban, hogy az MSZP lesz a legnépszerűbb párt, hirtelen sima listás választás lesz az új terv (végül is az MSZP mindig is ezt akarta), mert ezzel tudja a Fidesz legalább 1/3-ot megtartahni (mondjuk a Jobbikkal), amivel aztán vétózhat és darálhat. És 2/3 nélkül korményozni nem lehet.

A Fideszes jogászok (pl. Lázár, Handó, Áder, Pokol, Szívosné stb.) úgy megeszik reggelire a Tordai-féle (van más jogász a Bajnai körül?) naív jogvédőket (elnézést), hogy észre sem veszik mi történt velük. Ha Bajnai nem bérli fel a létező legrafináltabb, legcinikusabb, legg***bb (és nem jobboldali, mert a töübbségük az) jogászoat, esélyük sincsen.

Rólunk

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szakpolitikai publikáció, konferenciái mellett rendszeres blog-bejegyzésekkel is hozzá kíván járulni napjaink legfontosabb kérdéseinek higgadt, szakszerű és elmélyült megvitatásához.

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

Támogasson minket

Legutóbbi kommentek

Címkék

2011 (3) 2012 (8) 2013-as költségvetés (2) 2014 (3) adó (3) adósság (1) adósságrendezés (1) adósságválság (2) afganisztán (1) agrárpolitika (1) akadályok (1) alap (1) alaptanterv (1) alaptörvény (1) alkotmány (9) állam (1) államadósság (6) államilag finanszírozott keretzámok (1) Állami Számvevőszék (1) államosítás (2) állampolgárság (2) antikorrupciós technikák (1) arab (3) ÁSZ-jelentés (1) átalakítás (3) átláthatóság (1) atomenergia (3) atomprogram (1) autonómia (1) autópályafejlesztés (1) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Bajnai Gordon. (1) balkán (1) balti út (1) belpolitika (1) Best of (1) beszéd (1) bevezetése (1) bíró andrás (1) birtokpolitika (1) biztonság (1) btk. (1) budapest (1) Budapest Pride (1) büntetés (1) büntethetőségi korhatár leszállítása (1) business (1) cenzúra (1) cigányok (1) Címkék (1) demokrácia (2) demokratizálódás (2) devizahitel (1) Diktátorok Kézikönyve (1) Drogjelentés 2012 (1) drogpolitika (1) drogstratégia (1) dzsong (1) e-útdíj (2) E.on (1) e.on (1) EB jelentés (1) egyházak (1) Egyiptom (1) egyiptom (1) együttélés (1) ekb (1) eljárás (1) elnökválasztás (3) előadás (1) energetikai privatizáció (1) energiapolitika (3) energiastratégia (1) esélyegyenlőség (1) észak korea (1) eu (9) EU (3) EU-csúcs (2) euro (1) euró (1) eurobarométer (1) euróbevezetés (1) európai (2) Európai Bizottság (2) európai bizottság (1) európai bizottság jelentése a magyar gazdaságról (1) Európai Unió (2) eurózóna (2) euró zóna (7) euro zóna válság (1) EU költségvetés (1) EU támogatások (1) évértékelő beszéd (1) Fehér könyv (1) fejlesztési támogatások (1) fejlesztéspolika (1) fejlesztéspolitika (6) Fejlesztéspolitika Kormánybizottság (1) felsőoktatás (11) feltételes (1) felvételi (1) fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatása (1) fico (1) finanszírozás (1) foglalkoztatás (2) foglalkoztatáspolitika (4) földtörvény (1) forradalom (1) forum (1) franciaország (2) fukushima (1) fukusima (1) gazdasági (3) gazdaságpolitika (19) gordon (1) görögország (5) görög válság (1) görög válságkezelés (1) grexit (1) használatarányos útdíj (1) határon túli magyarok (3) határon túli magyar közösségek (5) Haza és Haladás Alapítvány (1) Haza és Haladás Blog (1) hiány (1) hollande (1) hungarian (1) identitás (1) ideológiai (1) il (1) illeték (1) imf (2) IMF-hitel (1) ingatlanválság (1) integráció (2) interjú (1) intézkedések (1) intézménytelenítés (1) irán (1) iskolaátadás (1) iskolai szegregáció (1) izrael (1) Izrael (1) janukovics (1) járások (1) javaslat (1) jó kormányzás (1) K+F (1) kaczynski (1) kampányszabályozás (1) Karabah (1) katonai intervenció (1) keretszámok (1) kettős (1) kettős állampolgárság (1) kiemelt egyetemek (1) kifizetési stop (1) kilépés (1) kim (1) kína (1) Kína (1) kínai-magyar gazdasági kapcsolatok (1) kockázatelemzés (2) koháziós politika (1) kohéziós (1) kohéziós politika (1) költségtérítés (1) költségvetés (12) költségvetés. (1) költségvetési (1) költségvetés 2013 (1) konvergenciaprogram (3) kormány (2) kormányzás (1) kormányzat (1) kormányzati (1) korrupció (2) kötelezettségszegési (1) közbeszerzés (1) közbeszerzési (1) közel kelet (2) középosztály (1) középtávú gazdasági előrejelzés (1) Közgép (1) közigazgatási (1) közmédia (1) közmunka (2) közoktatás (6) közöskassza.hu (8) közpolitika (2) közvélemény kutatás (1) külföldi befektetés (1) külpolitika (8) lakásfenntartási (1) leaders (1) leminősítés (1) lengyelország (1) leszállítás (1) líbia (1) magyar (1) magyarország (7) Magyarország (4) magyar gazdaság (1) magyar gazdaságpolitika (1) magyar GDP (1) magyar labdarúgás (1) makrogazdaság egyensúlyhiány (1) mandiner (1) Mario Monti (1) Matolcsy (1) médiapolitika (1) megoldási (1) megszorítás (2) melegjogok (1) merkel (2) messziről (5) messzirőlnézve (17) Messziről nézve (1) messziről nézve (1) mezőgazdaság (3) migráció (1) mol (2) MOL (1) monarchia (1) munkába (1) munkahelyteremtés (3) munkanélküliség (3) mvm (2) MVM (1) nabucco (1) nagykoalíció (1) nagy britannia (1) nato (1) NEM (1) német (1) németország (1) nemzeti (1) nemzetpolitika (6) nézve (5) NFÜ (3) nők (1) non-profit közszolgáltatások (1) nonprofit közszolgáltatások (1) növekedés (1) nyilvánosság (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (2) obama (1) off shore (1) oktatás (1) oktatási (1) oktatáspolitika (7) olajembargó (1) olaszország (1) Olaszország (1) olimpia (1) önkormányzat (2) önkormányzatok (1) orbán (1) orbán viktor (1) örmény-azeri konfliktus (1) oroszország (2) Oroszország. (1) országgyűlési képviselő (1) országjelentés (1) összefoglaló (1) paks (1) Paksi Atomerőmű (1) palesztin-kérdés (1) palikot (1) pályázatok (1) parlament (2) parlamenti (1) pedagógusok (1) polgárháború (2) politika (1) politikai realizmus (1) portugália (1) privátsarok (18) privatsarok (2) putyin (1) recesszió (1) reform (13) rendszer. (1) rokkantnyugdíjas (1) roma (1) romaintegráció (1) Románia (1) romapolitika (1) Safarov-ügy (1) sarkozy (1) segély (1) segélyezés (1) segítés (1) selectorate elmélet (1) semjén zsolt (1) soros elnökség (2) spanyolország (1) sportfinanszírozás (1) sps (1) stadionprogram (1) stratégia (1) szabadságharc (1) szakképzés (2) széchenyi (1) szegénység (6) szegregáció (1) Széll Kálmán Terv 2.0 (1) szigorítás (1) szimbolikus (1) Szíria (2) szlovákia (1) szociális (1) szociális ellátórendszer (1) szociálpolitika (4) szolgáltatások (1) támogatás (1) támogatások (3) támogatáspolitika (1) tandíj (1) tankötelezettség (1) tavasz (1) technikai kivetítés (2) terv (1) tervezete (1) timosenko (1) törökország (1) törvény (2) transzfer (1) trianon (2) túlzott deficiteljárás (1) túlzott deficit eljárás (1) túlzott hiány eljárás (1) tusk (1) új (1) Új Btk. (1) ukrajna (1) ün (1) unió (2) uniós (3) uniós fejlesztések (1) uniós fejlesztések intézményrendszere (1) uniós források (4) uniós költségvetés (1) uniós költségvetés 2014-20 (2) uniós támogatások (3) USA (1) usa (3) USzt (1) válásgkezelés (1) választás (6) választási rendszer (11) választások (5) választójog (12) válság (16) válságadók (1) válságkezelés (17) vegyifegyverek (2) vezető (1) vidékfejlesztési stratégia (1) világháború (1) wen jibao (1) Címkefelhő

Impresszum

Felelős kiadó: Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök
Felelős szerkesztő:Pikó András
Szerkeszti az alapítvány kuratóriuma

süti beállítások módosítása